LunarDemetria

Як визначити свій тип шкіри обличчя

Як визначити свій тип шкіри обличчя

Привіт!

Можна безкінечно розмовляти про різну косметику, її відтінки та навіть стійкість, але постійно забувати про одну річ – важливість розуміння типу шкіри. Ринок сповнений різними продуктами, які мають спрямування на той чи інший варіант та дають нам велику кількість обіцянок, але при цьому заплутатися в цьому все ще дуже легко. Я розповім про те, які бувають типи та стани шкіри, підкажу одразу кілька способів зрозуміти це, можливо зруйную кілька міфів та навіть підкажу декілька продуктів, дієвість яких я точно знаю на різних типах. Поїхали?

Переважна більшість декоративної косметики, що представлена на ринку, взагалі не має позначок щодо типу шкіри, для якого вона створена. Тому, дійсно, може з'являтися абсолютно логічне питання стосовно необхідності розуміння цього моменту. Але, насправді, навіть серед тих же тональних засобів склалася своя, так би мовити, неофіційна градація того, для якого ж типу вони створені. Так, найчастіше матові стійкі формули розробляються для комбінованої і жирної шкіри, а зволожувальні легенькі флюїди – для сухої. Якщо поміняти їх місцями та спробувати нанести на протилежні типи – вони, ймовірніше за все, будуть максимально некомфортно відчуватися та погано триматимуться. Але насправді ця типізація розроблена навіть не для макіяжу. Вона стосується саме догляду.

Ідеальним варіантом вважається нормальна шкіра, до якої прагнуть наблизитися всі інші типи. Доглядові компоненти намагаються виправити їх недоліки та додати більше комфорту. Саме тому важливо знати свій тип, що дозволить обирати правильні продукти, методи впливу на шкіру та навіть спосіб життя. Адже не можна використовувати засоби, що сушать, на вже сухому типі, а жирний не варто намагатися живити важкими кремами.

Існують різні типології, які можуть навіть більш ускладнюватися у професіоналів сфери дерматології та косметології. Проте я пропоную послуговуватися чотирма головними, тому шкіра у нас є:

• Нормальна
  • Суха
  • Жирна
  • Комбінована.

Нормальна серед них є найбільш невибагливою, для неї не критичне використання різних продуктів як у догляді, так і серед декоративних. Часто власниці такого типу обирають засоби для себе, виходячи з ситуації “тут і зараз”, адже влітку, наприклад, може хотітися більше матовості через спеку, а взимку – зволоження та захисту від вітру. У такого типу майже немає недоліків, висипання з'являються рідко, пори – не виражені. Фактично вони мають найбільшу свободу, за бажанням без проблем можуть не використовувати декоративну косметику, а естетика clean girl – це справді саме про них.

Натомість суха шкіра потребує постійного зволоження. Із нею “за ручку” ходять стягнутість та лущення, а також частий дискомфорт після вмивання. Нерідко саме представниці цього типу мають серед свого арсеналу величезну кількість флакончиків, баночок і кремів, адже ніяк не можуть досягти комфортного відчуття гідратації. У цього типу при макіяжі майже непомітні пори, але натомість досить виражені сухі ділянки. Може з'являтися навіть судинна сіточка. Нерідко з віком додатковою проблемою стає швидка поява зморшок та передчасне старіння. Серед декоративної косметики власниці такого типу можуть обирати навіть досить жирні формати продуктів, вони триматимуться на їх шкірі. А от з матовим ефектом вони часто не дружать.

Повною ж протилежністю можна назвати жирний тип шкіри. Розширені пори, помітний блиск, постійне бажання прибрати надлишки себуму – це звична ситуація для цього типу. Нерідко саме він страждає від висипань та запалень, спричинених недостатністю очистки. Цей тип рідко стикається зі стягнутістю чи лущеннями, але натомість має проблеми з тим, щоб відчути справжню чистоту шкіри. Серед декоративної косметики вони майже ніколи не обирають флюїдних легких текстур, вони просто не тримаються та скочуються. Натомість стійкі продукти – їх вірні друзі. І до речі, саме цей тип найчастіше примудряється сплутати себе з наступним.

Комбінований тип є симбіозом двох попередніх. Вилиці та щоки у його представниць часто є сухими, рідше – нормальними. При цьому лоб, ніс, а нерідко ще й підборіддя – виражено жирні. Насправді, саме цей тип зустрічається найчастіше, але кожен випадок є максимально унікальним. Так, хтось може не мати майже ніяких претензій до центру обличчя, але на лобі постійно спостерігати запалення та висипання. У інших концентрація розширених пор і прищиків більшою буде на носі та підборідді. До того ж запалень може взагалі не бути, але жирний блиск швидко з'являтиметься та біситиме. Часто власниці цього типу знайомі з поняттями мультимаскінгу та використання різних продуктів на різні ділянки. Причому це стосується як догляду, так і декоративки. І, насправді, це одне із найбільш правильних рішень, яке дозволяє досягти максимального комфорту.

Тобі здається, що я щось не згадала? Насправді це дійсно так. Я поділяю думку досить великої кількості експертів щодо того, що існує тільки чотири типи шкіри. Все інше – це стани, які можуть спостерігатися у кожного із них.

Так, чутлива шкіра може бути жирною, сухою та комбінованою. Найбільшою проблемою тут є саме реактивність та схильність до швидкої появи подразнень. Вона може реагувати навіть на мінімальні зміни в очищенні. До того ж така ситуація може бути генетичною чи набутою. Я можу привести навіть свій приклад, моя комбінована шкіра в період алергій (частина весни, все літо та навіть трошки осені) стає ще й чутливою. Саме тому я досить рідко наважуюсь пробувати щось нове в цей час, адже знаю, що можу легко отримати реакцію, якої не буде взимку (перевірено досвідом). У той же сама моя мама має більш класичне поєднання сухої та чутливої шкіри, що дісталося їй генетично. Вона може жодним чином не змінювати рутину, але побувати на сильному вітрі та отримати дискомфорт мінімум на весь залишок дня. Саме тому це саме стан, а не тип.

