getejra

Багато тексту про догляд за зубками

Багато тексту про догляд за зубками

Так як маю проблемні зуби з найперших молочних зубів (перший похід до стоматолога був в 9 місяців), тому в темі догляду за ротовою порожниною я вже сама можу консультувати 🤣 - це , звичайно ж, жарт: робити призначення та проводити консультації повинна лише людина зі спеціалізованою профільною освітою.

Отже, що ми маємо на зараз 🙃: імпланти, коронки, нарощені зуби та схильність до стоматитів. Зуби не схильні до утворення каменів, десна не кровоточиві.

За зубні пасти та щітки буде окремий допис, потім сюди вставлю посилання (вже є тут https://club.makeup.com.ua/post/43652/ та https://club.makeup.com.ua/post/43742/). оскільки справді мало хто знає як правильно обирати пасту щоб вона не містила шкідливих складників, але містила активні профілактичні та потрібні компоненти (фторид 1450 pp.mF - це для дорослого, гідроксиапатит, щоб не пекла ротову порожнину, покращувала слиновиділення. Мій топ на зараз це сенсодин, елмекс, Gum та мерідол). На чому дууууже хочу наголосити 🙏: в одного й того ж виробника можуть буди дієві пасти та ні, або навіть і шкідливі, тому дуже важливо розбиратись в складі.

✔️Почнемо з іригатора. Зі свого досвіду вважаю, що він потрібен всім - реально з ним десна перестали взагалі кровоточити і всі стоматологи відмічають, що вони в прекрасному стані та міцні. Це ідеальне очищення та справжній масаж, я дуже люблю. У мене іригатор з флосом, тому потрібно враховувати це в додаткові витрати, я змінюю десь один раз на місяць. Також Jetpik мені порадили раз на кілька місяців проганяти шланг хлоргексидином, щоб зникав неприємний присмак застояної води та для додаткової гігієни. А також додавати в ємність з водою трішки ополіскувача без спирту (це обов"язково), я використовую лістерін, далі про нього буде. Дуже зручно брати з собою, батарея тримає тривалий час, але у всіх моїх знайомих і в мене підглючує кнопка вимкнення. Про іригатори можу говорити довго й нудно, якщо в когось будуть запитання - з радістю відповім, окремий допис по ним поки не бачу сенсу писати.

Багато тексту про догляд за зубками

Всі мої стоматологи (терапевт, хірург, ендодонт та ортодонт) завжди наголошували, що ополіскувачі не є обовязковим засобом догляду і вони точно не заміняють зубну пасту та щітку. Користуватись ним можна, якщо у вас є бажання, але потрібно вивчати склад. Якщо ополіскувач містить в складі антибіотик - його можна використовувати лише за призначенням лікаря. Мій блакитний лістерін лікарями не рекомендується, так як він містить дешевий піноутворювач SLS, дуже пекучий та сушить слизову і вбиває захисну мікрофлору, тому я користуюсь ним дуже рідко при набряках десни - і він мені справді допомагає в цих випадках. з безпечних це знову ж таки елмекс, колись був сплат та рокс (я викреслила весь їхній догляд, так як ноги ростуть від країни-агресора, але якість паст, щіток та ополіскувачів у них була доволі непогана), Gum. Також на фото є glister, який я ніжно люблю зі школи (щітки і пасти також, вони дуже класно чистять зуби,але стирають емаль із-за високого рівня абразивності), але його не рекомендують: в складі алкоголь з ментолом 24 % та цетилперідіум хлорид (антибактеріальний компонент), який токсичний для організма у великих кількостях. я використовую його лише в поїздках та подорожах, так як він маленький по розміру, тому що це концентрат і його потрібно розводити.

✅ монопучок

✅флос (зубна нитка)

✅флосер зі зручною ручкою, зручно користувати коли не вдома

✅міжзубні йоршики - для вичищання міжзубних поверхонь. краще обирати Курапрокс, у них є різні розміри, в масмаркеті зазвичай один розмір і вони завеликі та жорсткі. Найкраще підбирати розмір зі стоматологом, зазвичай це 2-3 розміри для різних зубів. Замінюємо по зношенню щетини

✅метиленовий синій - моя паличка-виручаличка 🤭. так як маю схильність для стоматитів - я без синьки нікуди. і нарешті знайшла для себе зручний формат.

❗ от чого ще не маю -це скребок для язика, лінуюсь) але після написання цього допису точно придбаю.

Дуже крутий ополіскувач, від якого в захваті всі мої знайомі, але мені наробив біди на тиждень. Користувалась за призначенням хірурга після стоматологічнгої операції, не маю алергічних реакцій. Після використання протягом двох днів він спалив мені всю слизову і язик настільки, що її всю заліпило стоматитами (синька в поміч ну і схудла на 3кг, бо не могла їсти 🤣). Єдине, що в складі могло б спровокувати, -це хлоргексидин, але у мене немає на нього жодних реакцій, навіть коли полощу чистим. Тому будьте обережні, якщо вам виписуватимуть цей засіб, можливо його потрібно розводити, щоб не було такої концентрації, якщо відчуваєте печіння та оніміння після використання.

Сподіваюсь з мого довгого лонгріду (скорочувала як могла) щось та й буде вам корисним. Всім спокійного та гарного дня 🎀