A.

"Голий" манікюр від Zoya та (не)токсичні інгредієнти

"Голий" манікюр від Zoya та (не)токсичні інгредієнти

Повністю натуральних лаків для нігтів ще нема. Інакше це не був би лак для нігтів:)

Однак все більше виробників турбуються про те, щоб мінімізувати використання потенційно токсичних інгредієнтів. І хоча доза - це вирішальний фактор в тому коли той чи інший інгредієнт стає токсичним (яскравий приклад - сіль), мені не дуже хочеться користуватись лаком, в якому є толуол, формальдегід, тощо навіть у дуже малих дозах через те, що в мене є ризик виникнення алергічної реакції.

Тому якщо вам актуальна тема про алергію, рекомендую зазирати на список інгредієнтів в лаках та шукати чи там відсутні BIG5: formaldehyde, toluene, dibutyl phthalate, formaldehyde resin, camphor (формальдегід, толуол, дибутилфталат, формальдегідна смола та камфор).

Звісно не у всіх буде алергічна реакція на ці інгредієнти, тому треба брати до уваги індивідуальну реакцію.

Хороші новини - більшість брендів вже є BIG3FREE або BIG4FREE. Є бренди, які можуть похвалитись відсутністю 7, 10 або більше потенційно токсичних інгредієнтів (деякі бренди пишуть про відсутність нафтопродуктів - для мене особисто це не проблема в лаках).

  • Формальдегід - у великих кількостях потенційний канцероген, може викликати контактний дерматит.
  • Формальдегідна смола, дибутилфталат і толуол теж можуть викликати контактний дерматит.
  • Камфор - потенційно токсичний, якщо потрапить всередину організму.

Джерело: Блог Harvard Health Publishing.

З того ж джерела дізнаємось, що інгредієнти в лаках можуть поглинатися організмом, хоча кількість та потенційна небезпека ще не вивчена і питання наскільки натуральні лаки є безпечніші є відкритим.

Про гель-лаки не пишу, бо не достатньо обізнана з темою (робила лише двічі в житті, процес не сподобався:)).

"Голий" манікюр від Zoya та (не)токсичні інгредієнти

I. Лаки

Користуюсь лаками-базами Naked Manicure Perfector від Zoya, яка була однією з перших компаній, що почала виробляти лаки BIG5FREE. Судячи з сайту, в їхньому асортименті є також лаки BIG10FREE. Асортимент в них дуже великий, пам'ятаю як натрапляла в Youtube на постійні огляди продукції Zoya від прихильників натуральних лаків.

В мене відтінки "Buff" - майже не видно нюдового відтінку на нігтях, "Lavender" - трохи видно фіолетовий відтінок.

Переваги:

  • база неймовірно легко наноситься та "розпливається", щоб приховати далеке від ідеалу нанесення лаку моєю лівою рукою на нігті правої руки;
  • швидко сохне, якщо шар покриття не грубий;
  • стійкість 3-5 днів, залежно від того чи я мию посуд та прибираю в рукавичках;
  • гарні відтінки - база майже прозора, але достатньо пігментована, щоб додати цікавинку.

Недоліки:

  • ціна - хоча я б сказала, що співвідношення ціна-якість мене влаштовує і лаку вистачає більш ніж на рік.

У лаків-баз Naked Manicure Perfector склад BIG5FREE, однак присутній бензофенон-1 (Benzophenone-1). Відповідно до австралійського бренду лаків Sienna Byron Bay, багато брендів BIG7FREEE, BIG10FREE використовують цей інгредієнт у формулах. Sienna Byron Bay його не використовує через потенційну шкідливість (із посиланнями на дослідження, що цей блокатор ультрафіолетового випромінювання є відносно нешкідливим у невеликих кількостях, але може бути виявлений в плаценті людини). Тому в цьому випадку рішення виключно за вами, адже натуральних лаків для нігтів не існує і знову ж таки the dose makes the poison, як каже Dr. Michelle Wong з Lab Muffin Beauty Science.

II. Засіб для зняття лаку

Засіб також від Zoya 3-в-1 на основі ацетону.

Переваги:

  • він справді дуже лагідний - читала про це в відгуках, але не очікувала, що аж настільки, жоден ніготь не пересушений;
  • дуже надовго вистачить;
  • дозатор;
  • запах кращий ніж в інших ацетонових засобів.

Недоліки:

  • ціна - хоча я б сказала, що співвідношення ціна-якість мене влаштовує (навіть не знаю скільки років піде на використання).

Що кажуть австралійські дерматологи про ацетон?:) - ацетон не токсичний, але небезпечний при попаданні всередину організму. Ацетон може призвести до зневоднення нігтьової пластини, кутикул і шкіри.

Засоби для зняття лаку без ацетону також містять хімічні речовини, а натуральні засоби для зняття лаку потребують ретельного тертя, що може пошкодити нігті. Немає переконливих досліджень, які б стверджували, що ацетон шкідливий чи токсичний – наразі це найефективніший засіб для зняття лаку.

III. Скляна пилка та ножиці

Скляна пилка це просто небо і земля в порівнянні з моєю старою металовою пилкою. Використовую її для надання симетричної форми після ножиць. З кутикулою повезло, тому нічого з нею не роблю.

Ось і все:)