LunarDemetria

Eпіляція та депіляція – у чому різниця

Eпіляція та депіляція – у чому різниця

Привіт!

Я видаляю небажані волоски з тіла, напевно, вже років 12. Але довгий час я просто не розуміла різниці між епіляцією та депіляцією. Та і зараз, не дивлячись на те, що є купа реклам воскових полосок, бритв чи навіть фотоепіляторів – багато хто досі не знає, що для чого використовується. Саме тому я вирішила сьогодні розповісти про це трошки детальніше, провести чітку лінію між цими поняттями і навіть спробувати зрозуміти, що краще. Поїхали розбиратися зі мною?

Отже, абсолютно зрозуміло, що обидва ці поняття позначають видалення волосся. Але хоч ці слова помітно схожі – вони навіть не спільнокореневі за своїм походженням. Я сама здивувалася, дізнавшись, що depilatio походить з латини, а épiler – з французької, хоча означають вони майже одне і те саме – видалення і висмикування волосся. Проте різниця між ними все ж є, причому доволі суттєва. Якщо депіляція – це вплив саме на стержень волосини, наприклад, зрізання його бритвою чи тримером, або ж розщеплення за допомогою крему, то епіляція – це вплив на корінь, безпосередньо на фолікул.

Відрізняються ці способи усунення небажаного волосяного покриву комфортом, рівнем болючості та необхідністю специфічної підготовки. Частину технік можуть виконувати виключно професіонали, інші – здебільшого призначені для дому. Від цього залежить і ціна та вигідність проведення тієї чи іншої процедури. Ну і, звісно, всі вони різні за витратами часу, причому як на сам процес, так і на повторну появу нових волосків. Але є головний момент, який власне і проводить чітку межу між депіляцією та епіляцією. Його ми і торкнемося трошки детальніше.

Щоб припинити плутати депіляцію і епіляцію між собою, насправді, необхідно запам'ятати лише одну річ – різницю між механікою досягнення результату. Епіляція спрямована саме на пошкодження чи навіть руйнування волосяних фолікулів. Завдяки цьому можна отримати одразу кілька розвитків подій. Так, найбільш прості у доступі варіанти епіляції, що проводяться вдома, такі як шугаринг чи використання воскових стрічок, саме пошкоджують основу волоска. Він може відрости знову, але буде вже набагато тоншим та слабкішим. А якщо вдалося висмикнути корінець повністю – на цьому місці більше нічого не з’явиться. Своєю чергою, фотоепіляція діє більш глибоко, проте все ще доступна для виконання вдома. Ще більш ефективною є лазерка, для якої вже необхідне відвідування спеціаліста. А найкращі результати дає електроепіляція, під час якої фактично кожен волосок видаляється під впливом електричного заряду. Тим часом депіляція абсолютно ніяк не діє на фолікул, вона просто косметично прибирає ті видимі волоски, що присутні над поверхнею шкіри на момент процедури. Кожен із цих варіантів має свої плюси і мінуси, а також підходить для різних ситуацій.

Тож давайте ще трохи уточнимо про епіляцію. Деякі спеціалісти не можуть прийти до одного висновку, чи називати так, наприклад, шугаринг і та інші мануальні варіанти видалення волосків. Фактично, після них нові волосини продовжують з'являтися на поверхні шкіри. Але це і не дивно, адже успішне руйнування фолікула відбувається лише під час впливу на нього у фазі росту (на ногах одночасно в ній знаходяться лише близько 30% волосків, а на бровах – лише 15%, через що вони і відростають так швидко). Та все ж використання пінцетів, ниток, воскових стрічок, безпосередньо різних видів воску і цукрових паст прийнято називати саме епіляцією, адже в результаті ми отримуємо від двох тижнів гладкості шкіри.

До речі, FDA визнає лише електроепіляцію як єдиний метод перманентного видалення волосся. Після неї жодні нові волоски у місті обробки не з'являються, проте і період повного курсу процедур є досить тривалим для гарантії ідеального результату. Лазерна і фотоепіляція отримали звання методів перманентного зменшення кількості волосків, адже вірогідність повторного їх відростання все ще існує. Тобто ефект буде тривалим, інколи навіть на кілька років. Але на фоні гормональних змін чи стресів існує вірогідність пробудження сплячих фолікулів, через які волосся знов з'явиться на тих же місцях.

Що ж стосовно загальних плюсів та мінусів такого виду видалення волосся? Ну, наприклад, відсутність необхідності думати про появу ефекту щетини – це вагомий аргумент “за” епіляцію. До того ж велику частину технік можна проводити самостійно прямо вдома. У будь-якому косметичному магазині можна знайти воскові стрічки для тіла та обличчя, деякі бренди почали випускати різні варіанти восків. До того ж існують цілі набори для шугарингу та ваксингу, де присутнє все необхідне. Зараз можна легко знайти різноманітні варіанти воскоплавів, покупка яких абсолютно не вдарить по кишені, а плівкові воски, зручні для самостійного використання, можна плавити навіть без них. Епіляція стала доступною для багатьох. І це, насправді, досить добре.

А що ж стосовно апаратних варіантів? Так, ціна за курс може бути досить великою. Але у перспективі вона абсолютно виправдовується. До того ж для когось поїздка до майстра з епіляції може відчуватися як сеанс розслаблення, коли хоч ненадовго турботу про себе можна віддати у руки когось іншого.

