Lytvynenko

Чи дійсно такі небезпечні сухі шампуні, як часто лякають?

Чи дійсно такі небезпечні сухі шампуні, як часто лякають?

Сухі шампуні - маст хев кожної дівчини, коли треба підстрахуватися через неможливість помити волосся, коли треба подовжити свіжість зачіски чи просто додати обʼєму.

Я часто ними користуюся, маю жирний тип шкіри голови і такі продукти часто дійсно рятують. Думаю, багато з вас час від часу теж використовують такі спреї.

Та багато хто бачив статті та відео з лякучками про рак від сухих шампунів та інший шкідливий вплив від користування ними. Більша за все дістається Batiste.

Я вирішила розібрати склад трьох різних брендів, які найчастіше купую. І взагалі розібратися, що це за шум навколо бренду.

25 жовтня 2021р. компанія Unilever United States оголосила про відкликання 19 аерозольних продуктів сухого шампуню, вироблених до жовтня 2021 року, згідно із заявою, опублікованою Управлінням з контролю за продуктами й ліками США, в якій йдеться що:

"Бензол класифікується як канцероген для людини. Вплив бензолу може відбуватися при вдиханні, перорально та через шкіру, і це може призвести до раку, включаючи лейкемію та рак крові кісткового мозку, а також захворювань крові, які можуть бути небезпечними для життя"

Через тиждень після того, як Unilever відкликала потенційно небезпечні 19 аерозольних продуктів сухого шампуню, було проведене дослідження незалежною лабораторією Valisure із Коннектикуту.

1 листопада компанія Valisure надіслала громадянську петицію до Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США після того, як виявила рівень бензолу в 70 відсотках зразків, перевірених у дослідженні. Серед 148 партій від 34 різних марок сухих шампунів 70 відсотків перевірених зразків показали «кількісно визначені» рівні бензолу.

Провівши внутрішнє розслідування, компанія визначила пропелент, який використовується в її аерозольних балонах, як джерело високого рівня бензолу. «Unilever працювала зі своїми постачальниками палива, щоб вирішити цю проблему», — заявили в компанії, додавши, що роздрібні торговці в США були повідомлені про необхідність видалити 19 відкликаних продуктів зі своїх полиць.

Ось ці позиції, що були вилучені:

сподіваюся, ви ними не користувалися та не користуєтеся нині, бо я погуглила і деякі можна придбати досі 🙉

1. Dove Dry Shampoo Volume and Fullness

2. Dove Dry Shampoo Fresh Coconut

3. Dove Dry Shampoo Fresh and Floral

4. Dove Dry Shampoo Ultra Clean

5. Dove Dry Shampoo Detox and Purify

6. Dove Dry Shampoo Clarifying Charcoal

7. Dove Dry Shampoo Go Active

8. Nexxus Dry Shampoo Refreshing Mist

9. Nexxus Inergy Foam Shampoo

10. Suave Dry Shampoo Hair Refresher

11. Suave Professionals Dry Shampoo Refresh and Revive

12. Tresemme Dry Shampoo Volumizing

13. Tresemme Dry Shampoo Fresh and Clean

14. Tresemme Pro Pure Dry Shampoo

15. Bed Head Oh Bee Hive Dry Shampoo

16. Bed Head Oh Bee Hive Volumizing Dry Shampoo

17. Bed Head Dirty Secret Dry Shampoo

18. Dove Dry Shampoo Invisible

19. Bed Head Rockaholic Dirty Secret Dry Shampoо

Проте Unileve все одно заявила, що незалежна оцінка небезпеки для здоров’я показала, що щоденний вплив бензолу в її відкликаних продуктах сухого шампуню «не очікується, що спричинить несприятливі наслідки для здоров’я».

А майже через рік після цих подій, було створено колективний позов щодо сухого шампуню Batiste.

Позивачі стверджували, що сухий шампунь Batiste був забруднений бензолом. Хоча виробник заперечує звинувачення в забрудненні, він погодився виплатити відшкодування, «щоб уникнути витрат і відволікань, пов’язаних із продовженням цієї справи».

Church & Dwight, материнська компанія Batiste , погодилася врегулювати груповий позов на суму 2,5 мільйона доларів, який стверджує, що її сухі шампуні містять потенційно шкідливий рівень бензолу , хімічної речовини, яка, як відомо, викликає рак у людей.

Отже, розбираємо склад таких брендів як: got2b, Batiste, NIUQI.

Виробляє Угорщина.

Він мені подобається найменше своїм ароматом та даєю. Купую тільки тоді, коли інших варіантів немає.

Склад:

🟠 Butane, Propane, Isobutane, Pentane - пропеленти. Зазвичай вони не містять бензолу як складової частини. Вони є газами або рідинами, які використовуються у балонах з аерозолями для розпилення. Однак, якщо ці речовини були забруднені бензолом під час виробництва або транспортування, це може призвести до присутності бензолу у них.

