Cosmogram Mr.SCRUBBER - Day 19: Уран

Уран - газовий (і крижаний) гігант, один з найменш щільних об’єктів у нашій Сонячній системі.

Він є найхолоднішою планета в нашій Сонячній системі. Середня температура на Урані -197 °C, але зафіксовано, що температура може опускатись і до -224 °C.

Нахил екватора Урана до площини його орбіти становить 97°. Це означає, що планета рухається, ніби лежачи на боку і трохи перевернувшись «вниз головою». Можна було б сказати, що вона «котиться» по орбіті, але напрямок обертання у неї протилежний до того, що був би у колеса в цьому випадку.

На Урані відсутня нормальна зміна дня і ночі. Майже 42 роки на одному з полюсів весь час світло, а на іншому - завжди темно. І тільки біля екватора доба схожа на нашу, хоч і значно коротша. Сидеральний день (час, необхідний планеті для завершення одного оберту навколо своєї осі), становить 17 год 24 хв

Уран смердить тухлими яйцями, адже верхній шар атмосфери складається із замерзлого сірководня.

В Урана 13 кілець та 27 супутників, назви, яких пов’язані з англійською поезією та драматургією

Офіційним першовідкривачем Урана в 1781 році є астроном Фрідріх Вільям Гершель. Це перша планета відкрита людиною за допомогою телескопа. Коли Гершель виявив у зоряному небі невідомий до того часу об'єкт він спочатку подумав, що це комета.

Уран названий на честь грецького бога неба, сина Хаоса. При цьому це єдина планета, названа на честь не римського бога, а його грецького відповідника. Якщо вірити міфам, то решта великих небесних тіл, включно з Плутоном і Церерою, є його дітьми, онуками чи правнуками. І тільки Гея-Земля доводиться йому сестрою.

Коробочка Day 19: Уран. У коробочці ліфтинг-тонік для обличчя з колагеном. Незвична для мене форма баночки-мініатюрки 75 мл. До речі, великий формат має теж таку форму. Буду пробувати 😊

Продукти для цього looks