Про маски для обличчя

Про маски для обличчя

Привіт усім! Дивлюся, давненько щось я не закидувала у стрічку контроверсійні теми. Будемо це виправляти 😉 Отже, колись, коли міркувала про те, на чому в доглядовій косметиці можна заощадити, я написала про можливу відмову від масок. Як очищувальних, так і зволожувальних чи живильних. І ось хочу розвинути цю тему, підсиливши свої власні міркування думкою хіміка Randy Shueller із команди Beauty Brains. Отже, що пише він.

Більшість масок утворюють на шкірі плівку. Наприклад, діючим компонентом альгінатних масок є Sodium Alginate, де альгінат - це полісахарид, який добувають із морських водоростей. У комбінації з натрієм цей полісахарид після висихання утворює плівочку. І ця плівочка виконує дві функції. По-перше, вона стягує, і це створює ілюзію ліфтингу, а також може тимчасово візуально згладити зморшки. Але ці ефекти тривають лише доти, доки маска лишається на шкірі. І друга функція плівочки - це утримувати на шкірі корисні інгредієнти з маски. Це можуть бути, наприклад, певні анти-ейдж компоненти. Одначе, застерігає Randy Shueller, для того, щоб анти-ейдж компонент дійсно подіяв, необхідними є певні умови. По-перше, це має бути дійсно реальний анти-ейдж компонент, а не маркетинговий пшик (як, наприклад, рослинні стовбурові клітини, ресвератрол чи бакучіол, про які я колись писала). По-друге, такий інгредієнт має бути у потрібній формі, у робочій формулі з правильним рівнем pH і в необхідній концентрації. І нарешті йому треба дати достатньо часу для того, щоб він зміг проникнути у шкіру і зробити свою роботу. Звісно, деяким компонентам багато часу не треба, але більшості дійсно робочих науково обґрунтованих активів (наприклад, тих, що працюють на анти-ейдж чи зменшення пігментації) потрібен довший час, ніж експозиція маски. Окрім цього, сам формат маски не дозволяє використовувати весь перелік інгредієнтів. Так, наприклад, маска, на відміну від крему, містить більше водорозчинних інгредієнтів. Також через свою текстуру маска є не найкращим засобом доставки активів у шкіру, оскільки більша частина цих активів може "застрягти" у плівочці, яку утворює маска.

Отже, якщо йдеться не про очищувальні, а живильні (у тому числі і тканинні) маски, то виходить, що вони не є необхідним елементом рутини, адже ефективніше працюватимуть сироватки і креми, які контактують зі шкірою триваліший час. Окрім цього, як я вже колись писала, більшість із цих масок не рекомендують використовувати на зоні навколо очей, отже, виходить, що весь час, поки маска живить шкіру обличчя, найніжніша шкіра навколо очей, сохне і страждає.

Щодо очищувальних масок, то поділюся своїм суб'єктивним досвідом. Так, вони дають відчуття чистоти, наполірованості, звуження пор та освітлення чорних цяток. Але на мені цей ефект триває від сили годину. А потім усе повертається у свій звичний стан. І таке саме відчуття я отримую від двоетапного вмивання. І так само воно триває до години. Відколи я включила у свою рутину ретельне дворазове очищення, вигляд моєї шкіри покращився порівняно з періодом захоплення різними очищувальними масками. Отже, моя суб'єктивна думка, що і такі маски не є конче необхідними.

Які в нас іще лишилися маски? А, маски-плівки! Ну, це взагалі щось моторошне. Вони годяться хіба як засіб епіляції обличчя і розвага для мазохістів. Не приховуватиму: в мене вони теж були. І це була темна доба для моєї шкіри. Як виявилось, чорні цятки вони не висмикують, на відміну від брів 🤦 Не хочу згадувати.

Отже, загалом очевидно, що без масок у догляді можна цілком спокійно обійтися. Знаю, у нас у клубі чимало поціновувачів масок, і не бачу в цьому нічого поганого, адже, звісно, якщо маска (тільки не плівкова, будь ласка 🙏🙏🙏) - це домашній релакс-ритуал, насолода і спа, то чому ні, це класно і кайфово. Але, якщо використання маски - це стрес через необхідність виділити зайвий час на зайві рухи, то для чого. Плюс, якщо стоїть суто фінансове питання "купити маску чи сироватку", то відповідь для мене очевидна. Ідеальна рутина - це та, яка приносить задоволення, а не та, що відповідає трендам соцмереж чи маркетинговим канонам.

Дякую всім за увагу! У коментарях запрошую до дискусії на тему "чи треба нам маски" 🤗