Anna_feerie

Випадіння волосся: причини, діагностика та лікування

Випадіння волосся: причини, діагностика та лікування

На написання цього допису мене надихнула сміливість YuliHrytskoff, яка зробила цілу серію статей на цю доволі болісну та актуальну тему (якщо ви пропустили ці матеріали, дуже раджу почитати, адже на мою думку, там багато корисного). Зараз осінь, а перманентний стрес та відсутність можливості відпочити для багатьох стають тригером різних негараздів, тому думаю, мій досвід може стати комусь в нагоді.

Я хочу не просто поділитись своїм тяжким шляхом до здорового волосся, а й скласти дорожню карту для всіх, хто стикнувся з цією проблемою і не знає, як їй зарадити. Тож, можете заварити смачний чай, бо на вас очікує лонгрід.

Вперше з випадінням волосся я стикнулась у старших класах – тоді я дізналася, що восени та навесні я можу линяти не гірше пухнастої собані). Насправді, це природній процес, тоді мені добре допомагали лосьончики, які я втирала у шкіру голови перед миттям (дуже класний був у Dzintars – він містив екстракти цибулі, часнику, червоного перцю, чайного дерева та ін. – аромат був жахливий, але ефект у вигляді купи маленьких антенок по всій голові дозволяв закрити на те очі, або ніс, якщо точніше)).

Тут одразу відмічу, що фізіологічна зміна волосся в осінньо-весінній періоди є цілком нормальною і не потребує медичного втручання. Зазвичай таке випадіння не триває довше 2-3 місяців та не впливає на об’єм зачіски. Так само природнім є післяпологове випадіння, адже під час вагітності гормони діють таким чином, що волосся практично не оновлюється, а після народження малюка ті волоски, що не випали за 9 місяців, починають активно покидати голову, через що створюється ефект значного випадіння.

Взагалі, як не дивно це звучить, але різке та активне випадіння волосся є кращим з прогностичної точки зору. Чому? Бо зазвичай людина це одразу помічає і швидше звертається до спеціаліста. Гірше, коли втрата шевелюри проходить непомітно, але за 4-5 років пацієнт втрачає до 50 % густоти. В такому випадку є вірогідність, що не вийде відновити об’єм зачіски до первісних значень.

Так ось, повернемось до моєї історії: мені було 25 років, коли я стикнулась зі справжнім випадінням. Тобто, це ситуація, коли за день випадає більше 200-300 волосинок, а під час миття ти збираєш свої коси з усієї ванної, з щітки, потім з подушки і т.д. Спочатку я думала, що це тимчасово і через пару місяців пройде. Але ні. Це продовжилось. І не пройшло ані через рік, ані через два. Важко передати, що я відчувала (на той час я займалась моделінгом і на фото добре видно різницю в об’ємі, тож я була шокована).

Випадіння волосся: причини, діагностика та лікування
Випадіння волосся: причини, діагностика та лікування

Плакала. Багато плакала. Хоча ні – я ридала білугою, вганяла себе в депресію, одночасно втираючи в шкіру голови все, що знаходила в аптеках. Також пила вітаміни (щоправда, рандомно, не розбираючись в їх формах та дозуваннях), робила доплерографію судин, здавала аналізи на гормони, лікувала, як потім виявилось, неіснуючий полікістоз і т.д.

Ось тут сьогоднішня я хоче повернутись в той час і сказати собі (а також всім тим, хто зараз проходить цей важкий шлях) дещо надзвичайно важливе! Найперше та найважливіше, що ти маєш зробити – перестати панікувати та впадати у відчай! Це потрібно не тільки для гарного настрою та холодної голови, а й для процесу відновлення. Бо під час стресу організм збирає усі ресурси та направляє їх на виживання. У короткочасній перспективі це означає прилив крові від кінцівок до серця (бо, якщо лев відкусить руку, жити можна, а ось крововтрата може стати смертельною), в довготривалій перспективі запускається цілий каскад реакцій, в результаті яких ми отримуємо нестачу прогестерону (бо не на часі думати про продовження роду), спазм судин (бо волосся для виживання не дуже й потрібно), інсулінорезистентність (адже постійна дія кортизолу заважає тілу адекватно використовувати глюкозу) і т.д.