🟡 Alcohol denat. - етиловий спирт, який швидко випаровується, сприяє швидшому висиханню волосся. Може викликати подразнення у деяких людей.

🟢 Oryza Sativa Starch - рисовий крохмаль, призначений для поглинання надлишку жиру і вологи на волоссі, забезпечуючи ефект "сухості" і зменшуючи вигляд жирності.

🟡 Silica Dimethyl Silylate - силіконова сполука, яка додає об'єм волоссю. Хімічна сполука, що інколи теж може викликати подразнення.

🟡 Parfum - ароматизатор.

🟡 Hexyl Cinnamal, Linalool, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Coumarin, Citronellol, Limonene, Alpha-Isomethyl Ionone, Geraniol - ароматичні компоненти.

У невеликих дозах парфумування не шкодить, ці компоненти стоять в кінці списку. Але, як на мене, надто багато уже їх. Тим паче, добре пахнути цей продукт все одно не став.

Мені не дуже подобається цей склад і я після розбору, мабуть, не буду взагалі купувати got2b, проте, принаймні в скандалах цей бренд не був замішаний.

Виробляє Велика Британія.

Один з моїх найулюбленіших і по аромату, і по дїї.

Склад:

🟠 Butane, Isobutane, Propane - пропеленти, які допомагають розпилити продукт з аерозольного контейнера. Стосовно вмісту бензолу питання залишається відкрите.

🟢 Oryza Sativa (Rice) Starch - рисовий крохмаль, який використовується для поглинання надлишку жиру і вологи на волоссі, забезпечуючи ефект "сухості" і зменшуючи вигляд жирності.

🟡 Alcohol Denat. - Етиловий спирт, який швидко випаровується, допомагає волоссю швидше висихати і підтримує чистоту. Може викликати подразнення у деяких людей.

🟡 Parfum (Fragrance) - ароматизатор.

🟡 Distearyldimonium Chloride, Cetrimonium Chloride - катіонні поверхнево-активні речовини, мають антистатичні властивості і допомагають розгладити волосся, полегшуючи їхнє розчісування. Не повинні шкодити, так як знаходяться в кінці списку, але можуть для чутливої шкіри бути подрібнюючими.

Тут менше ароматичних компонентів, що одразу подобається, на один пропелент менше, ніж в попередньому шампуні, але, через позов до суду і відшкодування споживачам, як-то кажуть "Осад залишився". Хоч бренд і не підтверджує шкідливий вміст бензолу.

Виробляє Польща.

Спочатку не подобався, важкувато вичісати з волосся, але з часом зайшов. Ефект хороший та запах терпимий.

Склад:

🟠 Butane, propane, isobutane - пропеленти. Тут все те саме, що і в попередньому шампуні. Тільки без позову до суду 😁

🟡 Alcohol denat. - етиловий спирт, який швидко випаровується, сприяє швидшому висиханню волосся. Може подразнювати чутливу шкіру.

🟢 Oryza sativa starch - рисовий крохмаль, призначений для поглинання надлишку жиру і вологи на волоссі, забезпечуючи ефект "сухості" і зменшуючи вигляд жирності.

🟢 Betaine - природний компонент, може використовуватися як кондиціонер для волосся, допомагаючи зберігати їхню вологу і м'якість.

🟡 Distearyldimonium chloride - катіонна поверхнево-активна речовина, має антистатичні властивості і допомагає розгладити волосся, полегшуючи їхнє розчісування. Чутливій шкірі може бути подразливою.

🟡 Parfum - ароматизатор.

🟡 Cetrimonium chloride - ще одна катіонна поверхнево-активна речовина.

Мені цей склад сподобався найбільше, якщо порівнювати серед представлених. До речі, ціна в нього найнижча. Але на Мейкапі не представлений.

Використовувати засоби з потенційно небезпечними складниками - звісно вибір кожного. Вміст бензолу та ризики, що ці аерозольні продукти несуть, ми навряд зможемо оцінити. Проте для себе зробила висновки, що все ж знизити частоту викорстання сухих шампунів необхідно.

І те, що я однозначно припиню робити, так це розпилювати у ванній кімнаті, що не має вікон і має невелику площу. Дихати випаровуваннями цього продукту не варто зайвий раз.

Варто зазначити, що не всі пропеленти містять бензол. Вони можуть бути забруднені або містити домішки, отримані під час виробництва або транспортування. Ось тоді це може спричинити присутність шкідливого бензолу.

Тому важливо користуватися аерозолями відповідно до вказівок безпеки та відповідних стандартів.

Дякую за увагу 💗 Сподіваюся, ви осилили цей досить обʼємний допис)