О'L

Про термін придатності

Про термін придатності

Доволі часто читаючи відгуки споживачів на Make Up, натрапляюсь на коментарі зі скаргами на відсутність терміну придатності або дати виготовлення на тих чи інших продуктах.

Тож, ці коментарі й надихнули мене написати цей допис.

Хочу зазначити, що вимоги щодо маркування у більшості випадках гармонізовані між державами, проте, все ж таки кожна країна має свої нормативні положення щодо виробництва та дистрибуції тих чи інших товарів.

США та Канада не мають затверджених нормативних актів, які б регламентували необхідність зазначення терміну придатності при маркуванні косметичних засобів. Вважається, що більшість хімічних сполук в запакованому продукті при дотриманні усіх вимог зберігання, є доволі стабільними та можуть зберігатися навіть впродовж десятиліть. Виробники несуть відповідальність за те, щоб укупорений продукт не псувався та «не конфліктував» з первинним пакуванням, тому постійно проводять випробування на стабільність. Стабільність проводять як у звичайних температурних умовах, так й у стресових, піддаючи зразки впливу різних температур і рівнів вологості, щоб побачити, як останні впливають на продукти. Це допомагає визначити, як довго продукт залишатиметься безпечним та придатним для використання у нормальних умовах.

Тож, якщо не зазначен термін придатності косметичного засобу, нічого страшного в цьому не має. Якщо він запакований та раніше не використався, скоріш за все свої властивості він не змінив. Дата виробництва також може бути відсутньою на пакуванні, проте її можна дізнатися із номеру партії, яка обов’язково має бути наявною. Завдяки номеру партії можна відслідкувати весь логістичний шлях та розслідувати рекламації.

Проте, звичайно є деякі винятки – наприклад, сонцезахисні засоби та косметика для лікування акне FDA відносить більше до медичних виробів або лікарських засобів, тож, для цих продуктів вимоги до маркування більш жорсткі.

Про термін придатності
Про термін придатності

- По-перше, строго дотримуватись умов зберігання та намагится тримати свої засоби в закритій упаковці у сухому, прохолодному місці подалі від засобів нагрівання та прямих сонячних променів. Та не відкривати їх без потреби.

- По-друге, не можна набирати крем із баночки пальцями, бо тоді виникає ризик контамінації, краще використовувати чистий шпатель.

- Щоб мінімізувати контакт с повітрям, сироватки краще переливати у баночки з дозатором. Взагалі, пакування, що дає змогу отримати певну кількість продукту, не підвергаючи впливу повітря решту засобу, є найкращім варіантом.

- Індивідуальні косметичні засоби (такі, як губна помада, туш для вій тощо) краще не давати використовувати комусь іншому. Продукти для очей краще змінювати частіше, щоб уникнути кон’юнктивіту та інших інфекційних захворювань очей.

Постанова КМУ «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію» набуде чинності наступного року. Цей регламент розроблений на основі Регламенту ЄС та гармонізований з ним. При цьому законодавство ЄС щодо косметичних виробів є більш жорстким й потребує зазначення на маркуванні того самого терміну придатності.

Тож, гадаю,скоро всі косметичні засоби, що легально знаходяться на ринку України, будуть мати на пакуванні термін придатності та дату виробництва.