kudriashka_ela

Алергія на гель-лак: як розпізнати та що робити?

Недавно я писала допис про #myfavoritegelpolish і говорила що місяць не покривала нігті гель-лаком...І в пʼятницю в мене зʼявилось велике бажання знову покрити свої нігтики гель-лаком...На свій страх і ризик🥲

На жаль, дива не відбулось🙁

І вже на наступний день зʼявилась ця ненависна алергія на гель-лак(

Я вже десь 7 років, можливо навіть більше покриваю нігті гель-лаком. Спочатку ходила до майстринь, потім навчилась самостійно виконувати манікюр.

Отож, за всі 7 років в мене не було жодної алергії на матеріали і сама по собі я не алергик. Але близько пів року в мене зʼявилась алергія на гель лак. Спочатку я не знала, що це саме вона, думала просто механічні пошкодження та перепад температур дає таку реакцію на шкіру, але ні. Не так сталось як гадалось.

Я перечитала багато статей про шкірні захворювання та про різновиди алергії.

Передивилась також безліч відео і зробила висновок, що в мене таки алергія на гель-лак. Спочатку я думала, що алергія на ультрабонд або обезжирювач, тому що в деяких дівчат так. Тож попереднього разу я обезжирювач змінила на мурашинний спирт, а ультрабонд просто не використовувала і історія з алергією повторилась, правда на ранок. Не відразу. А чому не відразу? Тому що цього разу я апаратний манікюр зробила за два дня до покриття. На всяк випадок. Тому що, коли роблю в один день манікюр і покриття, то алергія відразу проявляється.

Як починається алергія? Чому ? і які симтоми в мене?

Алергія на гель лак зараз дуже поширенна. Тому що існує безліч матеріалів і не всі вони якісні. Плюс шкода від гель-лаків має накопичувальний ефект. Ви можете покривати 5 раз і нічого не буде, а на 6 раз - сюрприз у вигляді алергії. Кожен організм індивідуальний і в кожного може алергія проявлятись по різному, але симптоми будуть схожі, просто масштаб різний.

Алергія може бути не на сам гель-лак, а на обезжирювач, на ультрабонд або на засіб для зняття липкого шару, або взагалі на сам липкий шар, що залишається після полімеризації. Щоб визначити чи буде алергія, можна завчасно за тиждень зробити пробне покриття одного нігтя і подивитись чи не проявиться алергія. Якщо немає реакції, можна пробувати покривати.

Але якщо є реакція, то краще відмовитись від покриття і зробити просто гігієнічний манікюр або японський.

Отож, симптоми алергії на гель - лак:

• почервоніння навколо кутикули
  • поява дрібних прищиків біля кутикули
  • свербіж біля кутикули
  • чим більше часу покриття на нігтях, тим більша площа появи прищиків.

Загалом, в мене були саме такі симптоми. Але гарні нігтики ж хочеться, я пропила декілька днів антигістамінний засіб, але алергія не зникла, тому я зняла повністю покриття. До речі, така реакція на гель-лак проявлялась при кожному покритті і я терпіла, той свербіж до останнього. Більше того, після свербіжу і почервоніння, шкіра під нігтем починала лущитись і грубішати, аж до тріщин. І при будь-якій роботі, ті тріщини лопались до крові. І це так неприємно та боляче. Тому я знімала покриття, чекала поки тріщини загояться і наново покривала. І цей кругообіг повторювався. Тому, ніколи так не робіть, не терпіть, не чекайте, що пройде, краще вчасно зняти і бути із здоровими нігтями. Тому що лікування і відновлення, це довгий процес. Це ще добре, що до оніхохолізису не дійшло. Вчасно зупинилась.

1. Зняти покриття на всіх нігтях.
  2. Забафити і можна покрити прозорим лаком або відновлювачем.
  3. Змастити кутикулу олійкою.
  4. Постійно зволожувати руки кремчиком.
  5. Я ще приймаю декілька днів антигістамінне, щоб симптоми алергії пройшли. Але краще щодо цього, проконсультуватись із лікарем.

Ще є один неприємний момент, це те що якщо у вас зʼявилась алергія на гель-лак, це значить що вона з вами у 95% до кінця життя і буде проявлятись при кожному покритті. Тому, на жаль прийдеться забути про гель-лак і шукати альтернативу.

Як альтернатива, може бути: покриття DIP-системою, звичайний манікюр звичайними лаками або японський манікюр.

Я вибрала для себе варіант звичайних лаків та "голий" манікюр (просто прозорий лак). До речі, "голий манікюр" зараз в тренді.😅

Для відновлення нігтів я використовую такі продукти:

• пилочка від NailsMolecula 240/180 - для зняття матеріалу, опилу форми та корекції довжини
  • прозорий лак "Відновлювач" від Frenchi - мені він дуже подобається, тим що нігті рівненькі та глянцеві
  • олійка для кутикули від SHAKYLAB - дуже гарно зволожує та приємно пахне
  • крем для рук від ISANA - приємно пахне і зволожує

Ще хороший лак для відновлення нігтів є в Eveline.

Цей допис получився досить великим😄 Але сподіваюсь він буде хоч трішки корисним і вбереже ваші нігті від проблем.

Всім здорових нігтів🫶🏻