LunarDemetria

Зубна паста для чутливих зубів – мій рейтинг

Зубна паста для чутливих зубів – мій рейтинг

Привіт!

Історія моїх зубів дуже складна і тривала. Маючи занадто маленьку щелепу, в яку просто не влазили всі зуби, я пройшла через спеціальний апарат, яким її розширювали, а потім через тривале і досить болюче лікування брекетами (з усіма видаленнями зубів мудрості, тягами і практично перебудовуванням зубного ряду). І хоч зараз я своєю посмішкою в принципі задоволена, але на згадку від цих часів мені залишився один неприємний нюанс – підвищена чутливість. Я майже ніколи не їм яблука, кусаючи їх так, як є (тут ще грає роль ретейнер на задній стороні зубного ряду), не вживаю занадто гарячого чи холодного. І я перепробувала величезну кількість зубних паст для чутливих зубів абсолютно різного цінового сегменту. Як то кажуть, я собаку на тому з’їла. Саме тому я впевнено можу формувати свій рейтинг, яким і вирішила поділитися з тобою. Серед всіх засобів у мене є своя найкраща паста для чутливих зубів, а також одразу кілька варіантів, які теж чудово справляються з проблемою. Саме тому цей топ може стати корисним для тих, хто вже пробував щось із нього і шукає аналоги за дією, а також тих, хто вперше зіткнувся з гіперсенситивністю та тепер панікує стосовно догляду.

Я абсолютно не сперечаюся, що є інші засоби, а комусь ті, що виділила для себе я – не дуже. Всі ми різні, у нас різна чутливість та особливості організму. Тому дисклеймер: це повністю моя суб’єктивна думка та мій особистий рейтинг. Але закликаю ділитися своїми варіантами паст у коментарях – можливо хтось знайде для себе щось новеньке.

Це дуже незвичайна за своїм форматом паста. Вона не біла, не полосата, за своєю суттю це фактично зубний гель. При цьому вона ще й має яскравий синій колір. Спочатку я навіть думала, що вона матиме відбілювальний ефект, проте ні, вона просто добре чистить, адже має абразивність 80 RDA. Серед інших її плюшок можна назвати те, що вона примудряється ніби заповнювати мікротріщини на зубах, запечатує дентинні канальця та посилює емаль завдяки фторапатиту. Головною особливістю цієї пасти є накопичувальна дія та формула без води, але з кальцій-фтор-фосфосилікатом. Власне, через цю молекулу вона і є безводною. Паста має на диво мінімалістичний склад, що приємно порадував. І вона ДУЖЕ м'ятна. Для когось може бути навіть занадто. Вона дійсно зменшує чутливість, приблизно на 12 годин справді можна забути про неприємні відчуття від холодного та гарячого. Не містить лаурилсульфат натрію, діоксиду титану, пальмових олій, підсолоджувачів і парабенів. А ще вона веганська.

Чому ж вона на п'ятому місці, якщо така класна? Все просто – хоч вона і накопичувальна, але через певний час використання у мене з'являються больові відчуття. Я не знаю, яка причина, а щоб вони зникли – достатньо просто на якийсь час перейти на іншу пасту, потім можна повертатися до цієї. Але це не дуже приємне явище. При цьому моя мама, яка теж користувалася нею, неприємних відчуттів не має, вона одна із улюблених для неї. Тому, як я вже казала, все дуже індивідуально.

Всі ми бачили в магазинах і аптеках пасти Blend-A-Med. Так от, це буквально він же, тільки його американська версія. Так, марка Crest у цілій купі країн виходить під іншою назвою, цього ніхто і не приховував. Але бувало мені прямо намагалися доводити, що це інша марка. Що ж стосовно пасти? Вона класично м'ятна, але це не занадто для моєї ротової порожнини. Після неї зберігається приємна свіжість і відчуття чистоти. Її формула є більш класичною, вона не така цікава, як попередня. Паста обіцяє нам захист від проблем з яснами та емаллю, боротьбу з карієсом та легке відбілювання. Стосовно останнього можу сказати – зуби виглядають білішими просто тому, що з них прибраний наліт. Це не спеціалізований засіб, спрямований саме на білосніжність посмішки, тому і чекати від нього чудес не варто.

Я ставлю її на четверте місце через те, що вона у моєму випадку працює лише з температурами. Умовно, гарячий чай чи холодну воду я можу пити, коли використовую її. Але от, наприклад, холодне яблуко вже може дати больові відчуття. До того ж я помітила, що чомусь з нею зубний наліт я помічаю швидше, ніж з іншими пастами. Але мені дуже подобається те, що вона не термоядерно м’ятна. Вона комфортна, і цим приваблює.

