#bybsmakeupclub 🎗️
Про свідомість, яка прийшла коли "жахнуло"
Всім привіт✌️
Якби ще 4 роки тому у мене запитали "як ти дбаєш про своє жіноче здоров'я?", то я б не знайшла що відповісти. Зараз моє ставлення до здоров'я координально змінилося і я набула "прекрасний" діагноз - іпохондричний розлад.
Сталося це через 2 причини, завдяки яким я і досі дуже ретельно та вчасно проходжу всі обстеження та роблю чекапи. Розповідаю👇
🎗️
- 3 роки тому я їхала на роботу і нічого не віщувало біди. Вже виходячи з метро, я "впіймала" грудьми важкі двері (ну знаєте, ці величезні двері в метро), просто тому що хлопець попереду не захотів їх притримати. Рефлекторно я стиснула руки в кулаки і притиснула їх до грудей, від чого удар вийшов ще сильнішим і я впала. Мені допомогли піднятися і наче все обійшлося, але ні. У мене почала боліти права грудь, на яку припав весь удар. Біль був тягнучого характеру і в принципі терпимий, тому я залишилася працювати до вечора. Приїхавши додому, я виявила, що права грудь почервоніла і налилася. Будь-яка нормальна людина вже давно записалася б на прийом до лікаря, але це було не про мене..."саме пройде". На ранок, з'явився величезний, чорний синець, але і це не наштовхнуло мене на думку піти до лікарні. Через пару днів до болю і синця додалося досить велике ущільнення, і візуально травмована грудь стала набагато більше, ніж здорова.
Так я ходила ще кілька днів і нарешті зволила записатися до хірурга-мамолога. Отже, від удару до запису до лікаря минув цілий тиждень! Сьогодні, я дуже злюся на себе в минулому і вважаю, що така поведінка - це максимально байдуже ставлення не лише до свого здоров'я, а й загалом до себе.
* Лікар у мене був чоловік і тут важливо відзначити, що він був дуже добрим фахівцем. Знаю, що багато дівчаток обходять стороною мамологів та гінекологів чоловічої статі, незважаючи на їхній професіоналізм. Тут хотілося б відзначити, що лікар не має статі, іноді чоловік може допомогти вам набагато краще, ніж жінка).
Він оглянув мене, взяв мазки і сказав, що ущільнення в грудях схоже на гемматому, але надто вже велике. Тому мене направили на УЗД, а після УЗД він сказав, що 99% - це звичайна гемматома, але цей 1% дав йому привід відправити мене на здачу онкомаркера СА 15-3 (маркер раку молочної залози).
З цього і почався мій тривожний розлад:
Я не почула про 99%, я почула тільки - "здайте про всяк випадок онкомаркер". Всю ніч я не спала з думкою, що в мене рак грудей.
Після здачі аналізу, на результати потрібно було чекати 4 дні. Мені здається, що за цей час я посивіла і постаріла на 5 років. Це якийсь тваринний страх, а в голові прокручуються найжахливіші сценарії розвитку подій.
Підсумок: раку молочної залози у мене не було. Класична гемматома, яка через відсутність своєчасного лікування почала сильно розростатися. Почувши це, я навіть розплакалася, з плечей упав величезний тягар.
Лікар призначив лікування і вже через 5 днів усі симптоми пройшли. Повторний огляд не показав жодних ущільнень, кіст та вузликів. Проте, лікар сказав, що тепер мені потрібно уважніше стежити за станом грудей і хоча б раз на рік відвідувати мамолога, що я й роблю до цього дня.
🎗️ Але не хеппі енд
На тлі цієї ситуації, через стрес у мене трапляється гормональний збій, з'являються пекельні болі в животі і я потрапляю швидкою до лікарні, де припускають, що у мене ендометріоз. Досі мені його точно не підтвердили у жодній лікарні мого міста, бо його досить складно діагностувати. Однак, тепер мені доводиться кожні 6 місяців здавати ще один онкомаркер - СА-125.
Ви можете подумати, що це не по темі челенжу, але я це все до того, що все, що пов'язано з раком - це дуже страшно. Щоразу здаючи онкомаркер, я відчуваю неймовірний страх, стрес і тривогу, хоча здаю його регулярно, але абстрагуватися не можу і досі. І відчуваю величезне полегшення, коли бачу, що показники не підвищені, а отже, раку немає. Іноді, я думаю про те, який жах, стан безвиході і страх відчувають люди, які бачать підвищені показники в результатах цих аналізів. Бачу в соціальних мережах онкохворих людей - бійців, які не втрачають надію, які борються попри все. У ці моменти я щиро мрію, щоб усі вони були здорові, адже яке ж несправедливе це захворювання, рак – дурак!
🎗️ Про догляд
- Своєчасне відвідування лікаря та щорічне обстеження. Груди можуть оглянути не тільки мамолог, а й ваш гінеколог або навіть хірург. Дуже шкодую, що до мене ця усвідомленість прийшла тільки коли "жахнуло" і, на жаль, це дуже поширена тенденція в нашому суспільстві. До речі, про це мало говорять, але рак молочної залози зустрічається і у чоловіків, не так поширено, але все ж таки, тому обстежуватися потрібно і їм.
