LunarDemetria

Як правильно наносити макіяж: правила та рекомендації

Як правильно наносити макіяж: правила та рекомендації

Привіт!

Свого часу я не мала одного ресурсу для здобуття всіх тих знань на тему мейкапу, які я маю зараз. Я толком навіть не знала послідовність нанесення макіяжу. Моя мама ніколи не була особливою любителькою використання чогось, окрім олівця і туші, тому вчитися мені довелося самостійно. І хоч зараз, на щастя, ця інформація є максимально доступною, я вирішила написати цей допис. Тут я не лише розповім основи макіяжу, які стануть у нагоді новачкам. Я ще й поділюся своїми рекомендаціями, улюбленими продуктами і фішками, які інколи можуть бути далекими від правил, але дієвими.

Сила макіяжу може допомогти перетворитися з невиспаної панди у елегантну яскраву панянку. Для цього лише необхідно трошки часу і косметичка. Тож перевіряй їх наявність і поїхали!

Отож, ти робиш макіяж. Можна, звісно, одразу включити режим експериментаторки і почати творити. Проте, насправді, критично важливою є правильна підготовка, яка забезпечить тобі бездоганність результату та максимальний комфорт протягом всього часу перебування косметики на шкірі.

Тому, перш за все, необхідно очистити обличчя від забруднень. Найкраще для цього підійдуть м'які засоби, типу пінок чи делікатних гелів. Тобі не треба підсушувати епідерміс (це може бути актуальним ввечері), якось особливо його вимивати. Твоя задача – прибрати надлишки себуму та можливі часточки різних забруднювачів, що насправді постійно витають у повітрі.

Наступним кроком є зволоження. Тут все діє майже так само, не потрібно обирати занадто потужні креми, по яких косметика може просто попливти. Достатньо легкого гелевого формату. До речі, саме на цьому етапі необхідно наносити SPF. Можна знайти універсальні засоби, зволожувачі з УФ-фільтрами. Головне тут – це захистити шкіру від сонця та наситити вологою

Далі, за бажання, ти можеш вже переходити до наступного кроку. А можеш повноцінно завершити підготовку нанесенням праймера. Він покращить стійкість тону та всіх інших продуктів, або ж навіть додасть якийсь особливий ефект. Існує велика кількість варіантів, серед яких найбільше виділяються силіконисті затирки для пор, які суттєво зменшують їх видимість, бази з блискітками для ефекту внутрішнього сяйва, липкі продукти, що практично діють як двосторонній скотч для тону, а також кольорові, які коригують такі нюанси, як почервоніння чи синці під очима. Пропуск цього етапу не є критичним, проте саме він відчутно здатний покращити якість макіяжу.

Мої фішки

Для очищення я обираю максимально делікатну пінку, що стабільно залишається серед моїх улюблених протягом кількох років. А в якості засобу для гідратації, особливо у випадку жирної та комбінованої шкіри, я сміливо раджу гель алое, причому будь-який. Він лишає невелику липкість, тому сміливо можна знехтувати нанесенням праймера. Але якщо треба максимальна стійкість і ідеальність вигляду (для фото, особливого заходу чи чогось подібного) – силіконова база є моїм маст-хевом. Вона прибирає залишкові лущення, досить сильно згладжує, а навіть максимально стійкий тон з нею розподіляється швидко і легко.

До речі, саме тут можна скористатися і додатковими точковими продуктами, наприклад, поскрабувати губи (або пройтися по них зубною щіткою, це теж шикарно працює), або використати патчі.

Я вже неодноразово розповідала про тональні та їх підбір. Це, фактично, один із найбільш важливих елементів макіяжу взагалі. Можна не фарбувати очі чи губи, але рівний тон шкіри буде доречним завжди і всюди. Тому я повторю тут кілька головних моментів:

  • тон повинен співпадати з природним відтінком обличчя, а також не дисонувати з шиєю;
  • якщо є можливість – варто підбирати колір відповідно до температури зовнішності (найбільш поширені буквені позначення – C для холодної, W для теплої та N для нейтральної);
  • обирай засіб відповідно до типу своєї шкіри та випадку;
  • не хвилюйся, якщо відтінок все ж трохи не підійшов – його можна злегка виправити за допомогою інших засобів, або ж купити аджастер.

