BILOUSV

КИСЛОТИ В ДОГЛЯДІ ЗА ОБЛИЧЧЯМ: МІЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ + ПОРАДИ З ВИБОРУ

Як на мене, основне призначення кислот – очищення, так само, як і база для кожного б’юті-ритуалу. Це взаємопов’язано. Тут вже зовсім неважливо, підготовлюєте ви шкіру до макіяжу чи натхненно намагаєтеся позбутися його залишку. Саме завдяки знайомству із пілінг-тонером з фруктовими кислотами від Elizavecca мій доглядовий арсенал почав примножуватися подібними засобами. Десь 2-3 роки тому я вперше спробувала Face Care Hell-Pore Clean Up Aha Fruit Toner, але не купляла його повторно. Насправді ніяких негативних відгуків продукт не отримає від мене, тому що відмінно впорався із усіма задачами-недоліками, втім бажання просувати вітчизняних виробників домінує.

Класифікація кислот у косметиці, їхня концентрація та рН

- гліколева, молочна, мигдальна чудово впораються із освітленням, оновленням шкіри;

- саліцилова (BHA) подбає про акне, особливості жирного, проблемного типів епідермісу;

- азелаїнова та полігідроксикислоти (PHA) – ідеальне рішення для людей із чутливою шкірою;

- койєва та аскорбінова (вітамін C) допоможуть позбутися пігментації, тьмяності.

Відштовхуючись від класифікації, варто зауважити, що найбільш прийнятним вмістом кислот у косметиці для новачків є такі пропорції: AHA – 5-8%, BHA – 0.5-1%, PHA – 3-5%. Спробуйте лайтовий тонік чи пінку для вмивання, аби зрозуміти чи підходять вам такі активні компоненти. Особисто я дуже боялася починати, бо мене вже лякала сама їдка назва. От смішна :) Досвідчені користувачі можуть обирати й вище дозування, але найбільш оптимальний pH – це 3.0-4.0.

Нині моя рутина базується на гліколевій, саліциловій, гіалуроновій кислотах. Якщо перші дві – це потужні ексфоліанти, то остання – їхній «антидот». Взагалі варто не забувати про достатнє зволоження після контакту з електролітами, це зарадить сухості та можливим побічним ефектам. До того ж, кислоти роблять шкіру більш чутливою до сонця, тому обов’язково потрібен крем з SPF 30-50 (якщо ви не збираєтеся залишитися вдома).

Тест на чутливість

Перед застосуванням косметики із кислотами нанесіть трохи засобу на внутрішній згин ліктя або за вухо. Якщо через 24 години немає почервоніння чи свербіння – можна користуватися.

Розповім коротко про кислоти в догляді за обличчям:

1. Відлущувальна пінка для обличчя з гліколевою кислотою й екстрактом кленового сиропу від Hollyskin – дієвий б’юті-продукт, що усуває стійкий бруд разом із чорними цятками, лущеннями, почервоніннями. Glycolic Acid Exfoliating Face Cleanser має приємну рожеву консистенцію, свіжий аромат. Раджу чергувати зі звичайними клінерами, адже щоденно використовувати кислоти – табу.

2. Засіб 3в1 «Суперочищення» від «Біокон». Серія «Проблемна шкіра» складається із продуктів, що регулюють секрецію, матують, злегка підсушують епідерміс. Зокрема, цей гель-скраб-маска – бюджетний, ефективний і зручний у використанні продукт, що дає змогу позбутися відмерлих клітин, пом’якшити загрубілі ділянки та почуватися свіжо.

3. А ці крихітки приходять на допомогу, коли потрібно діяти радикально. Гель-пілінг для обличчя від J:ON та кислотний скраб для очищення пор з центеллою від May Island – своєрідна винагорода для шкіри, контактувати з якою їй доводиться рідко. Я використовую 7 Days Secret Pore Clear Powder Scrub і Lha Clear&Bright Skin Peeling Gel тільки раз на місяць, чергуючи. Вони очищують епідерміс «до скрипу», покращують всотування доглядової косметики, не пересушують. Можливо, були в когось повнорозмірні?

4. Не могла не розказати про вечірню рутину, яка зазвичай супроводжується засобами від Hollyskin. Підсушувальний лосьйон – такий собі SOS-продукт, що бореться із висипами та почервоніннями, поки ви відпочиваєте. Calamine. Drying Lotion слід наносити локально, не зловживаючи його дієвістю. Вас може злякати різкий запах, консистенція, що швидко висихає, перетворюючись на пудру, але його результати перевершують будь-які очікування. А про кислотну пілінг-сироватку встигла розповісти раніше: https://club.makeup.com.ua/looks/64718/

5. Через день або тричі на тиждень я обираю тонік для обличчя з гліколевою кислотою від Hollyskin. Будьте уважні, адже кислоти не терплять нашаровування, тому якщо ви вмивалися засобами із електролітами, то Glycolic AHA Acid Skin Toner слід відкласти на потім. Тут мені подобається матувальний ефект, відчуття свіжості та чистоти. Здається, ніби продукт закріплює цю ейфорію аж до самісінького ранку чи на весь день – не хочеться зайве торкатися до щік, аби не порушити стерильність.

6. І останнє – гіалуронка. Раз або двічі на тиждень не відмовляюся від ефекту вітамінної маски з екстрактом ківі від «Владіком». Лайтовий засіб хоч і містить кислоту, але тут вона виконує зовсім іншу місію. Він вирізняється приємною консистенцією, чудово зволожує, пом’якшує шкіру та помітно вирівнює тон. Flawless Skin дієва проти почервонінь, тьмяності, хоча зовсім бюджетна та придбана через кольорові капсули – цікаво ж було.

Поки це всі мої кислоти та враження. Підсумовуючи, додам, що засоби із АНА, РНА дієві, зручні, не настільки агресивні, якими я їх уявляла. Пам’ятайте про основні правила (не нашаровуйте, чергуйте, змінюйте при найменших подразненнях) і буде вам щастя. Розкажіть про свої електроліти та як сильно вони змінили рутинний догляд, хочу спробувати щось нове.

19 лютого, 2025
BILOUSV
19 лютого, 2025