LunarDemetria

Як правильно користуватися спонжем для нанесення тонального засобу

Як правильно користуватися спонжем для нанесення тонального засобу

Привіт!

Днями я перебирала свої пензлики та спонжики. І раптово впала в ностальгію, згадавши моменти, коли я тільки починала фарбуватися і намагалася тушувати тональний засіб всім, чим тільки можна. У мене були пухівки, плоскі спонжики і навіть щось губчасто-штампоподібне, дещо схоже на інструменти для кушонів. А потім я, нарешті, вперше купила нормальний спонж. Але абсолютно не знала, як правильно ним користуватися. Пройшло багато часу, зараз я, напевно, зможу зробити нормальний макіяж всім тим, що було тоді. Але вже класичні спонжі у форматі б’юті-блендерів стали незамінною частиною моїх макіяжів (і не тільки). Саме тому я і вирішила трохи розповісти про них.

Я повідаю про те, як користуватися спонжем для тоналки, як взагалі з'явилася саме яйцеподібна форма (а говоритимемо ми сьогодні саме про такий варіант), поділюсь деякими фішками і лайфхаками. Поїхали?

Хто взагалі придумав варіант нанесення косметики спонжами – сказати складно. Можна знайти відео з 90-х років, де візажистка Майкла Джексона Карен Фей коригує його грим саме цим інструментом. Та і до того використовувалися різні губки. І причина цьому, насправді, надзвичайно проста – зручність та швидкість роботи. Досягти однорідного покриття з пензликом може бути досить складно, особливо у випадку його неякісності чи простої недосвідченості. Тим часом спонжі дають змогу створити набагато більш тонкий та якісний фініш. Проте це не завжди було так. Багато хто з нас пам'ятає плоскі та трикутні спонжі, які ніби і розтушовували продукти, але в подарунок після сабе залишали свої часточки і підкреслену сухість. А потім популярність стрімко почали набирати бюті-блендери, які зараз є справжньою класикою. І це, насправді, змінило індустрію краси назавжди.

Напевно, більшість відомих брендів зараз мають свої аналоги, а інколи навіть пробують вигадувати щось своє, залишаючи лише основу – форму. Але мало хто знає, що вона була винайдена буквально випадково. На початку 2000-х візажистка Рі Енн Сільва працювала на зйомках одного із серіалів, отримавши своє місце завдяки вмінню працювати з аерографом. Проте під час знімального дня його використання було не надто зручним, до того ж він є досить шумним. Тому вона почала експериментувати з косметичними губками, щоразу вирізаючи нові форми. Таким чином і було створено перший прототип краплеподібного спонжа, який почав розходитися по всьому знімальному майданчику та набирати популярність прямо там. А вже незабаром було створено компанію та поставлено її на комерційні рейки. Тож так, зараз ми маємо велику кількість різних варіацій і допоміжних продуктів. А спочатку це був всього лише вдалий експеримент, що випадково вивів спонжі на пік слави.

Як я вже згадувала вище, сьогодні я розповім саме про яйцеподібні спонжі. Але якщо забити в пошуку “спонж для тоналки” – в результатах буде ще купа різних форм. Чому це так?

Як мінімум, плоскі та трикутні варіанти все ще мають своїх користувачів. Комусь вони досі є більш зручними, адже дозволяють наносити і тон, і пудру (хоча всіма варіантами можна робити те саме). До того ж вони незамінні під час гриму в якості одноразового інструмента. Тим часом варіанти з ручками дають змогу мінімально переносити бактерії з пальців на обличчя. А інколи вони можуть стати ледь не єдиним рішенням у випадках проблеми з руками (перевірено на собі, у мене був період, коли від звичайного спонжу, а точніше формату його тримання у мене просто зводило руку, тоді певний час я використовувала саме ці “грибочки”). Є навіть силіконові спонжики, які позиціонуються як такі, що абсолютно не вбирають в себе жодної косметики. Інша справа, що ними в рази складніше досягти більш натурального покриття. За відчуттями і результатом вони практично не відрізняються від нанесення тонального пальцями, але мають і своїх шанувальників.