Новачкам у макіяжі для розподілення тонального я пораджу саме б’юті-блендер. Перед використанням його обов'язково потрібно намочити та відтиснути до вологого стану. Він дає змогу швидко і легко досягти рівномірного покриття. Можна, звісно, обрати і пензлик, проте далеко не завжди з ним виходить уникнути нерівномірності у нанесенні. Тому я пропоную обирати найбільш простий і безпечний варіант, з яким майже неможливо допустити помилку.

Після вирівнювання відтінку обличчя подивися на свою шкіру та з'ясуй, чи є щось, що потребує додаткового перекриття. Зазвичай на ділянках висипань і зоні під очима треба таки додати шар косметики. Тут на допомогу прийде консилер, який має більшу пігментацію та є помітно щільнішим. Густі тональні інколи дозволяють не використовувати його, але якщо ти обрала середні чи флюїдні текстури – без нього просто не обійтися.

Останнім кроком є пудра. Можна наносити її на все обличчя, або ж лише на ті ділянки, де ти хочеш прибрати жирний блиск. До речі, зверни увагу на те, що бувають кольорові та прозорі варіанти цього продукту. Останні лягають максимально вуально і не потребують особливого підбору. Але якщо ти хочеш злегка скорегувати відтінок тону – сміливо обирай забарвлену пудру, з нею працюють ті ж правила, що і з тоном.

Мої фішки

Для найбільш рівномірного покриття я використовую комбінацію з пензлика та спонжика. Коли блендер збільшується – ним може бути досить складно дістатися усіх бажаних ділянок обличчя, до того ж він досить сильно вбирає в себе продукт. Тому я наношу тональний на руку, потім пензликом розподіляю його по обличчю, абсолютно не хвилюючись за можливі плями чи розводи, а потім “притоптую” все спонжем. А під час використання консилера спробуй не розтушовувати його одразу, а дати йому кілька хвилин на фіксацію. Таким чином навіть досить помітні висипання вийде перекрити. І невелика порада дівчатам з проблемною шкірою, як у мене. Купи набір пухівок для пудри, якщо тобі більш комфортно наносити засіб саме нею. Оригінальний екземпляр з упаковки може швидко перетворитися у джерело мікробів. Тому обов'язково регулярно замінюй його.

Ти закінчила з тоном, але бачиш щось не те, чогось не вистачає? Це пішов твій рельєф обличчя. Однорідність має свій негативний ефект – вона буквально з'їдає тіні, ділянки, що виступають, а також забирає ту свіжість, яку ми досягали на першому етапі. Тому необхідно все це повернути назад. Зазвичай першочергово наноситься контуринг, а вже на нього “надбудовується” все інше. Усі зони, де ти хочеш підкреслити (або ж навіть намалювати) впадини окресли обраним для цього продуктом. Часто це вилиці, підборіддя, лоб і ніс, можна також легко пройтися по повіках. Головне у цьому процесі – розтушування. Не залишай чітких ліній. Для початківців добре підійдуть не надто пігментовані сухі текстури. Але якщо у тебе опинився кремовий скульптор – в жодному разі не розподіляй його одразу з флакону на шкіру. Нанеси його на руку, потім набери на пензлик, зніми надлишки на чистій частині руки і тільки потім перенось на обличчя. Таким чином ти зможеш уникнути плям і не розчаруєшся у цій техніці.

Після скульптора можна переходити до рум'ян. Варіантів їх нанесення існуєпросто безкінечна кількість. Але зазвичай, відповідно до основ макіяжу, їх ділянка – це яблучки щік. Можна трохи завести їх далі, слідуючи напрямку контурування. А можна і поекспериментувати, торкнутися ними носа чи очей. Головне підібрати правильний відтінок, який буде відповідати тому, що ти можеш побачити на своєму обличчі без косметики. Безпрограшним варіантом є ніжно-рожевий і персиковий, вони підходять більшості. І не нанось рум'ян забагато, вони повинні бути помітними, але без надлишку.

