getejra

Заключний третій допис про зубні щітки

Заключний третій допис про зубні щітки
Заключний третій допис про зубні щітки

Почну з того, що на фото з обкладинки допису всі щітки рекомендовані стоматологами, а ось на другому фото - 4 шт, які не варто купувати.

Як ми повинні обирати щітку:

✅Жорстість — м‘яка (soft) або середня (medium) – саме вона бережно зніматиме наліт, тому що жорстка (hard) травмуватиме ясна, що в подальшому призведе до підвищеної чутливості, кровоточивості та стирання зубів.

✅Величина робочої поверхні – це орієнтовно розмір 2-х зубів, щоб не дуже велика, тому що не вичистите кутні зуби і не зовсім маленька, тому що вона взагалі нічого не вичистите.

✅Густина – щітка повинна бути максимально густою та щільно заповненою щетинками щоб ефективного знімати наліт.

✅Щетина – тільки штучна з нейлоновими ворсинками, вони самостійно висихають і на них не розмножуються бактерії, на відміну від натуральних.

✅без різних силіконових вставок

✅не з пухкими ворсинками

При правильній техніці чищення вона не розпушується ні за місяць ні за три.

Допис про зубні пасти тут https://club.makeup.com.ua/post/43652/, про зубну гігієну тут https://club.makeup.com.ua/post/43535/

Заключний третій допис про зубні щітки

Варіанти м’яких щіток:

🟩Curaprox (рекомендують купувати в Європі, так як у нас багато підробок)

🟩Elmex

🟩Biorepair

🟩Sensodyne

🟩Gum

🟩Dr.Morgen

🟩Colgate neon(хоча 2548 тис щетинок недостатньо для хорошої гігієни)

і знову ж таки - дивимось на характеристики і кількість щетинок, тому що фірма одна-а вироби різні.

Одразу спойлери: правильної відповіді немає. В ідеалі: до та після сніданку

(з 4-х щіток на фото лише одна вартує уваги)

Якщо ви чистите зуби до сніданку, одразу після сну, - ви знімаєте наліт, який сформувався під час сну та усуваєте неприємний запах від нього. Але тоді зуби потрібно чистити за 20 хв до прийому їжі, щоб всі активні компоненти зубної пасти встигли гарно попрацювати. І тоді варто мати щітку чи монопучок на роботі.

Якщо ви чистите зуби після сніданку — це варто робити через 30 -40 хв після сніданку (сама в шоці). Це все тому, що після їжі змінюється рН рота у кислу сторону, внаслідок цього емаль стає дуже вразливою і занадто раннє чищення може пошкодити емаль. Саме для цього чекаємо нормалізації стану ротової порожнини.

Дивимось на oral-b: рідка щетина, кількість щетин маленька, форма робочої голівки не практична, не рівна поверхня, яка буде нерівномірно знімати наліт (то просто дизайн). На жаль, в мас-маркеті практично немає якісних щіток. І curaprox (5460): 5460 заокруглених щетин діаметром 0,1 мм, компактна головка, зручна ручка та щільне набиття.

Жорстким та щіткам з малою кількістю щетинок ми одразу говоримо ні, тому що це з часом призведе до травмування ясен, постійної кровоточивості, підвищеної чутливості, формування зубного каменю, розвиток карієсу з ускладненнями.

Я теж фанат всього натурального та еко, але це не стосується зубних щіток. Єдиним плюсом такого продукту є те, що вона повністю розкладається через 3 роки.

а тепер мінуси:

-щетина з натурального волоска, у якому є серединний канал - місце, де ідеально затримується вода та бактерії , які дуже швидко розмножуються і інколи навіть пліснявіють.

-кінчик щетини завжди гострий, тому що не піддається обробці і може травмувати
слизову та ясна

-щетина пориста тому ламається

-практично не висихає і завжди волога

-не щільна

-змінювати щітку треба 1 раз на місяць

Саме тому краще надавати перевагу щіткам з штучними заокругленими гладенькими щетинками без пор, швидко сохнуть та не затримують бактерії.

Підсумовую: тільки рівна, штучна, щільна поверхня ворсинок з заокругленими краями, м’яка, без силіконових вставок, кружечків та іншого непотребу.

Бажаю всім здорових 🦷