Spodobaieva Maryna

5 - HTP

5 - HTP
5 - HTP

На жаль, з кожним роком збільшується відсоток населення, який страждає порушенням сну. Зі сном в мене проблема вже років п’ять. Але мелатонін, не давав особливих результатів, плюс досить складно підібрати правильне дозування. Ви багато де почуєте, що він і не викликає звикання, це правда. Але ж ніхто не говорить про те, що при довгому і постійному прийомі може порушити вироблення організмом природнього гормону. На постійній основі лікарі його рекомендують пити після 45, а починати, якщо дійсно є потреба з 16. Дуже важливим ще є вітамін D3, при дефіциті також можуть виникнути проблеми зі сном.

Тож, як мені пояснили. Звісно слідкуємо за дефіцитами організму. Якщо проблема тільки зі сном? То дійсно підійде мелатонін. Якщо проблема зі сном та стресом? То краще 5-HTP. Тож розбивши паузу між прийомами та здавши аналіз на кортилоз (у багатьох людей перетворення триптофану на 5-HTP порушено через зависокий рівень гормонів стресу), я почала приймати.

5-HTP - це амінокислота, що є проміжним етапом під час утворення триптофану, який далі необхідний для синтезу важливої речовини у мозку – серотоніну та мелатоніну. Добавка L-триптофан, вважається вже менш дієвою, так як триптофан має перетворитися у мозку на 5-HTP, а вже потім на серотонін та мелатонін, вибір зрозумілий.

Серотонін, той самий хімічний регулятор настрою та поведінки, завдяки якому ми радіємо, добре спимо, вчасно засинаємо і прокидаємось і також він впливає на роботу багатьох органів.

При попаданні в організм триптофан тільки 20% перетворюється на серотонін, а решта 80 % витрачається на вироблення мелатоніну, холіну та ніацину (вітамін В3). Основна дія звісно пов’язано з нормалізацію рівня мелатоніну і серотоніну. А це:

  • Нормалізація емоційного стану та сну;
  • Усунення депресивних явищ та інших реакцій стресу;
  • Має позитивний вплив при головних болях та мігренях;
  • Позитивно впливає на настрій.

Його одержують лабораторно, було експериментально доведено, що терапевтичне введення 5-HTP є ефективним при лікуванні великого набору недуг:

  • Фіброміалгія (це розлад, що характеризується поширеним м'язово-скелетним болем і супроводжується перевтомою, порушеннями сну, пам'яті та настрою);
  • Переїдання, пов’язане з ожирінням, зайва вага;
  • Підвищена тяга до вуглеводів;
  • Хронічні головні болі;
  • Незадовільна якість та тривалість сну;
  • Поганий настрій, депресії;

Коли і як рекомендують приймати 5-HTP:

  1. Якщо приймаємо для зниження ваги – найкраще, це робити за сніданком, разом із їжею.
  2. Для зниження тяги до солодкого – у проміжку між сніданком та обідом.
  3. Якщо ціль - нормалізація сну, то найкраще приймати о 22.00-22.30, незадовго до сну. Ефективніше - спільно з мелатоніном та вітаміном В.

Дозування – індивідуально. Максимальна добова доза 200 мг. Якщо приймати більше, можлива нудота. Дуже добре приймати разом з вітаміном B6 - він сприяє перетворенню 5-HTP на серотонін. Він в мене був в комплексі, тож приймала я їх разом.

Важливо! Перед використанням будь-яких нутрицевтиків необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем. Всі добавки, вітаміни та нутрицевтики можуть викликати алергічні реакції та давати побічні ефекти.

Для себе я обрала чисту добавку від NOW Foods (5-HTP) 100 мг. Можливо наступна буде вже з магнієм та вітаміном В6. Поки перерва. Результат я мала побачити десь після 6 тижня прийому. Тут почалося саме цікаве, години прийому і дозування, про це я була попереджена, але не очікувала такого.

Перші тижні я приймала за годину до сну, як мелатонін. Чекала, щоб організм звик. Результат чесно був «веселий». В мене навпаки з’являлося куча енергії перед сном, три-чотири години бадьорості, що лягти до дванадцятої стало проблемою. А вранці було краще до мене не підходити, зазвичай тривало до обіду.

Потім спроба приймати вранці. Тут можна було знімати «Джокер 2». Зміна настрою за хвилини, плюс ти весь день хочеш спати, но тільки ти лягаєш, сон каже «До побачення». То дуже весело, то якась маленька деталь може вивести, через хвилину ти розумієш, що це не нормально.

І нарешті мій ідеальний варіант, обід.

Коли ти приймаєш, тобі здається, що результату немає ніякого. Але після закінчення ти розумієш, що він є. Що покращилось:

  • Сон, тут все не ідеально поки. Але прямо помітно швидше засинаєш, немає такого, що ти час-два крутишся, як «шашлик». Також менш проблематично заснути вночі, після прокинення. Менше просинаєшся на звуки.
  • Від цього трішки покращилось самопочуття загалом. В стресових ситуація, зовсім інша реакція. Емоційний стан в цілому покращився.
  • Що ще виявилось дуже помітним після закінчення, то це головні болі. Звісно можливо, що ще допоміг магній. Але мої походи в аптеку скоротилися. Надіюсь, це надовго.
  • Також не відразу, але я спробувала трішки зав’язати з солодким. Не повністю, куди ж літом без морозива. Тож вже пішов другий місяць, тут я собою дуже задоволена, але коли закінчила приймати, дуже хотілося.

Спочатку я скептично віднеслась, зараз я розумію, що вона дійсно працює, але є нюанси. Тож консультуйтеся з лікарем і бережіть себе.

Всім дякую, хто дочитав🧡

5 - HTP
5 - HTP
5 - HTP
5 - HTP
5 - HTP