Заверши цей етап хайлайтером. Це може бути окремий продукт, або ж навіть щось із палетки тіней. Головне щоб у ньому не було окремих занадто видимих часточок блиску. Підсвіти ним вилиці над скульптором, легко пройдися по кінчику носа і галочці губ. Можна і освіжити ним погляд, якщо нанести у внутрішній кутик ока. А якщо хочеться максимально блищати – використай його ще й під бровою. Тут працює головний канон – не перестарайся. Це повинен бути делікатний блиск, а не сяйво новорічної ялинки.

Мої фішки

Коли я ще не знала, як правильно наносити макіяж, я постійно робила з себе сіру мишку зі стрілками, адже боялася скульптурування. Тому моєю порадою тут буде ризикувати і пробувати, навіть якщо ти ніколи до цього не прагнула якимось чином підкреслити особливості свого обличчя. Я маю цілий допис, присвячений цьому етапу, там ти точно знайдеш ще кілька лайфхаків.

І до речі, тіні справді можна використовувати як хайлайтер, в усіх моїх улюблених палетках є як мінімум один відтінок, який не ходовий на очах, але ідеально працює для підсвічування. Тоді макіяж не дисонує і виглядає максимально збалансовано.

На цьому кроці ти вже маєш повністю готове обличчя і, в принципі, можеш навіть зупинитися. Проте, зазвичай, у послідовності нанесення макіяжу далі йдуть очі. Тому ми переходимо саме до них.

Багато хто одразу наносить тіні, не намагаючись якось підготувати повіку. Але у випадку нависання, а також за жирної та комбінованої шкіри пропускати цей момент не треба. База допоможе з рівномірним розподіленням кольорів, дозволить відтінкам довше залишатися яскравими, або ж і зовсім додасть їм насиченості. Тому якщо у тебе є цей продукт – не нехтуй ним. Можна також використати консилер, якому треба дати час на фіксацію. Проте це більш актуально для сухої та нормальної шкіри.

Що ж щодо тіней? Найпростішим є варіант з одним відтінком. Легкий нейтральний нюд – це безпрограшно. Можна і трошки ускладнити його, затемнити зовнішній кутик та складку повіки. Головне не забудь легко пройтися по нижній повіці, щоб вона не виглядала так, ніби про неї забули. Тіні можна розподіляти аплікаторами, пензлями та пальцями, що дає різний ефект. Наприклад, ті спонжики, що часто йдуть в комплекті з палеткою, можуть давати сильнішу пігментацію, але ними складно досягти рівномірності та вивести продукт в димку. Пальцями класно переносяться блискучі варіанти. Але все ж найбільш контрольованими є саме пензлі. Варто мати хоча б два – більш щільний та пухнастий, з якими вже можна досягти великої кількості різних варіантів нанесення.

Тіні можна залишити так, як є. А можна доповнити їх олівцем, або ж підводкою. Підкресли ними лінію росту вій, а за бажання можеш навіть вивести стрілку. Тут так само треба експериментувати, шукати комфортну формулу і формат. Головне не боятися зробити помилку, адже її завжди можна виправити за допомогою консилера.

Після цього скористайся тушшю. Її підбір залежить від особливостей твоїх вій, а також бажаного ефекту. Серед великого різноманіття об'ємних, подовжувальних, водостійких та інших варіантів можна легко заплутатися. Проте я раджу обирати саме за щіточкою, Вона не повинна бути занадто масивною. Нанеси 1-2 шари туші, кожному дай просохнути. За потреби можеш розділити вії, або залишити так, як вони є.

Останніми на цьому етапі є брови, хоча так само їх можна зробити і першими. Проте варто дотримуватися класичної рекомендації стосовно яскравості – один акцент на макіяж. Якщо ти робиш очі більш насиченими – брови повинні бути максимально натуральними. Працює це і навпаки, ти можеш зробити їх по-справжньому графічними, якщо на повіках нанесено лише один нейтральний відтінок. Головне не намагайся перемальовувати свою форму, підкресли її, заповнюючи ділянки пустот. Це дозволить досягти гармонії образу.

