Що таке селен і навіщо його приймати?
І кому ?
Селен — це важливий мікроелемент, необхідний для нормального функціонування організму. Він відіграє ключову роль у багатьох хімічних процесах, зокрема у захисті клітин від пошкоджень, підтримці імунної системи та регулюванні роботи щитовидної залози.
Функції селену в організмі
1. Антиоксидантний захист
Селен захищає клітини від дії вільних радикалів. Це допомагає зменшити ризик розвитку запалень, старіння та хронічних захворювань.
2. Підтримка імунної системи
Селен підсилює активність імунних клітин і сприяє боротьбі організму з інфекціями.
3. Здоров’я щитовидної залози
Щитовидна залоза містить найбільшу концентрацію селену в організмі. .
4. Зниження ризику онкологічних захворювань
Дослідження показали, що достатній рівень селену в організмі може зменшити ризик розвитку певних видів раку, зокрема раку простати, легенів і товстої кишки.
5. Здоров’я серцево-судинної системи
Селен може знижувати запальні процеси в судинах, сприяючи зменшенню ризику серцевих захворювань.
Симптоми дефіциту селену
Нестача селену може призвести до різних проблем зі здоров’ям, зокрема:
• Слабкість і втома.
• Ослаблення імунітету.
• Проблеми з роботою щитовидної залози (гіпотиреоз).
• Погіршення стану волосся і нігтів.
• Підвищений ризик розвитку серцевих і онкологічних захворювань.
Особливо схильні до дефіциту селену люди, які, вегани, а також ті, хто має захворювання травної системи, що погіршують засвоєння поживних речовин.
Рекомендована добова норма селену. інформація взята з інтернету.
• Дорослі: 55 мкг/день.
• Вагітні: 60 мкг/день.
• Годуючі матері: 70 мкг/день.
Важливо не перевищувати рекомендовану норму, оскільки надлишок селену може викликати побічні ефекти, зокрема нудоту, ламкість нігтів і волосся, а в серйозних випадках — отруєння.
Селен є незамінним елементом для підтримки здоров’я. Забезпечення організму достатньою кількістю цього мікроелемента сприяє зміцненню імунітету, підтримці щитовидної залози та профілактиці серйозних захворювань.
Однак перед початком прийому добавок важливо проконсультуватися з лікарем!!!
Коментарі (0)