Anna_feerie

Вітамін Д – кому потрібен та чому вам точно треба перевірити його рівень в організмі

Вітамін Д – кому потрібен та чому вам точно треба перевірити його рівень в організмі

Тут не буде скопійованих даних з інтернету, натомість хочу поділитися цікавою та корисною інформацією, яку я зібрала, вивчаючи нутріціологію.

Отже: вітамін Д… Стоп! Насправді це не вітамін, а прогормон, бо він має гормоноподібні властивості в організмі, а рецептори до нього знаходяться у нас в мозку, серці, кишківнику, нирках, підшлунковій залозі, шкірі та багато де ще 🤓.

Він має колосальний вплив на наше здоров’я та красу:

- Покращує засвоєння та регулює обмін кальцію та фосфатів (так-так, коли справа заходить про переломи або остеопороз – в першу чергу слід закривати дефіцит віт.Д, а не скуповувати аптечні пігулки з кальцієм!).

- Допомагає в синтезі колагену (а це про пружність та еластичність шкіри, здоров’я суглобів та зв’язок).

- Відповідає за регуляцію обміну мінеральних речовин.

- Забезпечує нормальну роботу нервів та м’язів.

- Підвищує імунітет (через вплив на частину кісткового мозку, відповідальну за синтез імунних клітин).

- Допомагає роботі серця через регулювання артеріального тиску.

- Координує вироблення інсуліну (таким чином регулює рівень цукру в крові).

- Критично важливий для нормальної роботи щитоподібної залози та для згортання крові.

- Прискорює виведення з організму важких металів, в т.ч. свинцю.

Вітамін Д – кому потрібен та чому вам точно треба перевірити його рівень в організмі

1) Дійсно, мешканці північних широт більш схильні до дефіциту, але! Використання навіть SPF15 на 95 % зменшують синтез вітаміну Д. Більш того, вчені вирахували, що для покриття базової потреби людина має засмагати в бікіні та без сонцезахисту з 10 до 15 протягом тривалого часу. А тепер скажіть мені, хіба це реально (а головне, чи безпечно?))

2) Власники більш темної шкіри також повільніше синтезують цей прогормон.

3) Харчування з низькою місткістю вітаміна Д. Багато його в жирних сортах океанічних риб (бажано, щоб вони плавали подалі від берегів і не натрапили на нафтову або ще якусь пляму), ікра, масло з печінки тріски, вершкове масло, яєчні жовтки, яловичина. Жирна риба в 100 г містить 400-1600 МО вітаміну Д. Ну що, ви вже порахували, як часто до вас на вечерю запливають океанічні рибки?)))

4) Хронічні захворювання печінки та нирок, проблеми з кишківником та прийом деяких препаратів також зводять на нуль наші старання по насиченню вітаміном сонця.

5) Дієти на кшталт вегетаріанства, нажаль, також часто призводять до нестачі життєво важливих речовин.

Оптимальний рівень: 50-80 нг/мл (або 125-200 нмоль/л).

Коли моя лікарка призначила мені цей тест, я була шокована результатом))). Бо він був не, щоб маленьким, а майже відсутнім – всього 8 (!) нг/мл.

Які ж симптоми та захворювання можуть свідчити про дефіцит? Рахіт та остеопороз, зайва вага, втомлюваність, нестача енергії, депресія, безсоння, часті простуди, підвищення С-реактивного білку, дефіцит заліза, алергії, ССЗ, дисбіоз кишківника, СПКЯ, артрит, астма та аутоімунні захворювання (псоріаз, сахарний діабет 1 типу, розсіяний склероз). До речі, щодо останнього пункту, західні вчені вже давно практикують лікування РС надвисокими дозами віт.Д і це показує гарні результати.

Тож, переходимо до останньої частини моєї розповіді, а саме підбору вітамінів, їх форм та дозування. Звісно, найкраще закривати дефіцити під контролем лікаря, але додаткова інформація точно не завадить!

Вітамін Д існує в різних формах, для нашого ж організму важливі Д2 та Д3 (останній найчастіше і міститься в складі вітамінів та БАДів). В залежності від початкового показника дозування для дорослих людей становить 700-10000 МО на день. Також слід звернути увагу, що при дозуванні вище 5000 МО прогормон Д слід комбінувати з вітаміном К2 у формі менохінону. Вони працюють у сінергії – К2 направляє кальцій, який засвоюється в кишківнику під впливом віт.Д у кістки, зуби та нігті, при цьому не дає йому осідати на стінках судин.

Щоб вітамін сонця краще засвоювався, бажано суміщати його з магнієм у хелатній формі (400 мг), також допомагають вітаміни С, А, Е, В2, селен, цинк та залізо.

При наявності проблем з жовчним міхуром краще обирати ліпосомальні форми вітаміну Д. Також не забуваємо про те, що кава, чорний чай та газовані напої зменшують біодоступність вітамінів, тому краще розносити їх з прийомом ваших добавок.

У мене все, дуже старалася скоротити текст і зробити його більш легким для розуміння, та все одно вийшов лонгрід🙃. Всі, хто дочитав, молодці!))) Бажаю вам здоров’я, бадьорості та енергійності, а робота над покращення харчування та насичення тіла вітамінами в цьому допоможуть!

P.S. Якщо вам цікава така рубрика, пишіть, які вітаміни/мінерали (або проблему, якій вони можуть зарадити) ще розглянути, я з радістю поділюся тим, що знаю ❤️.