КИСЛОТИ В ДОГЛЯДІ ЗА ОБЛИЧЧЯМ: МІЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ + ПОРАДИ З ВИБОРУ
Кислоти – невід’ємна складова мого рутинного догляду. Обличчя, тіло, шкіра голови добре знайомі із цими електролітами, а чи орієнтуєтеся ви? Сьогодні розповім про досвід використання і підкажу як обрати дієві засоби.
Як на мене, основне призначення кислот – очищення, так само, як і база для кожного б’юті-ритуалу. Це взаємопов’язано. Тут вже зовсім неважливо, підготовлюєте ви шкіру до макіяжу чи натхненно намагаєтеся позбутися його залишку. Саме завдяки знайомству із пілінг-тонером з фруктовими кислотами від Elizavecca мій доглядовий арсенал почав примножуватися подібними засобами. Десь 2-3 роки тому я вперше спробувала Face Care Hell-Pore Clean Up Aha Fruit Toner, але не купляла його повторно. Насправді ніяких негативних відгуків продукт не отримає від мене, тому що відмінно впорався із усіма задачами-недоліками, втім бажання просувати вітчизняних виробників домінує.
Класифікація кислот у косметиці, їхня концентрація та рН
- гліколева, молочна, мигдальна чудово впораються із освітленням, оновленням шкіри;
- саліцилова (BHA) подбає про акне, особливості жирного, проблемного типів епідермісу;
- азелаїнова та полігідроксикислоти (PHA) – ідеальне рішення для людей із чутливою шкірою;
- койєва та аскорбінова (вітамін C) допоможуть позбутися пігментації, тьмяності.
Відштовхуючись від класифікації, варто зауважити, що найбільш прийнятним вмістом кислот у косметиці для новачків є такі пропорції: AHA – 5-8%, BHA – 0.5-1%, PHA – 3-5%. Спробуйте лайтовий тонік чи пінку для вмивання, аби зрозуміти чи підходять вам такі активні компоненти. Особисто я дуже боялася починати, бо мене вже лякала сама їдка назва. От смішна :) Досвідчені користувачі можуть обирати й вище дозування, але найбільш оптимальний pH – це 3.0-4.0.
Нині моя рутина базується на гліколевій, саліциловій, гіалуроновій кислотах. Якщо перші дві – це потужні ексфоліанти, то остання – їхній «антидот». Взагалі варто не забувати про достатнє зволоження після контакту з електролітами, це зарадить сухості та можливим побічним ефектам. До того ж, кислоти роблять шкіру більш чутливою до сонця, тому обов’язково потрібен крем з SPF 30-50 (якщо ви не збираєтеся залишитися вдома).
Тест на чутливість
Перед застосуванням косметики із кислотами нанесіть трохи засобу на внутрішній згин ліктя або за вухо. Якщо через 24 години немає почервоніння чи свербіння – можна користуватися.
Мій досвід використання