3 олійки, які в мене зав жди під рукою
Евкаліпт, лаванда та ялиця - ось тріо ефірних олій, запаси яких регулярно поповнюю, щоб завжди були в домі.
Найчастіше використовую лавандову олійку. Найперше - для ароматизації речових шаф. Мені подобається запах лаванди, а ще він явно відлякує міль. Як дуже лінива господиня, я роблю лайт-версію саше - на невеличкий шматочок поролонової губки крапаю кілька крапель лавандової олійки та розкладаю такі шматочки на нижній і верхній полицях шафи. Коли запах перестає бути відчутним - поновлюю.
Ще використовую для дрібних подряпин на шкірі (від кігтиків кота, колючок малини) - як на мене, вона допомагає їм швидше загоїтися та зникнути.
Знаю, що лавандову олію можна використовувати для масок на шкіру та волосся, але такого я не роблю. Для цього потрібно додавати ось таку концентровану олійку в інші засоби, а мені всі мої ті самі інші засоби і так подобаються.
Ефірна олія евкаліпту - моя давня подруга в сезон застуд. Коли болить горло або навіть вже починаю кашляти, але ще немає високої темпратури - роблю з нею інгаляцію. В літрову каструльку закипівшої води додаю пару крапель олії евкаліпту, накриваюсь рушником і дихаю. Для мене це полегшує больові відчуття, та й евкаліпт має антисептичну дію (лаванда теж), тому, якщо працює в команді з імунітетом, то може подолати якусь не надто серйозну застуду.
Ефірна ол ія ялиці теж допомагає мені при застуді. Коли закладений ніс, крапаю її на ватний диск і кладу вдома десь поряд себе - найчастіше дихати стає вільніше. З нею також можна робити інгаляції, але для них я таки віддаю перевагу евкаліпту. І ялиця теж антисептик, тільки ж, як і лавандова та евкаліптова, густий масний антисептик, тому для змащення некровоточивих подряпин - так, а от як той антисептик, яким ми вже звикли протирати руки та все навколо - ні.
Способів застосування у кожної з цих ефірних олій ще багато, та я пишу лише про те, як використовую їх сама.
Скажу ще, що все потрібно тестити спочатку - нанести трішки на шкіру руки, почекати, чи не буде свербіння, почервоніння, чи не сльозитимуться очі прост від того, що поряд стоїть і пахне ефірна олія. Ніколи не знаєш, на що маєш алергію або на що вона може розвинутися з віком.
Коментарі (0)