PILIRINA 💛💙

Молодьож, вам шо, прямо всім по шишнадцять? 🤷‍♀️

Молодьож, вам шо, прямо всім по шишнадцять? 🤷‍♀️

Скриньки чи "шкатулки" пахнуть лаком, пилом та сирим деревом - саме з цими нотками виникає стійкий образ «бабусиноі скрині».

У когось бабуся чи інша старша родичка воскресає в пам'яті завдяки запашній гвоздиці, герані чи валідолу, які вона клала у свою старовинну скриньку.

Не страждаю ейджизмом, але, на жаль, наше століття внесло свої корективи у розвиток парфумерії та навішування на парфум ярлику «старий» звучить як дискримінаційний маркер, по типу чогось зневажливого, хоча я з цим категорично не згодна, оскільки ми завжди словесно описуємо те, що відчуваємо, а наші відчуття пов’язані зі спогадами, емоціями та життєвими асоціаціями.

Віковими ароматами часто називають складні, важкі у сприйнятті аромати, які вічно поспішаючій молоді просто ніколи розбирати.

Наше покоління у гонитві за «новинками і свіжаками», не бажає пахнути «бабусями», а тому відкидає ретро-парфуми.

Знаєте, що я не сприймаю? Щось жодного разу не доводилося читати в коментарях про розпіарені люксові аромати на кшталт: "аромат сопливої профурсетки" або "солодкий вонючка". Зате "недоглянутих баб", "старечих тіл", "скриньок" і подібних епітетів море. На мою думку, це просто нездатність інакше описати свої відчуття.

Для мене бенчмарк "старечого тіла" у парфумерії дає поєднання нот інжиру та кокосу, не благородної старовини палацових меблів та запорошених кринолінів із скрині, а саме "вікового, вже далеко не здорового тіла".

Колись я працювала менеджером по виробництву ексклюзивних італійських меблів. Їздила на міжнародні виставки, вдихала аромати різного дерева з якого потім виробляли корпуса. Натуральне дерево! Воно пахне як старовинні меблі. Ось чим пахли круті бабусі, які могли собі дозволити ті ж Chanel 5, Estee Lauder Beautiful чи омріяного Guy Laroche. 🤷‍♀️ Про натуральні меблі з дерева того часу я взагалі мовчу. Вони і зараз не всім доступні.

Тактовність та повага до людей з іншим смаком, сприйняттям має бути передусім. Молодість швидкоплинна, мода на все, включаючи парфумерію, стрімко змінюється і перш, ніж вживати невтішні епітети, варто задуматися - а чи треба воно вам? Пардон, коли чую, що Шанель 5 пахне бабусею, то впадаю у шок. Ви знаєте як пахнуть ті бабусі, які користувалися Шанель? Мені здається, що явно не старістю, пиріжками та червоною московією. Вони пахнуть класикою, оперою, деревом, дорогими тканинами. Натюрельністю.

Так, ноти дерева відчуваються задушливими, і у них є запорошений підтекст — це все народжує асоціації з чимось старовинним, витягнутим з бабусиної скрині.

Ми, коли станемо бабусями, будемо точно вже пахнути по-іншому, бо зараз на хвилі мейнстрима інші модні аромати і, може, вже наші онуки будуть говорити про те, що Baccarat чи Ganymede пахне старими. Але чи залишимо ми по собі такі ольфакторні спогади? Не думаю.