Чи можна використовувати ретинол влітку?

Коли я тільки починала поринати у б’юті-сферу, дивилась різних блогерів, часто вони, як і деякі косметологи, радять припиняти використовувати ретинол влітку, щоб не отримати гіперпігментацію, вважаючи, що ретинол підвищує чутливість до сонця. Деякі з блогерів радять переходити на ретиналь або ретиніл ретиноат (ця форма вітаміну А поки зустрічається тільки в дорогих засобах), мовляв, вони не підвищують чутливість до сонця.

Насправді все простіше, якщо ви ввели ретинол у свій догляд восени, переривати його використання влітку не потрібно, він не спричинить появу гіперпігментації. Так, на перших порах ретинол може зробити шкіру більш чутливою в принципі та від того вона стає більш чутливою до сонця, але якщо ваша шкіра вже звикла до ретинолу, то переривати його використання немає сенсу, оскільки ретинол має накопичувальний ефект. Використання ретинолу радять супроводжувати щоденним нанесенням сонцезахисного крему, щоб отримати максимум ефекту: ретинол стимулює вироблення колагену, а сонцезахисний крем перешкоджає тому, щоб ультрафіолетове випромінювання його пошкоджувало.

Від чого я хочу вас застерегти: ретинол може викликати запалення, тоді його використання потрібно супроводжувати протизапальними компонентами. В мене ретинол викликав запалення, яке не супроводжувалось видимим почервонінням шкіри, лише неприємними відчуттями всередині шкіри, впоратись з ним допомогла азелаїнова кислота 10%.

Ретинол, якщо його використовувати на повіках, може призвести до незворотньої сухості очей. В 2022 році проводилось дослідження, яке стверджує, що використання місцевих ретиноїдів навколо очей може пошкодити структуру мейбомієвих залоз і призвести до синдрому сухого ока. Мейбомієві залози – це крихітні сальні залози, що розташовані на краю повік (які торкаються один одного, коли очі закриті). Ці залози виділяють масляний секрет, що покриває поверхню наших очей та утримує водний компонент наших сліз від випаровування (висихання). Не завжди офтальмологам вдається усунути наслідки такого пошкодження.

Для мене це не привід відмовлятись від ретинолу, я наношу його уникаючи ділянки навколо очей та обережно змиваю. В продажу є спеціальні креми для шкіри навколо очей з меншою концентрацією ретинолу ніж в кремах та сироватках для обличчя, і все ж таки, я не ризикую, обираючи для цієї делікатної області інші активні компоненти: ніацинамід, бакучіол, стабільні форми вітаміну С, пептиди.

Якщо ви ніколи не пробували ретинол, сумніваєтесь і боїтеся, що у вас злізе шкіра, то ретиноєвий дерматит більше стосується використання третиноїну або високих концентрацій ретинолу, від скромного ретинолу в концентрації 0,2-0,3 відсотка навряд чи він буде. Якщо концентрація ретинолу на засобі не вказана, вона ймовірно мала. Вводити ретинол у догляд бажано з середини осені, коли сонце вже не таке активне, і за ретиноловими сходинками: спершу раз на тиждень, потім два, потім три, потім вже кожен день, а точніше вечір. Використовувати ретинол вдень немає сенсу, під впливом ультрафіолетового випромінювання він перестає працювати.

P.S. З технічних причин я не можу додавати дописи, тільки Looks.

Дякую, що були зі мною ❤

Продукти для цього looks