Стосовно мінусів – біль. Всі види епіляції тою чи іншою мірою можуть завдавати болю. Звісно, відчуття можуть відрізнятися від людини до людини, адже у кожної різне сприйняття. До того ж організм має властивість адаптуватися, фактично звикати до болю. Але факт залишається фактом – епіляція може завдавати неприємних відчуттів. Окрім цього, навіть домашні методи можуть бути досить дорогими, але в результаті не виправдовувати витрачених коштів через нерозуміння способу і особливостей використання. Ну і витрати часу – деякі техніки можуть потребувати більше часу на підготовку та безпосереднє проведення. Тому все ж таки варто сказати, що епіляція може бути не для всіх.

Насправді фраза з цього заголовку – це те, що мені свого часу сказала подруга, яка придбала для себе епілятор. І для когось вона дійсно може бути правдивою. Я пам'ятаю, як навіть сама у ранньому підлітковому віці казала щось подібне, зустрічаючи на своїх ногах щетину. Але все не так погано, як може здатися.

Депіляція – це швидко. Зараз мені може вистачити 5-10 хвилин на всі ноги, а з новою бритвою і хорошою пінкою – і того менше. А умовні 20 хвилин – час, якого достатньо на використання крему (і це я врахувала нанесення, середній час витримки та безпосереднє прибирання волосків). До того ж це відносно дешево. Бритви можна знайти у ще більшій кількості магазинів, ніж воскові стрічки, а навіть якщо там немає спеціальних жіночих – завжди можна скористатися чоловічою (хто в команді любительок чоловічих станків для гоління?). Депіляція здебільшого є безболісною, за виключенням випадкових порізів, за правильної підготовки вона здатна перетворитися практично на механічний процес, який відбувається навіть без роздумування про те, що і за чим необхідно робити. І, звісно, варто згадати простоту процесу, не треба думати про цикл життя волосини, вірогідність повторного відростання (бо ми знаємо, що це 100% відбудеться) та інші заморочки.

Для більшого комфорту проведення депіляції велика кількість брендів вигадала електричні бритви і тримери, оснащені спеціальними насадками для різних ділянок. З ними процедура може проходити без дискомфорту навіть на сухій шкірі. Це дозволяє прибрати волоски лише за кілька хвилин, що забезпечує гладкість тут і зараз. І це підкорює багатьох. Але так само багатьох хвилює і думка про стимулювання росту волосся від гоління. Та тут можна розслабитися, це лише міф, спричинений тим, що натуральний край волосинки, тонкий і м'який, при зрізанні стає більш гострим. Можна навіть провести аналогію, як би це не було дивно, з травою, що одразу після косіння так само здається більш колючою. Волоски ніяк не змінюють своїх характеристик, не стають темнішими, міцнішими чи довшими. Та й при поступовому відростанні вони знов відчутно пом'якшуються.

Що ж стосовно мінусів? Зрозуміло, що найголовнішим є швидка поява “щетини” та необхідність повторного проведення процедури. Для ідеальної гладкості доводиться мінімум по два-три рази на тиждень повертатися до обраного способу депіляції. Через це можуть з'явитися алергії, подразнення, шкіра може стати більш чутливою. У випадку кремів може бути досить складно підібрати дієвий, але не надто агресивний склад. До того ж дешевизна часто є лише умовною, вона відчувається лише в моменті. Наприклад, набір хороших спеціалізованих жіночих станків може коштувати 300-500 грн. В залежності від активності використання та умов зберігання їх може вистачити максимум на 1-2 місяці. За ту ж саму суму можна придбати набір для шугарингу. А у довгостроковій перспективі кількість коштів, витрачених на креми, бритви, засоби до і після процедури може дорівнювати курсу лазерної чи фотоепіляції. До того ж можна не згадати про моменти необережності, через які можуть залишитися неприємні шрами. Я сама маю на ногах близько п'яти дуже помітних “міток” від гоління. Кілька разів я примудрялася пошкоджувати досить великі судини, через що кровотеча була помітною і тривалою. Тому це теж треба брати до уваги.

Отже, який ми маємо висновок? Депіляція чи епіляція? Насправді, все просто. Якщо тобі необхідний результат тут і зараз, ти хочеш швидко та максимально безболісно прибрати зайві волоски, та й просто якщо ти звикла – депіляція є твоїм варіантом. Багато хто залишається вірним такому методу, абсолютно не хвилюючись стосовно необхідності регулярного повторення процедури. Якщо ж ти прагнеш більш тривалого результату – обирай депіляцію і шукай саме свій варіант серед усіх її технік.

Особисто я комбіную усе разом. Інколи у мене немає жодного бажання на використання стрічок чи воску на ногах, тому я просто їх голю. Тим часом, брови я обробляю виключно спеціалізованими полосками для обличчя. Для пахв же – тільки станок, шкіра там у мене занадто чутлива для будь-яких варіантів епіляції. Тому, насправді, варто обирати те, що найбільш комфортне саме тобі. А все інше можна знати лише в теорії, щоб мати можливість підтримати розмову на цю тему 🌝

А що ти обрала для себе? Може у тебе є якісь улюблені засоби чи історії стосовно епіляції чи депіляції? Запрошую ділитися в коментарях! Ну і традиційно, дякую за прочитання ❤️