Та основна маса спонжів – саме губчасті. Вони виконані зі специфічного матеріалу, який може бути з вмістом латексу чи без нього. Головною фішкою є їх збільшення при намочуванні, що пришвидшує роботу і зменшує вбирання продукту всередину. Але і серед них є велика кількість варіацій. Прийнято вважати, що крапля/яйце – “універсальний боєць”, груша – все те саме, але тільки трошки більш ергономічно, а будь-які варіації зі зрізаними кутами (знизу, згори, збоку, з двох сторін) – це спосіб спростити нанесення тону під очима, навколо носа та губ. Є і різноманітні крейзі-формати, типу манго, конусів чи навіть діамантів. По суті, вони нічим не відрізняються, кути так само допомагають підібратися у складні ділянки, а великі робочі поверхні – опрацьовують щоки і лоб. Це вже більше експерименти виробників та маркетингові ходи, які все ж навіть інколи працюють.

Тож ми згадали історію та види. Перейдемо до головного – як користуватися спонжем для тоналки? Тут є кілька неписаних істин:

1. Спонж обов'язково потрібно намочити та віджати. Це збільшує його поверхню (що я спробувала показати на фото), змінює його структуру, мінімізуючи даремну витрату засобу. Чи буде він працювати сухим? Так. Але це буде менш зручно, він буде твердим та жорстким. А ми тут фарбуємося, а не намагаємося надавати собі по обличчю.
  2. Наносити тон можна трьома способами – на руку, переносячи його спонжем одразу на обличчя, завдяки чому покриття буде більш натуральним (якщо кілька разів потапати на чистій частині руки – це буде ще більш легке покриття), на спонж, розподіляючи його напряму (так, як поверхня обмежена – кількість засобу буде невелика, що дозволить отримати середнє покриття), а також спочатку на обличчя за допомогою шпателя/пензля/пальців, вже після чого розтушовуючи спонжем (це найбільший щільний варіант покриття).
  3. Рухи повинні бути прибивальними. Це не пензлик.
  4. Бокові частини ідеально працюють на відносно великих ділянках, якими є щоки, лоб, лінія щелепи і шия. Нижня частина (якщо ми говоримо саме про спонж-краплю) стане в нагоді на підборідді і скронях. Гострий кінчик (або ж кути у зрізаних варіантах) – прекрасно працює біля очей, брів, носа і губ.
  5. Спонжем можна і навіть потрібно тушувати контурування. Можна скористатися однією хитрістю – наносити тон однією стороною, а скульптор – іншою. Так ти зможеш коригувати те, що бачиш, просто повертаючи спонжик.
  6. Спонжем можно наносити пудру, проте це буде більш помітний шар. Але якщо ти хочеш виконати бейкінг – це саме воно.

Звісно, тут ще можна згадати про те, що консилер краще не розносити по всьому обличчю, а саме вбивати на ділянці нанесення, хитрощі нанесення під очі (типу мінімальний шар тону, якщо ти плануєш там той таки консилер) та інше. Проте це вже далеко не обов'язкові моменти, які скоріше відносяться до лайфхаків, ніж до правил користування спонжами.

Окей, макіяж зроблено, він однорідний та бездоганний. Але тут може з’явитися інша проблема. Як тепер відмити спонжик? Тут все легко і складно одночасно. Найпростіше і найшвидше це робити одразу після використання. Так ти не даси тональному висохнути і процес пройде набагато швидше. Але якщо ти забула чи не встигла – вихід є. При чому одразу кілька.