- Регулярно проводжу самообстеження грудей. Це допомагає вчасно виявляти будь-які зміни, включаючи вузли, згущення або болючі ділянки. В інтернеті безліч інструкцій, як це робити). Я питала інструкцію у свого лікаря і на сьогоднішній день - це вже увійшло у звичку, не займає більше 3 хвилин.
- Зволоження. Я не використовую спеціальні креми для грудей, та й взагалі до цього челенжу навіть не знала, що вони існують). Груди зволожую лосьйонами та кремами, які використовую для тіла. У фаворитах - "Topicrem Ultra Hydratante" і будь-який зволожуючий крем від Weleda. Тут ще міг би бути баттер від Fresh Juice, але в нього дуже сумнівний склад, тому наносити його на груди страшнувато).
- Правильний бюстгальтер: Носіння правильно підібраного бюстгальтера може зменшити навантаження на груди і запобігти їх деформації). Практично всі згадали у своєму дописі славнозвісний пуш-ап, який і на моїй поличці з білизною займав почесне місце, а все тому що мені хотілося з одинички зробити трієчку, що гарненько стоїть). Підсумок – передавлена шкіра, хворобливі відчуття та почервоніння. Зараз я розумію, що "пуш-ап" добре підходить для особливих випадків, коли ви хочете надати грудям об'єму і виглядати більш вишукано, наприклад, під час вечірок або особливих подій. Але це варіант не для повсякденного життя, як власного і бюстгалтери з "кісточками", від яких я поки не можу відмовитися, але дуже до цього прагну). Зараз на моїй поличці в основному бавовняні, безшовні та спортивні топи, і він - бюст з "кісточками", але такий, що підібраний за формою та розміром, тому мені в ньому комфортно).
- Тепленько одягатися. Це важливо не лише для грудей, а й загалом для жіночого здоров'я. Короткі топи в +10 – це вже не про мене, а ось ангоровий светр – саме воно🤣.
🎗️ Трохи про бренди, які приймають участь у благодійних ініціативах та програмах боротьби з раком молочної залози
Вирішила розбавити свій допис хвилинкою цікавої інформації, а все тому що згадала, що вперше про значення рожевої стрічки, та й загалом про існування руху "Breast Cancer" я дізналася з каталогів Avon.
- Avon - є важливим учасником боротьби з цією хворобою, вони мають власну програму "Avon Breast Cancer Crusade", в рамках якої проводяться компанії зі збору коштів, спрямованих на фінансову підтримку наукових досліджень, освітніх заходів та програм для онкохворих пацієнтів. Avon регулярно випускає спеціальні продукти та акції, частина виручки від яких спрямовується на підтримку програм боротьби з раком молочної залози. Крім фінансової допомоги, Avon також надає психологічну та емоційну підтримку для жінок, які пережили рак молочної залози, а також допомагає їм отримати доступ до необхідного медичного лікування.
- Estée Lauder Companies - це глобальна компанія, яка активно підтримує боротьбу з раком молочної залози через свою благодійну ініціативу "The Estée Lauder Companies' Breast Cancer Campaign", яка була заснована у 1992 році. Компанія співпрацює з різними медичними та благодійними організаціями, які спеціалізуються на боротьбі з раком молочної залози, ці партнерства допомагають впроваджувати програми досліджень, освіти та підтримки пацієнтів. Крім цього, кожноєї осені Estée Lauders освітлює пам'ятні архітектурні об'єкти та символічні місця рожевим світлом, в рамках кампанії "Global Landmarks Illumination Initiative". Це символізує підтримку боротьби з раком молочної залози та нагадує про важливість цієї проблеми.
- Clinique - є частиною ініціативи "The Estée Lauder Companies' Breast Cancer Campaign" і випускає спеціальні видання продукції для підтримки боротьби з раком молочної залози. Clinique також надає фінансову підтримку організаціям та фондам, які займаються дослідженнями та лікуванням раку молочної залози.
- Revlon - має благодійну ініціативу "Revlon Cares", яка була створена з метою підтримки різних соціальних та медичних проблем, включаючи боротьбу з раком молочної залози. "Revlon Cares"включає в себе різні благодійні заходи та програми, спрямовані на покращення якості життя жінок та підтримку жінок, які пережили рак молочної залози.
Загалом практично всі косметичні бренди беруть участь у благодійних акціях спрямованих на боротьбу з раком молочної залози. Сюди можна віднести Maybelline, Wet n Wild, Sephora, L'Oréal Paris та інші. Однак, саме вищеперераховані бренди роблять не тільки освітній/соціальний внесок, але й активно фінансують наукові дослідження, а також допомагають жінкам, які зіткнулися з цим захворюванням.
🎗️Як завжди дуже багато тексту, дякую, якщо дочитали). Бажаю бути не тільки красивими, а й здоровими, та свідомими!💕
Коментарі (0)