Марія В'Олкова

Не купуй, поки не загуглиш правду

Не купуй, поки не загуглиш правду

Маю спадкову проблему з волоссям: на тім'ї світиться шкіра. Це називається АГА (андрогенетична алопеція), і містить навколо себе безліч галасних заголовків. І є моїм страшним комплексом.

АГА не з'являється одномоментно. В більшості поступово рідшає волосся на тім'ї. І це відбувається настільки поступово, що помічаєш, коли вже лисина світить всім в очі.

Я проходила курс мезотерапії, була у кількох трихологів. Але відповідь на АГА одна: міноксидил.

І ось що страшно: Мінокс продають жінкам як панацею від будь-якого випадіння волосся. Але за суттю, міноксидил є лікарським засобом, який має призначати трихолог.

І ще: це — пожиттєвий засіб. Він має яскравий синдром відміни, і за короткий час все волосся, що виросло, знову випадає.

Я не проти міноксидилу, я, власне, сама даю йому другий шанс (перший був у 2011 році, коли про міноксидил мало хто чув, замовляла з США), але я маю показання. Та я проти бездумного його використання, продажу усім під соусом звичайного лосьйону.

АГА — це випадіння волосся "за чоловічим типом". Воно властиве саме чоловікам. Механіка така: надлишок тестостерону під дією ферменту 5-альфа-редуктаза перетворюється на дігідротестостерон. Він впливає на волосяні фолікули, вони зношуються і поступово припиняють виробляти волосину.

Для жінок дозування 2%, для чоловіків —5%.

Якщо цікаво, я окремо розповім про сучасні дослідження та способи боротьби з АГА. Хоча наші лікарі кажуть, що це неможливо, я віри не втрачаю. А ще наука йде вперед. І 13 років тому АГА дійсно була вироком. Але лише у нас, де про Мінокс не чули. Маю надію, що невдовзі з'явиться третій варіант боротьби з андрогенною алопецією.