Тож перше та найважливіше: видихаємо і заспокоюємось. Навіть якщо волосся посипалось шматками, навіть якщо ви в шоці від забитого зливу та постійних претензій родичів з розряду «чого це твоє волосся всюди» – треба опанувати ситуацію. І пояснити собі, що це не фатально. Дуже багато людей через це проходили і доволі успішно. Головне, знати, що робити, і не опускати рук.

Повертаючись до своєї історії, скажу, що, в принципі, я діяла в правильному руслі, бо шукала саме причину випадіння. Тільки робила це доволі не систематизовано і хаотично, адже не знала, як це все працює. Переломний момент настав, коли з інших причин мені довелося потрапити на масштабне обстеження в кількох наукових інститутах та клініках столиці. А ще – познайомитись з чудовим дерматологом, який перевернув моє уявлення про власну проблему.

Ось вам другий пункт самодопомоги: звернутись до дерматолога або трихолога та зробити діагностику: фототрихограма в ідеалі, але навіть дерматоскопія буде чудовим початком. Що це таке: це коли лікар дивиться на шкіру голови через супер-мікроскоп (ним ще перевіряють родимки). Так він бачить, скільки пустих фолікулів, чи є запалення/рубцювання, чи витончуються волосинки і т.д. Трихограма – ще більш детальний спосіб, адже вона в процентному відношенні показує стадії росту різних волосин та аналізує показники густоти.

Уявіть мій шок, коли кмітливий лікар заявив, що в мене немає ЖОДНОГО (!) пустого фолікулу. Натомість дуже багато відростаючих маленьких волосків, без ознак порідіння. Що це означає? А це значило, що я мала дифузне випадіння, ба більше, це випадіння правильніше було назвати прискореною зміною волосся.

Тут робимо ще один екскурс в науку: спеціалісти розділяють випадіння на:

- Дифузне - коли волосся випадає по всьому периметру голови, але помірно. Це буває після перенесеного стресу, хвороб, операцій, також до цього типу можна віднести післяпологове та сезонне випадіння. Ця форма цілком оборотня та при зникненні причини через 2-3 місяці волосся почне відновлюватись.

- Андрогенетична алопеція - це випадіння, яке обумовлено дією дігідротестостерону та ферменту 5-альфа-редуктази. Через чутливість до похідної тестостерону, фолікул починає втрачати можливості до «вирощування» волосків»: спочатку цикл життя волосу стає коротшим, при цьому сам він – тоншим. З часом фолікули можуть атрофуватися і не мати змоги живити волосся. Ззовні це виглядає як віддалення лінії зросту та лисина у чоловіків та порідіння по центральному пробору у жінок. Одразу скажу, ця форма більш серйозна.

- Гніздна алопеція - коли волосся випадає цілими острівками. Цієї форми я не буду торкатись, адже навіть лікарі не можуть однозначно назвати її причини, загалом це імунна проблема, яку треба вирішувати з профільними спеціалістами.

І з новими силами я продовжила обстеження, в результаті якого (неочікувано) знайшлася причина моєї біди.

Що ж я робила?

- Здала купу аналізів на інфекції та паразитів в інституті інфекційних хвороб;

- Пройшла обстеження в гінеколога (+ необхідні аналізи на статеві гормони);

- УЗД та розширена панель гормонів щитоподібної залози.

Було ще багато інших обстежень, але ці найважливіші саме для нашої теми. Забігаючи наперед, скажу, що в моєму випадку причина була саме в роботі щитоподібної залози. Через 3 місяці після початку лікування я раптово зрозуміла (а у мене чомусь волосся і починає, і перестає випадати дуже різко) – що волосся практично не падає. Навіть під час миття я збирала від сили 10-20 волосинок і то була перемога.

Тож аналізи та обстеження – це наступний крок після діагностики в дерматолога/трихолога. Можливо, направлення зробить саме цей лікар або ж він запропонує звернутись за консультацією до ендокринолога, гінеколога та ін. В будь-якому випадку треба розуміти, що спеціаліст має бути сучасним та з широким кругозором, адже тут точно не пройде варіант профогляду для галочки)).

