LunarDemetria

Як визначити тон своєї шкіри – невеликі хитрощі та поради

Як визначити тон своєї шкіри – невеликі хитрощі та поради

Привіт!

За весь час своїх макіяжних експериментів я величезну кількість разів стикалася із проблемами підбору засобів для вирівнювання відтінку шкіри. Це вічно було щось занадто жовте, що абсолютно не пасувало мені. І що з цим робити – я не розуміла. Проте виявилось, що все простіше простого. Потрібно лише знати свій тон шкіри. Тоді похід до косметичного магазину приноситиме більше задоволення, аніж стресу.

Я думаю, багато у кого з нас бували ситуації, коли трендовий відтінок рум'ян виглядав абсолютно чужим на обличчі, а тональний засіб ніби й підходив по світлоті, але все одно виглядав не так, як треба. До того ж популярні засоби для контурінгу теж можуть виглядати недоречно, додаючи якоїсь хворобливості. Ці проблеми є досить частими, я сама періодично з ними стикаюся. І саме тут на допомогу приходить знання тону шкіри. Тоді, насправді, дуже легко стає обирати бажані продукти так, щоб виходив ефект макіяжу без макіяжу. Але визначити його може бути досить складно, особливо перші рази. Тому пройдемося по основам цього.

Наша шкіра може мати кілька варіантів температури. Фактично це і є той самий тон, який ми шукаємо. Це не відтінок і не основний колір, це саме те, в яку сторону на шкалі теплоти він схиляється. І серед них можна виділити 3, на основі яких будується надалі майже все. Це теплий, нейтральний та холодний варіанти. Перший містить у собі жовті та помаранчеві нюанси, часто представниці цієї температури мають дещо м'якшу, менш контрастну зовнішність. На противагу холодна температура містить у собі рожевий чи навіть трохи блакитний аспекти. Тут частіше можна побачити більш яскраві відтінки та риси, вони матимуть більший діапазон. Нейтральна ж варіація є поєднанням двох попередніх, у ній складно визначити якусь одну конкретну температурну схильність. Тут можуть проявлятися більш сірі нюанси, до того ж часто нейтральними за температурою є власниці оливкової шкіри. Але при підборі кольоротипів, зазвичай, послуговуються лише першими двома температурами. І знаючи свою – зрозуміти, Весна ти, чи, наприклад, Зима – легко.

Кольоротипи можна розташувати у замкнутому колі, яке має в собі дві шкали. Першою буде якраз температура, про яку ми вже поговорили. А от другою стане яскравість, чи навіть краще сказати контрастність. Адже як Зима, так і Літо є холодними, їм притаманна певна “льодистість”. Проте другий тип є менш контрастним, занадто яскраві та насичені відтінки можуть “перекрикувати” його. Те саме відбувається і з Осінню та Весною. Перша є яскравою, а друга – приглушеною, хоч обидві – теплі. Розуміючи це, зрозуміти тон шкіри та свої відтінки макіяжу стає вже набагато простіше.

Тож знаючи трошки теорії, можна нарешті намагатися розібратися із власними температурою та кольоротипом. Але просто так, на око – це задача не проста. На допомогу тут прийдуть хитрощі, що визнані багатьма візажистами та спеціалістами у цій сфері.

Лайфхак №1: зверніть увагу на свої вени. Одним із найпростіших, проте досить неточних способів є визначення видимого відтінку вен на зап'ястях, які менше всього потрапляють під вплив сонця. Ситуація така: блакитні й сині судини – це холодна температура зовнішності, зеленуваті – тепла. А якщо ж можна помітити поєднання кольорів, чи щось середнє між ними – це нейтральний тон.

Лайфхак №2: спробуйте різні прикраси. Вам часто кажуть, що золото прикрашає вас? Вітаю, ви маєте теплу температуру зовнішності! Якщо ж для вас більш виграшним є срібло – це холодний тип. З приводу нейтральних варіантів періодичного точаться суперечки, одні вважають, що їм пасують обидва варіанти, а інші – що жоден. Насправді ж, для нейтралів добре підійде рожеве золото, яке якраз і має середню теплоту та здебільшого не схиляється в якусь зі сторін.

Лайфхак №3: прикладіть до себе звичайний листок офісного паперу. Цей варіант можна назвати невеликим експрес-тестом. Візьміть аркуш та при максимально нейтральному світлі піднесіть його до обличчя. Із холодною зовнішністю він не виглядатиме занадто яскравим. У той же час теплі нюанси створюватимуть дисонанс. До речі працює це із блузами та сорочками, для теплої зовнішності необхідні більш кремові, навіть в сторону бежевого, а от холодна може дозволити собі білосніжну.

Лайфхак №4: спробуйте різні палітри. Зараз у соціальних мережах стали популярними відео з експертами, що приносять величезну кількість різних кольорових наборів тканин та допомагають обрати свій кольоротип та його підтип. Проте можна це зробити трохи легше та підібрати як мінімум основу. Для цього можна використати, знов таки, листки паперу, тільки цього разу надрукувати на них основні палітри кожного із чотирьох типів. Після цього так само, як і з попереднім лайфхаком, варто спробувати зрозуміти, яка із них краща виглядає поруч з вами. Неправильний варіант може занадто заглушати природні риси, підкреслювати синці під очима та відкидати тіні, які будуть виглядати не надто привабливо.