Можна спробувати просто міцелярку або мило. Якщо це одноразова акція і спонж не критично брудний – цього повинно вистачити. Але будемо чесні – часто ми не миємо спонжики по кілька разів, продукт нашаровується і відмити його стає складніше. Тоді нам допоможе олія. В ідеалі це повинна бути гідрофілка, після якої обов'язково треба пройтися милом і добре промити спонж під проточною водою. Але далеко не у всіх є цей засіб (я, наприклад, не користуюся гідрофілками). У цьому випадку допоможуть двофазні засоби, або ж, не повіриш, звичайна оливкова чи навіть соняшникова олія. Оригінальним, а головне, перевіреним мною варіантом є змішати мило, трохи олії та гарячу воду і замочити спонжі на 10-15 хвилин, після чого прополоскати їх. Я таким чином змогла відмити навіть ті спонжі, які я давно не використовувала за прямим призначенням, але хотіла поексплуатувати для одного з лайфхаків, про які буде далі. До того ж можна закидати спонжики у пралку, використовуючи мішечок для білизни або просту шкарпетку (залежно від того, що у тебе є). Тут треба вмикати холодний режим і швидке прання. Ну і класика – спеціальні засоби для миття. По ідеї, вони повинні справлятися зі своєю задачею найкраще. Але це працює далеко не завжди, та і, знову ж таки, вони є далеко не у всіх.

До речі, змінювати спонж краще всього десь раз на три місяці. За цей час при регулярному використанні він почне втрачати форму, можуть з'явитися пошкодження структури. Проте якщо ти використовуєш спонж не надто регулярно – він може прослужити довше.

До речі, не обов'язково обмежуватися лише нанесенням тонального засобу. А коли прийшов час замінювати спонж – можна використати його для інших цілей. Просто треба трошки проявити креативність.

• Підчищення тіней та стрілок

Якщо в тебе почав рватися твій улюблений спонж – можна допомогти йому і розрізати ножицями, створюючи рівний край. За допомогою саме такого варіанту дуже просто підчищати консилером межі стрілок або розтушування тіней. Звісно, якщо захотіти – можна виконувати ту саму процедуру і звичним “яйцем”. Але прямим і рівним кутом без вигинів це робити набагато простіше. Особисто я сама маю одразу два таких спонжі, які виявились занадто твердими навіть у вологому стані та пішли на стрілки. Головна особливість тут – якраз не мочити їх (хоча все працює і у вологому стані).

• Корекція форми губ

Використовуєш стійку помаду, але випадково вийшла за свою форму? Тут не впорається жодна міцелярка, вона просто розітре все довкола. У цьому випадку візьми трохи консилера, нанеси його спочатку на руку, а потім тонким кінцем (чи кутом) опрацюй ділянку, яку треба відкоригувати. Це в рази простіше, ніж пензлем, до того ж можна одразу все розтушувати так, що ніхто і ніколи не здогадається, що мав місце невеликий ексцес.

• Креативні образи

А ще можна використати спонжик у якості інструмента для фантазійних макіяжів. Можливо, ти бачила ідеї з поцілунками чи квітами, якщо обгорнути його харчовою плівкою? Або різноманітні галактикоподібні варіанти, акварелі чи хмари. Прояви свою уяву і спробуй! Можливо, вигадаєш навіть новий тренд.

• Використання в манікюрі

А ще, якщо твій спонжик вже не дуже добре працює на обличчі, або ж є дуже жорстким – є резон використовувати його в манікюрі. Можна, звісно, знайти спеціальні варіанти інструментів для градієнтів, які навіть мають ручки. Але абсолютно те саме зробить розрізаний (або ж навіть і цілий) спонж для тонального. З ним легко можна зробити кругові переходи кольорів, космос, а також прибрати зайву базу у блискіток.

Сподіваюся, мій пост став корисним для тебе. Спонжі для макіяжу – це нереально зручно і ефективно. Вони здатні підняти твій макіяж на абсолютно новий рівень. Тож експериментуй і створюй свої унікальні образи. Ну а я, традиційно, дякую за прочитання ❤️