Cosmogram Mr.SCRUBBER - Day 15: Юпітер

Тільки Сонце, Місяць і Венера є яскравішими за Юпітер в Сонячній системі.

На Юпітері найкоротший день. Він обертається навколо своєї осі всього за 9 годин 55 хвилин, а навколо Сонця - раз в 11,8 земних років.

Назва Юпітер походить від імені давньоримського верховного бога-громовержця. Низка таких атмосферних явищ як шторми, блискавки, полярні сяйва на Юпітері мають масштаби, що на порядки перевершують Земні.

Велика червонувата пляма на поверхні Юпітера насправді величезний шторм, який вирує близько 350 років. Територія шторму настільки величезна, що можливо помістити усередині нього три планети за розміром як Земля.

Верхні шари атмосфери Юпітера складаються з кристалів сірки та аміаку. Нижче розміщені шари газоподібного та рідкого водню. Ядро утворене з криги, каміння металу.

Маса Юпітера в 318 разів більша, ніж Землі. Юпітер у 2,5 раза масивніший, ніж усі інші планети Сонячної системи разом.

У Юпітера є так звані кільця. Вони виникають від зіткнення супутників гіганта з метеорами, в результаті чого в атмосферу викидається велика кількість пилу і бруду.

Планета Юпітер має найсильніше магнітне поле у ​​Сонячній системі, що в 14 разів сильніше за земне. Воно настільки потужне, що могло б поглинути Сонце.

Станом на 2023 рік Юпітер має 95 супутників. Однак, за підрахунками, їх кількість може досягати понад 200.

Коробочка Day 15: Юпітер. Сьогодні цікавинка для губ – крем-догляд для збільшення об’єму губ Plumper. Поки не тестувала, бо прихворіла(. На Makeup засобу нема, але думаю скоро з’явиться 😎