Лайфхак №5: зверніть увагу на те, як ви засмагаєте. Можна запам'ятати одну істину – тепло тягнеться до сонця. Саме тому весняний та осінній тип зовнішності набагато простіше засмагають, вони отримують бронзовий відтінок часто навіть того не плануючи, а просто перебуваючи на сонці протягом дуже обмеженого часу. При цьому Літо та Зима – легко обгорають, набагато довше досягають бажаного відтінку засмаги (а часто й зовсім не хочуть її) та навіть влітку здебільшого залишаються білошкірими.

Звісно, можна знайти ще досить багато хитрощів. Подивитися на свій колір очей та губ, звернути увагу на присутність рудого чи попелястого нюансу у природному відтінку волосся, навіть просто оцінити кількість теплих чи холодних відтінків у гардеробі. Проте вони є не завжди зручними та точними. Адже губи до та після скрабування можуть мати різний відтінок, дівчата, що вже довгий час фарбують волосся, можуть просто вже не пам'ятати чи не звертати увагу на нюанси кольорів, гардероб може обиратися за принципом “що підійшло, те й ношу”(зізнаюся, це саме мій варіант). Тож доречним буде скористатися саме тими хитрощами, що є більш загальновизнаними. Вони часто дають кращий більш зрозумілий результат.

Тож уявімо, ми знаємо свою температуру зовнішності, розуміємо кольоротип. Що далі? Як обрати серед величезної купи марок та відтінків щось своє?

Покажу на своєму прикладі. Я проходила велику кількість тестів на кольоротипи, проте досі стикаюся з неточними результатами. У мене однозначна холодна температура: блакитні вени, білосніжна шкіра, що легко згорає і абсолютно не бере засмагу (і мені чудово, я не фанатка бронзової шкіри), мені більше пасує срібло та катастрофічно не підходить будь-що кремового кольору. При цьому в мене спостерігається попелястість у натуральному відтінку, але я фарбуюся у червоний, який перманентно намагаюся вивести у нейтральний або холодний. До того ж я маю контрастні сіро-зелені очі й світло-рожеві губи. Тому деякі тести мене визначають як Літо, а інші – як Зиму. Але, насправді, у визначенні відтінку тонального засобу це не так важливо. Найбільш необхідним тут є саме розуміння температури.

Наразі досить велика кількість брендів переходить від позначення кольору засобу словами чи виразами (типу Porcelain, Fair і тому подібне) до цифробуквених варіантів. І це набагато краще у розрізі саме підбору підтону, який якраз залежить від теплоти. Холодна температура зовнішності має у собі рожевий тон, тепла – жовтий, а нейтральна – може послуговуватися класичним поняттям “беж”. І у зашифрованому поєднанні букви та цифр можна дуже легко зрозуміти, для кого цей продукт. Адже логіка тут, насправді, дуже проста:

  • C = Cool, тобто холодний;
  • W = Warm, що означає теплий;
  • N = Neutral, значить нейтральний.

Тому якщо ти розумієш, що ти – Весна і маєш світлу шкіру – шукай відтінки W**, а якщо вважаєш, що немає сенсу шукати свій тип за порами року, але точно маєш нейтральну температуру – твоїм вибором стане N** (також може бути варіант навпаки, де буква розташована після цифр).

Тож у моєму випадку я можу не орієнтуватися на Літо чи Зиму (хоча я схиляюся до того, що я все таки остання, просто більш м’якого натурального типу), а звернути увагу саме на температуру, адже я маю виражений рожевий підтон шкіри. Тому коли я обирала тональний серед масмаркету, я довго намагалася знайти необхідний варіант. І свого часу мені вдалося підібрати собі Max Factor Facefinity – 40 Light Ivory (тоді бренд ще не використовував букви у позначці). Зараз цей відтінок залишився ніби й моїм, у нього додалася буква С перед цифрою. Але тепер він став трохи темним мені, він хоч і підходить під мій відтінок – зараз я б обрала С10, що є якраз ідеальним для таких білосніжок як я. У той же час підібраючи тон подрузі, ми зупинилися на N32 цього ж бренду, адже вона має нейтральну температуру та теж світлий колір шкіри.

Звісно, далеко не всі виробники позначають свої засоби так, щоб це було просто зрозуміти. До того ж, використовуючи певний тон вже не один місяць, можна абсолютно не звертати увагу на його нюанси, особливо якщо уміти виправляти їх за допомогою інших продуктів. Проте саме розуміння тону шкіри, її теплоти та свого типу допоможе з вибором найкращих варіантів для себе. Таким чином можна досить сильно спростити собі косметичне життя та завжди отримувати бездоганний вигляд.

А ти вже визначила тон своєї шкіри? Ділися своїми хитрощами у коментарі!