Якщо з гормонами все в порядку, ще однією доволі розповсюдженою причиною є дефіцити. Так, ми всі не ідеально харчуємось, до того ж далеко не кожна може похвалитись ідеальним станом ШКТ, тож знайти людину з ідеальним балансом всім потрібних вітамінів та мінералів доволі складно. Найбільш часто зустрічаються дефіцити:

- Заліза (про нього писала окремий допис з діагностикою, лікуванням і формами препаратів: https://club.makeup.com.ua/post/15459/);

- В12;

- Вітаміну Д (про нього також є об’ємна стаття: https://club.makeup.com.ua/post/14749/);

- Цинку;

- Кремнію;

- Йоду;

- Незамінних жирних кислот.

Ще один важливий момент – дефіцит білку. Якщо немає білку, немає з чого будувати волосся, тож зверніть на це увагу також (на цьому питанні я зупинялась в дописі про залізо).

Тож, ми з вами склали дуже умовний, але цілком робочий план дій:

1. Заспокоїтись

2. Зробити трихограму/дерматоскопію у лікаря, щоб виявити форму випадіння

3. Пройти додаткові обстеження для пошуку причин

4. Почати лікування

Краще ці кошти спрямувати на вищеозначені пункти. Що я порадила б, так це звернути увагу на якісне очищення шкіри голови (бо через його відсутність також може початися випадіння, як це було у випадку з всесвітньо відомим кучерявим брендом DevaCurl).

Свого часу був дуже гучний скандал, коли їхні клієнтки, а також блогерки та амбасадори почали масово висувати претензії через втрату волосся. Дехто навіть казав, що компанія спеціально труїть покупців, додаючи шкідливі речовини в свою продукцію. Лабораторні аналізи не знайшли нічого забороненого у складах засобів, але є нюанс: DevaCurl пропонували насичені протеїнами маски, бальзами та лівіни, а ось шампуні в них були лише м’які та безсульфатні, а ще ковоші. В результаті клієнти постійно наносили на волосся важкі продукти, які погано змивались, тому в них і виникали всі проблеми.

Гарне очищення та регулярний пілінг – запорука здорової шкіри голови. Про мої улюблені продукти я писала (серед них Vichy, Med Planta та наша рідна Сульсена), якщо хочете знати більше, то переходьте за лінками:

Vichy Dercos Micro Peel Shampoo:

https://club.makeup.com.ua/post/14993/

Сульсена:

https://club.makeup.com.ua/post/9913/

Щодо ампул, тоніків та лосьонів, то тут я багато чого пробувала, але не можу сказати, що це панацея. Так, засоби з гарним складом допоможуть покращити мікроциркуляцію, будуть стимулювати ріст волосся та забезпечувати вітамінами, але соло вони не вирішать проблему. Як і мезотерапія без діагностики – звісно, косметологи з радістю її проведуть, особливо молодим мамам, адже знають, що через кілька місяців волосся саме по собі відновиться, а клієнт буде радіти успішності процедур. Ще раз: я нічого не маю проти мезо та інших процедур, вони можуть бути доволі ефективними, але спочатку треба знати що, для чого та коли, адже, скільки б грошей ми не витратили на дорогі ін’єкції, якщо причиною випадіння, наприклад, є анемія з гемоглобіном 90, навряд чи буде толк.

Якщо ж говорити про стимулятори (це якщо не можете чекати, поки лікування подіє))), то раджу звертати увагу на сироватки та ампули з пептидами, екстрактом карликової пальми, вітамінами та розмарином (щодо останнього є дослідження, які підтверджують його ефективність ледь не на рівні міноксидилу). Серед перевірених брендів DSD DeLuxe, також непогані сироватки у українського бренду Hillary, знову ж таки розмариновий тонік Weleda має чудові відгуки. От про міноксидил можу сказати наступне: краще не гратися з цим доволі серйозним засобом, адже він має широкий спектр побічних ефектів. Так, в короткостроковій перспективі він може заростити навіть залисини, але в довгостроковій – виснажує фолікули та викликає цілий спектр негативних ефектів (так, Minox я теж випробувала на собі).

Можу сказати, що в мене стало відчутно більше волосся в районі скронь, а також ціла кульбабка з baby hairs по лінії зросту волосся. Так, сивини стало більше, але я дивуюсь, як я взагалі вивозжу стрес останніх 1,6 років, тож це точно не найбільша моя проблема). Хочу побажати кожній та кожному перш за все піклуватись про себе та свій емоційний стан, відшукувати щось хороше та важливе в кожному моменті життя, тоді будуть сили і наснага впоратись з будь-якими труднощами🙏🙏🙏.