BELENKAYA

Парабени та консерванти в косметиці: що це таке та чи треба їх уникати?

У сучасному світі, де питання здоров'я та екології стають все більш актуальними, люди стають більш уважними до складу продуктів, які вони використовують щоденно. Особливо це стосується косметики, оскільки вона контактує з нашою шкірою та волоссям, а іноді навіть потрапляє всередину організму. Одним із найбільш обговорюваних складових косметики є парабени — консерванти, навколо яких досі зосереджуються суперечки експертів. Давайте з'ясуємо, що це за речовини та чи потрібно їх уникати.

  • Парабени — це група хімічних речовин, які широко використовуються в косметиці для збереження продуктів та запобігання росту бактерій та грибків. Вони додаються до кремів, лосьйонів, шампунів, туалетного мила та інших засобів для догляду за шкірою.
  • Консерванти, у свою чергу, це речовини, які додаються до косметичних продуктів для подовження їх терміну придатності та запобігання розвитку мікроорганізмів.

    Консерванти є глобальною класифікацією, куди входять парабени, тому фактичної різниці між цими поняттями просто не існує.

Головна причина використання парабенів та консервантів — захист від розмноження бактерій та грибків у косметичних продуктах. Без них креми та лосьйони можуть швидко псуватися та ставати джерелом інфекційних захворювань.

Якщо з парабенами ваш улюблений шампунь буде зберігатися протягом 2-х років, то без них його максимальний срок придатності буде складати від 2-х до 14-ти днів. Оскільки більшість косметичних продуктів ми звикли зберігати у доволі вологих приміщеннях, ризики утворення патогенних організмів лише зростає.

Щоб визначити, чи є використання парабенів та консервантів небезпечним, було проведено безліч досліджень. Як завжди, деякі з них вказують на можливість зв'язку між парабенами та певними видами раку, а також на їхній вплив на гормональний баланс. Однак, існують й інші дослідження, що успішно спростовують ці твердження.

Насправді, є певна група людей, які завжди будуть схильними до певних реакцій на консерванти, а особливо на парабени. Цікаво, що парабени не є продуктом штучного синтезу, їх можна зустріти в доволі звичних для нас продуктах харчування, наприклад у моркві, оливі, кислиці, чорниці, лохині тощо.

Вибір уникати парабенів та консервантів у косметичних продуктах є особистим рішенням кожного (хоча особисто я не стала б від них відмовлятися). Добре пам’ятаю період, коли деякі виробники косметики почали виробляти продукти без парабенів, щоб задовольнити попит споживачів. Думаю, що такі засоби мають повне право на існування, адже багато косметичних продуктів містять природні консерванти та антиоксиданти, які можуть забезпечити аналогічний захист від мікроорганізмів без використання парабенів.

Технології не стоять на місці, тому більшість сучасних консервантів не несуть жодної загрози для організму. Варто визнати, що ми часто демонізуємо щось нове та незнайоме, адже нам просто не вистачає достатньої кількості інформації про тий чи інший продукт. На щастя, косметичний ринок щодня пропонує нам різні варіації засобів по догляду за собою, серед яких є засоби без парабенів, без запашок, без барвників, без компонентів тваринного походження та багато інших, тому кожен знайде ідеальний варіант під свій запит та потреби.