saybeautyk

Чи знаєте ви, що сьогодні за день?

Чи знаєте ви, що сьогодні за день?

Неодноразово я вже згадувала тут, що я якраз та людина, яка страждає від цієї хвороби.

І сьогодні, на честь такого дня, я хочу трохи поділитися з вами інформацією про системні ретиноїди.

Зазначу одразу, що якби не ізотретиноїн (назви препаратів зазначати тут не буду, адже вони повинні призначатися СУВОРО ЛІКАРЕМ-ДЕРМАТОЛОГОМ), то я б і досі сильно страждала і не досягла б ремісії.

Так, зараз в мене нова проблема - комедональне акне, з яким я борюсь топічною терапією, але те, що було колись… це страшний сон.

Додаю фото-колаж від своєї лікарки (слабонєрвним відійти). Як бачите, що був повний треш. Суміш різних запальних (папули, пустили, кістозні утворення) і незапальних (закриті і відкриті комедони) елементів. Я зібрала просто все, що тільки можна було.

Цікаво ще й те, що при таких активних запаленнях вони у мене локалізувалися лише в області щічок і все. Ураження шиї/плечей/спини у мене ніколи не було.

Було прийнято рішення почати курс ізотретиноїну, тому що далі вже тягнути було не можна.

Ізотретиноїн - похідна речовина вітаміну А, ізомер третиноїну. Ми тут не фармакологи, тому я спробую пояснити механізм дії коротко і доступно.

По суті, ця речовина пригнічує синтез шкірного сала, що в свою чергу призводить до меншої закупорки сальних проток. Сальні залози знижують свою активність, а також гістологічно доведено, що розмір залоз теж зменшується. Таким чином пригнічується процес гіперкератозу.

В чому воно заключається? Зменшення продукції шкірного сала стосується не лише обличчя, а в всього тіла. Як наслідок, пацієнтів, які приймають системні ретиноїди, весь курс супроводжує жахлива сухість тіла, дерматити, ділянки загрубіння.

Особисто у мене перші 3-4 місяці на долонях були ділянки ретиноєвого дерматиту, прибрати які не допомагало нічого. Воно дуже сильно пече, болить, чешеться. Не найприємніша річ. Сухість рогівки очей в мене є постійно, я не помітила тоді якихось змін; сухість слизової оболонки носа була сильніше. Є випадки, коли доходить навіть до носових кровотеч (в мене не було, а от у подруги - так).

Але голову я могла мити раз на тиждень і то лише тому, що вже було неприємно ;) волосся не жирніло від слова зовсім.

З побічних ефектів є також і дія на нервову систему. Деякі пацієнти стикаються навіть з думками про самогубство. Звичайно, це все дуже складно і потребує корекції терапії або роботи з психологом.

Під час прийому препаратів мені довелося вимушено відмовитися від покриття нігтів гелем, бо я стикнулася з явищем панарицію (пароніхій). Це нариви і ділянках валиків нігтів, які болять, пульсують і приносять багато дискомфорту. Звичайно, що при такій проблемі (ще й коли один нарив проходить, а інший утворюється) про покриття не могло бути і мови. Я робила лише гігієнічний манікюр раз на два тижні. Це допомогло і пароніхій мене більше ніколи не турбував.

Діюча речовина також має тератогенний ефект - суворо заборонено приймати вагітним, під час курсу потрібно ретельно підбирати надійний метод контрацепції. Перед початком прийому дівчата приносять лікарю негативний тест на вагітність.

Ну і найстрашніше, що може бути - це порушення функції фільтру нашого організму - печінки. Кожен місяць треба здавати 🩸на б/х аналіз для контролю показників печінки; а також протягом всього курсу прийому препарату (з першого до останнього дня) обовʼязковим є прийом гепатопротекторів.

При всьому цьому треба розуміти, що обовʼязковим є набір кумулятивної дози препарату - вона розраховується індивідуально для кожного пацієнта згідно його ваги. Якщо доза наприкінці курсу не набрана - з вірогідністю більше 80% вас чекає рецидив у майбутньому.

Але навіть якщо кумулятивна доза набрана - це не означає, що ви застраховані від рецидивів. Деякі пацієнти потребують два, а то і три курси ізотретиноїну для досягнення стійкої ремісії.

До речі, золотим стандартом є така схема: після завершення курсу СР для підтримки ремісії пацієнта треба перевести на тропічні ретиноїди (у формі лік. препаратів), потім вже - на косметичні. Це є однією з найголовніших умов для утримання ремісії.

Однозначно кажу, що не дивлячись на всі складнощі, я точно щаслива, що свого часу пройшла цей шлях. Він дуже мені допоміг.

Так, рецидив стався, але не настільки страшний. Якщо колись мені доведеться пройти курс ізотретиноїну знову - я це зроблю.

Таку історію сьогодні я вам розказала. Шкода, що не можу знайти більше фотографій і показати результати до/одразу після курсу. Тоді для мене це було ВААААУ. Вперше за багато років я змогла ходити без макіяжу (і продовжую по цей день:)

Бажаю всім, хто страждає від шкірних хвороб (не тільки від акне) здоровʼя і стійкої ремісії. 🫶🏻