Те саме стосується і проблемної шкіри. Висипання можуть з'явитися і на сухому типі, а жирний при правильному догляді та лікуванні – не матиме їх. Підлітки та молодь незалежно від типу шкіри можуть мати акне та прищі, та і вже в дорослому віці проблемність може знов повертатися. Тому важливо розуміти, що для сухої проблемної шкіри треба брати щось конкретно точкове, а Т-зону комбінованої у такому стані можна обробляти більш загально.

І навіть зневоднена шкіра – це теж саме стан. Якщо помітна втрата еластичності, присутня навіть сіруватість та при цьому немає проявів чутливості – ймовірніше за все ти стикнулася саме з цією проблемою. І тут треба комплексний підхід, який виходить, знов-таки, саме з типу твоєї шкіри.

Найкращим рішенням є похід до дерматолога, який зробить професійні заміри. Проте зрозуміти це можна і самостійно. Про чому одразу кількома способами.

Наприклад, мій улюблений тест типу, насправді, є комбінацією одразу двох. Для цього тобі необхідно вмитися з максимально нейтральним засобом. Легка пінка для цього підійде якнайкраще. Після цього висуши обличчя і не нанось більше нічого (знаю, власницям сухої шкіри десь на цьому моменті вже стало боляче). Тобі треба витримати так приблизно 40 хвилин. Якщо ти помітила відчутну сухість, стягнутість, хочеться намазатися всім і одразу – ти маєш суху шкіру. Почуваєш себе абсолютно комфортно – у тебе нормальний тип. Якщо на лобі та носі починає з'являтися блиск, а щоки відчуваються або сухо, або взагалі не турбують – це комбінований варіант. Ну а швидка поява себуму і бажання знов умитися яскраво вказує саме на жирний тип.

На цьому етапі ти вже можеш зупинитися, але я пропоную ще один спосіб того, як визначити свій тип шкіри. Все ще не наносячи нічого на обличчя, приклади суху серветку на все обличчя. Я зустрічала також варіанти з цигарковим папером (але де ми його знайдемо) і з шматочками серветки. Проте, як на мене, найбільш показовою є саме ціла серветка. До сухої шкіри вона, скоріш за все, навіть не пристане, та й жодних слідів на ній не буде. У випадку нормального типу – можна побачити кілька невеликих плямок себуму. Якщо ти бачиш відбиток у формі букви “Т” (можливо ще з крапочкою знизу, де підборіддя) – це комбінований тип, а коли вся серветка у плямах різного розміру та інтенсивності – це жирний тип.

Саме спосіб з серветкою показав мені мій комбінований тип, хоча я була впевнена, що маю саме жирний. А моя подруга з сухим епідермісом виявила, що в неї не нормальний тип. Тож краще перевірити кілька разів, щоб точно пересвідчитися у результатах.

До речі, не дивуйся, якщо влітку та взимку ти отримуватимеш трохи різні результати. Тип шкіри закладається генетично, більшою мірою він незмінний. Проте в тебе може змінитися саме стан, на який впливатиме волога, температура, опалення, сонце та прийом різних ліків. Тому жирна шкіра може різко стати зневодненою та чутливою, а нормальна – отримати купку висипів. І навіть вікові зміни – це втрата колагену, води та недостача корисних речовин, поєднана з некоректним доглядом та зовнішніми факторами. Тому не варто вірити розповідям косметологів-самоучок (мені довелося стикнутися з таким) про зміну типу шкіри через будь-які зміни у житті.

Останню частину свого допису я вирішила присвятити саме продуктам, які перевірені мною або тими, ким я їх радила.

Так, у випадку жирного і комбінованого типу шкіри варто завжди мати з собою матувальні серветки. Мої улюблені – це Beauty Derm Scin Care Blotting Paper Salicylic Acid Matte Skin у період висипань (прямо як зараз, на початку серпня мала дві упаковки, з яких вже не лишилося жодної серветки), а також Beauty Derm Scin Care Blotting Paper Charcoal Powder Matte Skin для більш спокійних для мого епідермісу періодів. Також цікавим варіантом може стати матувальний ролер з вулканічного каменю, як Makeup Revolution Roller Matte Touch Up Oil Control. Він є багаторазовим та так само не пошкоджує макіяж.

У випадку появи висипів моїм фаворитом є Hollyskin Calamin. Drying Lotion, хоча інколи я примудряюся впоратися і просто саліцилово-цинковою пастою з аптеки.

Для екстреного зволоження моєї комбінованої шкіри однозначним фаворитом залишається гель алое Holika Holika Aloe 99% Soothing Gel. У той же час моя подруга з сухою шкірою полюбила Essence Hello, Good Stuff! 48h Intense Hydro Gel, який ми випадково обрали для неї за відсутності першого в магазині. Також справжньою виручалочкою для сухого і нормального типу є термальна вода, серед яких я можу порадити Vichy Mineralizing Thermal Water.

А головною ж хитрістю є догляд, який нормалізуватиме будь-який стан епідермісу. Із ним потреба у екстрених засобах буде мінімальною, а кайф від шкіри – максимальним.

А який тип шкіри у тебе? Чи помічала ти якісь зміни у ньому? А може в тебе є улюблені продукти? Запрошую ділитися в коментарях! І як завжди, дякую за прочитання ❤️