Вітамін Д – кому потрібен та чому вам точно треба перевірити його рівень в організмі
Небанальна інформація з власного досвіду та наукових джерел
Тут не буде скопійованих даних з інтернету, натомість хочу поділитися цікавою та корисною інформацією, яку я зібрала, вивчаючи нутріціологію.
Отже: вітамін Д… Стоп! Насправді це не вітамін, а прогормон, бо він має гормоноподібні властивості в організмі, а рецептори до нього знаходяться у нас в мозку, серці, кишківнику, нирках, підшлунковій залозі, шкірі та багато де ще 🤓.
Він має колосальний вплив на наше здоров’я та красу:
- Покращує засвоєння та регулює обмін кальцію та фосфатів (так-так, коли справа заходить про переломи або остеопороз – в першу чергу слід закривати дефіцит віт.Д, а не скуповувати аптечні пігулки з кальцієм!).
- Допомагає в синтезі колагену (а це про пружність та еластичність шкіри, здоров’я суглобів та зв’язок).
- Відповідає за регуляцію обміну мінеральних речовин.
- Забезпечує нормальну роботу нервів та м’язів.
- Підвищує імунітет (через вплив на частину кісткового мозку, відповідальну за синтез імунних клітин).
- Допомагає роботі серця через регулювання артеріального тиску.
- Координує вироблення інсуліну (таким чином регулює рівень цукру в крові).
- Критично важливий для нормальної роботи щитоподібної залози та для згортання крові.
- Прискорює виведення з організму важких металів, в т.ч. свинцю.
Ви скажете: так в нас літо з +35 і взагалі, дефіцити бувають хіба що в ескімосів! І будете не праві. Чому?
1) Дійсно, мешканці північних широт більш схильні до дефіциту, але! Використання навіть SPF15 на 95 % зменшують синтез вітаміну Д. Більш того, вчені вирахували, що для покриття базової потреби людина має засмагати в бікіні та без сонцезахисту з 10 до 15 протягом тривалого часу. А тепер скажіть мені, хіба це реально (а головне, чи безпечно?))
2) Власники більш темної шкіри також повільніше синтезують цей прогормон.
3) Харчування з низькою місткістю вітаміна Д. Багато його в жирних сортах океанічних риб (бажано, щоб вони плавали подалі від берегів і не натрапили на нафтову або ще якусь пляму), ікра, масло з печінки тріски, вершкове масло, яєчні жовтки, яловичина. Жирна риба в 100 г містить 400-1600 МО вітаміну Д. Ну що, ви вже порахували, як часто до вас на вечерю запливають океанічні рибки?)))
4) Хронічні захворювання печінки та нирок, проблеми з кишківником та прийом деяких препаратів також зводять на нуль наші старання по насиченню вітаміном сонця.
5) Дієти на кшталт вегетаріанства, нажаль, також часто призводять до нестачі життєво важливих речовин.
Тому, з вірогідністю 99,9 % ми всі в зоні ризику і, щоб уникнути проблем, краще здати аналіз 25-(ОН)-D в сироватці крові.
Оптимальний рівень: 50-80 нг/мл (або 125-200 нмоль/л).
Коли моя лікарка призначила мені цей тест, я була шокована результатом))). Бо він був не, щоб маленьким, а майже відсутнім – всього 8 (!) нг/мл.
Які ж симптоми та захворювання можуть свідчити про дефіцит? Рахіт та остеопороз, зайва вага, втомлюваність, нестача енергії, депресія, безсоння, часті простуди, підвищення С-реактивного білку, дефіцит заліза, алергії, ССЗ, дисбіоз кишківника, СПКЯ, артрит, астма та аутоімунні захворювання (псоріаз, сахарний діабет 1 типу, розсіяний склероз). До речі, щодо останнього пункту, західні вчені вже давно практикують лікування РС надвисокими дозами віт.Д і це показує гарні результати.
Тож, переходимо до останньої частини моєї розповіді, а саме підбору вітамінів, їх форм та дозування. Звісно, найкраще закривати дефіцити під контролем лікаря, але додаткова інформація точно не завадить!
Вітамін Д існує в різних формах, для нашого ж організму важливі Д2 та Д3 (останній найчастіше і міститься в складі вітамінів та БАДів). В залежності від початкового показника дозування для дорослих людей становить 700-10000 МО на день. Також слід звернути увагу, що при дозуванні вище 5000 МО прогормон Д слід комбінувати з вітаміном К2 у формі менохінону. Вони працюють у сінергії – К2 направляє кальцій, який засвоюється в кишківнику під впливом віт.Д у кістки, зуби та нігті, при цьому не дає йому осідати на стінках судин.
Оптимальний час прийому - під час сніданку разом з корисними жирами.
Щоб вітамін сонця краще засвоювався, бажано суміщати його з магнієм у хелатній формі (400 мг), також допомагають вітаміни С, А, Е, В2, селен, цинк та залізо.
При наявності проблем з жовчним міхуром краще обирати ліпосомальні форми вітаміну Д. Також не забуваємо про те, що кава, чорний чай та газовані напої зменшують біодоступність вітамінів, тому краще розносити їх з прийомом ваших добавок.
У мене все, дуже старалася скоротити текст і зробити його більш легким для розуміння, та все одно вийшов лонгрід🙃. Всі, хто дочитав, молодці!))) Бажаю вам здоров’я, бадьорості та енергійності, а робота над покращення харчування та насичення тіла вітамінами в цьому допоможуть!
P.S. Якщо вам цікава така рубрика, пишіть, які вітаміни/мінерали (або проблему, якій вони можуть зарадити) ще розглянути, я з радістю поділюся тим, що знаю ❤️.
Коментарі (0)