Олена В

Hallowe`en чи Велесова Ніч?

Hallowe`en чи Велесова Ніч?

Під впливом реально крутих макіяжей в стрічці (респект усім дівчатам), вирішила долучитися до дійства. Але так як не сильна в макіяжах, вирішила написати трохи про історію цього свята. Можливо комусь буде цікаво!

З дитинства обожнює Halowe`en. Пеший раз святкувала його в 87 році,коли почала вивчати англійську на дитячих курсах. Мій вчитель був з США і звичайно він "прищепив " любов до американських традицій. Потім були святкування Hallowe`en в школі і пішло-поїхало.🎃

Багато хто скептично ставиться до цього дня і свята. Але далеко не всі,як виявилося,знають звідки воно пішло))).

Країна походження не Північна Америка. Американці та канадці адаптували це свято під себе вже в 1800 роках (ірланді його туди й привезли)

А ось Samhain почали святкувати більше 1000 років до нашої ери саме кельти. І вони,якщо вірити легендам, святкували його схоже з тим,як святкують його зараз британці та американці.

Вони вважали 1 листопада особливим днем: це був день святкування врожаю. Це портал між літом (життям,врожаєм) і зимою (смертю). Вони карбували страшні обличчя на картоплі, селері ,ріпках, буряках і робили страшні маски (щоб духи думали що і вони духи і не чіпали їх). Танцювали навколо багаття і вдягалися в шкури тварин. Ставили свічки і окремі прибори на столі для померлих родичей. І ходили по сусідах та мінялися з ними врожаєм.Все дуже схоже на теперешні традиції.

Якщо говорити про походження самого слова, то слово Halloween пішло від слова древньоанглійського hālig=Hallow (святий),та слова архаїчного Even,тепер це Eve (пізній вечір). Hallow Even трасформувався в Hallowe`en(брит.) та Halloween (амер).

І до речі,вже коли традиції перекочували в Америку,то північні американці почали карбувати страшні обличчя на гарбузах, бо це набагато зручніше,ніж на селері чи картоплі)). І так всі роблять і досі! І тепер замість обміну врожаєм,люди діляться цукерками! Trick-or-Treat!

До речі,трохи статистики: в ці дні в США продається 25% цукерок від загального річного обсягу.

А як же святкували наші пращури слов'яни?

У них була схожа традиція. 1 і 2 листопада вважалися особливими днями.

З 31 на 1 листопада відкривається портал між світом живих і мертвих. І ця ніч називалася Велесовою ніччю. За легендою Чорнобог (Бог смерті) забирає колесо життя у Білобога (Бога життя). І править на землі смерть (зима) 6 місяців.

В ці дні древні слов'яни теж прикрашали хати. Але не гарбузом, а горобиною (теж оранжевий колір). Клали горобину на долівку і підвіконня. Вони,на відміну від кельтів, не веселилися і не стрибали в масках біля багаття. Намагалися не виходити в ніч на 1 листопада на вулицю. Вечеряли в колі сім'ї та родичів і шанували врожай (жнива). Прикрашали свічками стіл і ставили прибори для померлих родичів.

Якось давно-давно я запитала свою прабабусю (вона народилася в 1907 році), чи знає вона таке свято як Halloween? І вона тоді сказала, що знає щось схоже (слово Halloween звичайно не чула). Що є такий особливий день і ніч : Ніч всих святих і День всіх святих. І за традицією її мама (моя прапрабабуся) ставила свічку на підвіконня і стіл, припрошувала за стіл духи померлих родичів і вечеряла зі своєю сім'єю.Багато молилися в цей вечір. І дивно,але про традицію вирізати гарбуз і ставити туди свічку вона теж чула і знала. Казала, що якось її мама теж робила такий гарбузик дітям))).

Ось такі древні цікаві традиції і ритуали!

А як я святкую Hallowe`en? Макіяжи точно не моє (руки трохи не з того місця ростуть))). Але....мій варіант -гарбузово-масочний ритуал. Масок багато не буває))).

Це гарбузики-підсвічники (цього року добре гарбузятко-україночка) і в цей раз масочка для обличчя Skin1004 Pumpkin pack та хорор по телевізору!

Чому саме ця масочка? Тому що виробник обіцяє заспокоєння шкіри, розгладження мілких зморшок (в цей вечір можливі дива),зволоження та вирівювання тону.І що дуже вавжливо: в складі немає штучних барвників.

В наборі 16 трикутничків. Побачимо!

Огляд цієї масочки зроблю обов'язково пізніше)),бо буду користуватися вночі вперше .

Всім страшенно гарного настрою. Дякую за увагу !🖤

Hallowe`en чи Велесова Ніч?
Hallowe`en чи Велесова Ніч?