Сонцезахисні пігулки - що воно таке?

Сонцезахисні пігулки - що воно таке?

Привіт усім! Ми всі знаємо, що захист від сонця - це наш найдієвіший анти-ейдж засіб, що потрібен цілий рік. Але ж ці спф креми бувають такими жирними і некомфортними… І косметичні концерни знають про наше "фе". І воно їм муляє, бо це ж гроші, які хочеться спрямувати до своєї кишені. Тому спеціально для примхливого споживача кілька років тому вигадали спеціальні пігулки (таблетки), що мають захищати від сонця, діючи на шкіру зсередини. Щоооооо?.. Революційний прорив у захисті від сонця чи черговий розводнячок? Цікаво-цікаво…

Взагалі косметичні концерни дуже чітко намацали настрої своїх клієнтів. Так, згідно з опитуванням, що було проведене на початку цього року й опубліковане у Beauty Supplements Trend Report, 76% споживачів чекають від б'юті-брендів запуску БАДів для волосся і шкіри, зокрема, для захисту від сонця. Як свідчить соціологія, відсоток людей, що надають перевагу таблетованій формі skincare, зріс із 14% у 2017 до 30% у 2022 (дослідження було проведене у Великій Британії та Франції). Й одним із найгарячіших трендів ринку б'юті-БАДів на 2023 рік ресурс Cosmetics Business називає розвиток ринку сонцезахисних БАДів, про запуск яких уже заявили Dr. Barbara Sturm, The Nue Co і Zitsticka. До речі, у Heliocare такі пігулки вже є кілька років.

У цьому самому звіті Beauty Supplements Report є ще і така цифра: 89% опитаних американців, австралійців та новозеландців подобається ідея сонцезахисних таблеток. Отже, як я і припустила на початку, для косметичних концернів тут намічаються дуже навіть непогані грошові перспективи.

У своєму репортажі з французьких аптек наша співвітчизниця і засновниця ресурсу Beauty Advisor Христина Обломська вже відзначає неабиякий асортимент і популярність сонцезахисних БАДів. Ну, французи ж знаються на догляді за собою, чи не так? Отже, виходить, ці пігулки - це дійсно прорив?

Але давайте науковий пруф у студію. А він такий.

У статті за 2014 рік Dr. Lim із American Academy of Dermatologists стверджує, що є ДЕЯКІ перспективні дослідження ефективності пероральних засобів сонцезахисту у формі пігулок, які містять у своєму складі Polypodium leucotomos (екстракт рослини родом із Центральної Америки). Згідно з даними цих досліджень, цей екстракт здатен дещо подовжити час перебування на сонці без ризику згоріти, оскільки діє як потужний антиоксидант, захоплюючи вільні радикали, що утворилися від перебування на сонці, й захищаючи шкіру від оксидативного стресу. Але, як усі ми знаємо, антиоксиданти не захищають нашу шкіру від сонячного випромінювання, а лише допомагають усунути пошкодження від нього. Ніхто ж не каже, що вітамін С дає якийсь рівень SPF. То що ж у нас із рівнем SPF від цих диво-пігулок? Як каже Dr. Limm, вони забезпечують захист від сонця на рівні… тадам… від SPF 3 до SPF 5. Ні, нулик я не забула. Ефективніше вже намаститися чистою кокосовою олією. То чи є сенс їх купувати і приймати? Як на мене, хіба що як додатковий антиоксидант. Але в такому разі дешевше й ефективніше приймати банальну аскорбінку. Від санскрінів нам усе одно нікуди не подітися. Тож бережемо свої гаманці й не ведемося на чергові маркетингові трюки. До речі! До речі, раз я вже зачепила тему диво-пігулок, то пігулки від сивини теж не допомагають, причому абсолютно. Якщо мене не підводить пам'ять, то у США навіть виграли груповий позов проти одного з концернів, що торгував такими пігулками.

На цьому про БАДи у мене все, а за серйозним контентом на цю тему раджу почитати дописи Mariya Trofimova https://club.makeup.com.ua/post/13204/ та Anna_feerie https://club.makeup.com.ua/post/14749/ (вона обіцяла, що будуть іще, тож тримаємо руку на пульсі).

Дякую всім за увагу! Сподіваюся, було корисно ☺️