Мої фішки

За моїми макіяжами можна легко зрозуміти, що це мій улюблений крок. І одним із моїх улюблених лайфхаків є повністю перевернути всю послідовність нанесення макіяжу. Майже завжди мої очі є яскравими, я користуюся кольоровими палетками. В такому випадку можна і навіть треба спочатку закінчувати роботу з тінями, прибирати можливі осипання, і тільки потім опрацьовувати цю ділянку тоном і консилером. Можна звісно і схитрувати, нанести щільний шар розсипчастої пудри (фактично це бейкінг, одна із технік), але інколи це не спрацьовує.

Ще однією хитрістю є використання будь-яких рівних поверхонь для визначення напрямку стрілок. Картка, пластир чи скотч (його обов'язково треба кілька разів приклеїти на руку, а тільки потім наносити на обличчя), навіть край палетки – усім цим можна скерувати себе стосовно того, куди і як вести лінію. Пізніше працюватиме м'язова пам'ять, ти малюватимеш їх ледь не інтуїтивно. Але спочатку, як на мене, немає абсолютно нічого поганого в тому, щоб допомогти собі.

Останніми у черзі, але не останніми за важливістю є губи. З ними працює така ж історія, як із бровами. Це основа основ – яскраві очі поєднуються з нюдовими губами і навпаки. Тобто якщо ти наперед знаєш, що хочеш скористатися якоюсь насиченою темною помадою – можна зробити легкі стрілки, трохи окреслити тінями рельєф повік, підфарбувати брови і ВСЕ. Але якщо ти вирішила покреативити на очах – вуста повинні бути нюдовими.

Насправді цей етап є одним із найпростіших. Тут варто скористатися олівцем для підкреслення форми губ та більшої її чіткості. Після цього можна наносити помаду. Якщо ти тільки вчишся фарбуватися – бери варіант у стіку, його простіше контролювати та легше виправити помилки. Обирай комфортний для себе фініш серед великого їх різноманіття і не забувай, що можна завжди додати трошки блиску чи олії для губ. Тільки не намагайся намалювати контур там, де його нема. В трендах оварлайнинг, тобто вихід за натуральний край. Але це може нормально виглядати виключно на фото чи відео, в житті це дуже помітно.

Мої фішки

Здебільшого я абсолютно слідую канону стосовно одного акценту. Проте можна спробувати мономакіяж, коли відтінок на губах повністю перекликається з очима. Для цього можна підібрати максимально схожі тіні і помаду, або ж навіть скористатися рідким матовим варіантом на повіках. Ще однією улюбленою моєю хитрістю є використання олівця для губ на всій їх поверхні. Гелеві варіанти ідеально підходять для цього, мають високу стійкість і піддаються корекції. І по секрету скажу, це може бути відчутно дешевше, ніж пошук ідеальної помади 🙈

Твій образ готовий. Ти пройшла всю послідовність нанесення макіяжу. Але можна додати йому трошки стійкості чи особливості.

Для “склеювання” всіх етапів разом чудово підійдуть фіксувальні спреї. Вони бувають з різним фінішем: матові, вологі, з блиском і так далі. Їх використання не є обов'язковим, якщо ти правильно підготувала шкіру та використала якісні продукти – макіяж і так буде чудово триматися. Проте ти можеш його зробити по-справжньому бездоганним, скориставшись саме цим засобом.

А якщо хочеться додати блиску – можна нанести глітер у рідкому чи гелевому форматі. Далеко не всі вони підходять для очей, але підкреслити ними вилиці чи щоки – це без проблем. До речі, так можна перетворити строгий денний макіяж у вечірній святковий. Лише одна деталь, але вона здатна змінити все.

Сподіваюся, мій допис допоможе тобі. Я постаралася пройтися по всім основним моментам, уточнюючи їх, але не заглиблюючись в них занадто сильно. Деякі із цих аспектів я вже висвітлювала в інших своїх постах, які ти можеш знайти у мене на сторінці.

Макіяж – це чудово. Це можливість проявити свою креативність та творчу натуру. Тож якщо в тебе залишилися якісь питання, або ж ти хочеш щось уточнити – сміливо роби це в коментарях. І звісно, дякую за прочитання ❤️