Yustal

Базовий догляд та активні компоненти

Базовий догляд та активні компоненти

В сучасному світі кожен користувач косметики має вміти підбирати собі догляд. Так, ми можемо звертатись до косметологів з таким проханням і це не погана ідея, однак, зазвичай косметолог працює з конкретними брендами і добиратиме догляд з них, що логічно, радити продукти, які добре знаєш, але ж ми не ходимо до професійного кухаря щоразу, щоб скласти меню на тиждень, не ходимо до стиліста, щоб нам зібрали гардероб, тож як підібрати собі або іншій людині базовий догляд, якщо хочеться зробити це самостійно?

Почнімо з молодої безпроблемної шкіри. Для такої шкіри я б підібрала превентивний догляд:

1. М’яке очищення

2. Сонцезахисний крем

Очищення має відповідати типу шкіру, для сухої, нормальної та комбінованої шкіри, що ближче до нормальної, мені подобаються засоби, що не дають піни, як крем-гелі, емульсії або непінні гелі, таких мало на ринку, наприклад, гель Cetaphil Gentle Cleanser або гель для вмивання обличчя Physiogel, хороші засоби без ароматизаторів. Для жирної шкіри я б обрала гель для вмивання Biotrade, що злегка піниться, або їх пінку.

Серед сонцезахисний кремів мені найбільше подобаються варіанти від корейських виробників з сучасними сонцезахисними фільтрами, хороші варіанти є у всім відомих Beauty of Joseon, Skin1004, Benton, RoundLab, Mary & May. В усіх цих кремах є ніацинамід та екстракти рослин, які слугуватимуть антиоксидантами. Мені дуже подобається вже перевірений на собі сонцезахисний крем Frudia What's Wrong? Help Cicaderm Sun Cream SPF 50+/PA++++, я навіть не думала, що такий хороший сонцезахисний крем можна купити за 200 гривень і мене це дуже радує, тому що санскрін це не той крем, який варто наносити трішечки та економити, більше санскріну, краще захист.

Для того, щоб добре змити санскрін і макіяж, якщо він є, додамо в догляд гідрофільну олію, гідрофільний бальзам або молочко для демакіяжу. Хімічні фільтри добре вимиваються мінеральною олією, а у складі якого саме засобу вона буде це питання смаку. Отже, наш базовий догляд для молодої безпроблемної шкіри складатиметься з трьох засобів, засіб для зняття сонцезахисного крему ввечері, засіб для очищення шкіри зранку та ввечері й сонцезахисний крем.

Не всі молоді дівчата полюбляють користуватись кремом, хтось любить тільки фарбуватись. Тут нам прийде на допомогу BB-крем або CC-крем з SPF-захистом, хоч він наноситься і тоншим шаром ніж потрібно для якісного захисту від сонця це краще ніж нічого. Змивати його потрібно так само як і сонцезахисний крем.

Чи потрібен у 20 років крем для шкіри навколо очей та нічний крем? Гадаю, що ні, але якщо хочеться, можна підібрати легкий антиоксидантний крем для шкіри навколо очей та простий зволожувальний крем або ж користуватись лосьйоном для шкіри обличчя та тіла (хтось так робить у 20 років чи це суто фішка розсудливих жінок, які старші?). Такий догляд буде працювати на випередження проблем у майбутньому плюс до того двоетапне очищення гарно почистить пори, оскільки воно м’яке це не призведе до висипів, а сонцезахисний крем також зробить тон обличчя рівніше, тому що шкіра не буде сильно реагувати на сонячне випромінювання, якщо через місяць-два у нас лишились питання до шкіри або нам більше років і вже є набуті проблеми, час додати актив, спершу один, щоб подивитись як він спрацює, що він зробить і чого не зробить за два-три місяці, можливо його буде досить, а певні активи найкраще проявляють себе за пів року, наприклад, ретинол. У нас є два варіанти як додати актив: у вигляді сироватки та комбінувати її з простим кремом або у вигляді крему, в якому вже є активний компонент, можливо, навіть декілька.

Активні компоненти згідно питань шкіри. Шпаргалка від Dr. Usama Syed

Акне:

Бензоїл пероксид (Benzoyl peroxide)

Саліцилова кислота (Salicylic acid)

Кліндаміцин (Clindamycin)

Ретинол/ретиноїди (Retinol/retinoids)

Азелаїнова кислота (Azelaic acid)

Медикаментозне лікування у спеціаліста

Гіперпігментація:

Азелаїнова кислота

Молочна кислота (Lactic Acid)

Коєва кислота (Kojic acid)

Вітамін С (аскорбінова кислота ascorbic acid)

Ретинол/ретиноїди

Кофеїн (Caffeine)

Шрами:

Високі дози ретиноїдів

Хімічні пілінги (краще у спеціаліста)

Лазерне шліфування

Лущення шкіри голови/центральної частини обличчя (себорейний дерматит):

Сульфід селену (Selenium sulfide)

Піритіон цинк (Zinc pyrithione)

Кетоконазол (Ketoconazole)

Циклопірокс (Ciclopirox)

Почервоніння:

Сік алое вера (Aloe vera juice)

Ніацинамід (Niacinamide)

Екстракт ромашки (Chamomile extract)

Ресвератрол (Resveratrol)

Екстракт солодки (Licorice extract)

Cульфацетамід натрію (Sodium sulfacetamide)

Сірка (Sulfur)

Азелаїнова кислота

Бромелайн (Bromelain)

Сухість шкіри:

Цераміди (Ceramides)

Мінеральна олія (Mineral oil)

Гіалуронова кислота (Hyaluronic acid)

Вітамін Е (Vitamin E)

Коли шкіра суха та груба: сечовина (urea)

Dr. Usama Syed не торкався теми зморшок, список активів з доведеною ефективністю для зменшення зморшок:

Ретинол/ретиноїди

AHA-кислоти, особливо гліколева кислота (glycolic acid)

Ніацинамід в концентрації від 4%

Вітамін С у формі аскорбінової кислоти

Також хочу додати у цей перелік транексамову кислоту (tranexamic acid) як компонент від гіперпігментації та почервоніння та ніацинамід як компонент, що здатен зробити з сухої шкіри нормальну.

В переліку немає пептидів, хоч і розроблено безліч пептидів на кожен випадок життя, вони ще не мають достатньої доказової бази та не були вивчені неупередженими дослідниками.

Це коротка шпаргалка, звісно, перш ніж вводити невідомий актив у догляд варто дізнатись побільше інформації про нього.

За бажанням наш базовий догляд можна доповнити додатковими засобами для душі та задоволення, якщо шкіра їх добре переносить. Простий догляд може підійти не тільки любителям мінімалізму, а й людині в легкій депресії, в якої немає натхнення на б’юті-ритуали, тому що, насправді, коли ми використовуємо для своєї шкіри лагідне очищення, санскрін та нічний крем, ми робимо для неї достатньо.

Бажаю гарного дня ❤