Ну подобаються мені кольорові пасти (🙈). Хоча, насправді, конкретно цю мені свого часу радив стоматолог, гарантуючи швидке покращення ситуації з чутливістю. Ця зубна паста має досить приємну консистенцію і надзвичайно цікаву формулу, яка, до речі, не подразнює ротову порожнину. За смаком вона теж не занадто різка, що для мене важливо. Виробник обіцяє захищати оголені нервові закінчення, допомагати у випадку відкритих дентинних канальців, а також боротися з карієсом. І це ще один продукт, який запобігає утворенню порожнин, згладжуючи рельєф емалі та заповнюючи його недосконалості. І він дійсно робить це. Фторид, ізомальт та екстракт апельсинової цедри добре працюють у комбінації, вони заспокоюють проблемні ясна та роблять зуби більш стійкими. Непогано справляється зі складними плямами (у мене був випадок, коли на зуби потрапив тінт і на одній ділянці він не хотів прибиратися, ця паста впоралася).

Ставлю її на третє місце одразу з кількох причин. Так, вона здатна впоратися з холодним, гарячим та кислим (перевірено, знов таки, на моїй мамі). Але наліт з нею так само, як і з попередньою з'являється досить швидко. Спочатку я думала, що це проблема у щітці, але навіть з новою ситуація не змінилась. Та додаю їй балів саме за боротьбу з чутливістю до кислот, а також за те, що вона реально візуально згладжує дрібні недоліки емалі, особливо на передніх зубах. Звісно, цей ефект не назавжди, лише під час її використання, але він є.

Це мій улюблений представник відносно бюджетного сегменту, який за рахунок існування маленької туби на 50 мл можна закинути у будь-який рюкзак (саме цей засіб є в моїй тривожній валізці). Більш класичне поєднання фториду натрію та амінофториду, яке присутнє у формулі цієї пасти, було поєднано хлоргексидином та лактатом алюмінію. Завдяки цьому бренд обіцяє нам відновлення емалі, запобігання поширенню патогенної мікрофлори та розвитку карієсу, а також зміцнення ясен. Особисто мене приємно здивувало те, що фактично вона виконує все це. Тут є евкаліптова олія та бісаболол, які добре справляються з пошкодженнями слизових і зменшують запалення, якщо в роті присутні якісь ранки. При цьому так, вона м'ятна, але не надмірно, Я відчуваю в ній навіть ще якийсь специфічний присмак, який мені описати досить складно.

Чому ж ця паста на другому місці? Так, вона нереально доступна. Давайте будемо чесні, її можна знайти майже у всіх магазинах. Окрім цього, з усіх паст мого топу – це найдешевший варіант. Вона непогано прибирає зубний наліт, хоч і має досить невелику абразивність. І її формула дійсно допомагає, в моєму випадку вона покращила ситуацію з кровоточивістю ясен, зменшила чутливість до твердого (!), типу яблук, холодного та гарячого. Але з кислим все ж трохи не впоралася.

Візуально ця паста є простою та звичайною. Навіть її смак є класичним, просто ментоловим. Вона має середній рівень абразивності, чудово видаляє зубний наліт. Нітрат калію, який можна назвати основним у формулі, забезпечує зниження чутливості ясен і зубів, а рівень кислотності 5,6 допомагає засвоюватися фториду. Паста приємно пахне та не занадто сильно піниться, її ранозагоювальний ефект помітний вже за одне-два використання (наприклад, після переклеювання ретейнерів на верхній щелепі у мене була трохи пошкоджена ділянка ясен з внутрішньої сторони, це мене турбувало, але припинило вже ввечері після очищення зубів саме з цією пастою). До речі, цікава штука – після її використання ще протягом тривалого часу відчувається ніби підвищене слиновиділення. Для когось це може бути не надто приємним, але, насправді, це теж діє як фактор природного самоочищення.

Тому ось вона, найкраща паста для чутливих зубів за версією мене. З кусючою ціною, але неймовірна за своєю дією. Коли я її використовую – я буквально забуваю про чутливість. Вона добре полірує емаль, а разом з тим прибирає біль. Впоралася з усіма подразниками для моїх (і не тільки моїх) зубів. До того ж вона має помітну регенерувальну і знезаражувальну дії, при її використанні будь-які подразнення в роті загоюються дуже швидко. Паста підійшла для всієї моєї сім'ї, що буває рідко. Тому це точно мій топ-1, адже вона закрила всі мої потреби.

Вибрати такий топ було досить складно. Зубна паста для чутливих зубів – це досить специфічний продукт, інколи однакові формули можуть працювати зовсім по-різному навіть для ідентичних близнюків, не кажучи вже про всіх тих, хто за своє життя стикався з необхідністю її використання. Проте я спробувала сформувати цей рейтинг максимально неупереджено, показати головні переваги та недоліки кожного засобу саме для мене. А якщо ти маєш що додати – сміливо роби це у коментарях. Я абсолютно підтримую дискусії та не проти порад стосовно різних продуктів. Ну і, звісно, дякую за прочитання ❤️