O’Ostah

87, 55, 48, 70… Або мої стосунки із власним тілом

87, 55, 48, 70… Або мої стосунки із власним тілом

Ооооо, це буде лонгрід. Мій шлях до сприйняття себе не завершено, тому у конкурсі участь не приймаю. Але, можливо, моя відвертість наштовхне інших відкритись.

Вважаю, що всі комплекси та психотравми ми здобуваємо дитинчатами. Тож спочатку екскурс до дитинства.

Мене назвали Олександрою (дякую, що не Глафірою, як наполягала бабуся, бо у ті часи мене б заклювали). Від батька мені дістались в’юнке волосся, чорнявість і риси. А від мами - почуття стилю, бо вона любила мене вдягати у шкіряну косуху і модні джинси-банани 😂

Сашу у модному луці часто плутали із хлопчиком, що викликало істерики. Через це до 10 років я завжди була туго заплетена, носила великі резинки/заколки та відмовлялась вдягати шорти/джинси... навіть трендові неонові легінси. І якщо щодо штанів мене відпустило, то своє природнє волосся я не сприймаю і сьогодні. Саме тому браш + потужний фен - мої незамінні друзі.  Але це дрібнички.

Мені 12, і з хлопчиком мене вже важко переплутати. Пубертат наздогнав мене досить рано і я почала перетворюватись на дівчину. Округлі форми, довге волосся, зміна стилю - усе це провокувало увагу дорослих хлопців і неприємні коментарі від однокласників. Ну, ви ж знаєте, як називають дівчат, які рано стали сформованими? Це був дуже важкий період для мене і я досі думаю, що несприйняття власного тіла бере початок саме звідти.

Вступ до універу. То було моє велике досягнення, мрія і головна ціль. Я була впевнена у собі (найкраща студентка факультету), здобувала омріяну освіту, знайшла купу друзів. Але чим більше я занурювалась у навчання, тим більше стресувала, почала стрімко набирати вагу. Непомітно для себе.

Випускний бакалаврів, гучне святкування, фотограф… І ось через пару тижнів я ридаю над тими клятими фото, де я більша за всіх дівчат факультету (а може, навіть за фізрука). Із “нормальноі” дівчини зростом 170 і вагою 56-57 я перевтілилась у велетня.

Перше, що я зробила - це придбала ваги. На табло висвітилось 87 кілограмів. І половина цих кг була у сідницях. Ці фото з випускного я видалила назавжди. Як і майже всі інші зі свого «вгодованого» життя. Тому знайти хоч якісь пруфи мені було доволі важко.

Далі був вступ до магістратури і перша робота. Я розривалась між рідним містом, універом, фрілансом і купою справ. Тому за рік, непомітно для себе, на вагах було -10 кіло. Друга виснажлива робота - ще мінус 7. Непоганий результат, але мої 70 мені не подобались.

А далі хтось невдало пожартував, що мене б не взяли до нової поліції, бо я не зможу наздогнати злочинця😂 Звісно, жарт для мене виявився тригером. Подумки я сказала “ось побачите!” і більше не брала смаколики з рук колег. Свята, дні народження, походи у кафе - я їла тільки те, що вважала «дозволеним» і моя сила волі вражала навколишніх. За три місяці я важила 58 і мене перепитували, чи не хворію я чимось. Звісно ні, - відповідала я, і сунула до мети 55 кг. Чим менша вага, тим важче її скинути. Тому кава, невеличка порція горішків, обезжирені продукти стали моїм основним раціоном. Тоді я придбала собі ваги з аналізатором, щоб відслідковувати скільки в мені жиру. На них я вставала щонайменше двічі на день і фіксувала у додатку все, що їм.

Літо, відпустка, я вперше за довгий час не соромлюсь вдягнути купальник. Моя вага - 48 кг і я почуваю себе неймовірно гарною. Але близькі вже не на жарт занепокоєні, бо я відмовляюсь сідати за загальний стіл, не ходжу на вечірки (бо там їдять!) і будь-яка розмова про їжу викликає у мене істерику. Я хочу 45, мені потрібен невеличкий запас, щоб поїсти і не хвилюватись. Але в один день я втрачаю свідомість, далі не можу встати з ліжка і розумію, що потроху потрібно починати харчуватись.

Після критично низької (для мене) ваги я почала їсти трохи більше. Все йшло куди треба (у дупцю) і я за рік важила 54 (інколи - 57, але це був знак, що потрібно знов себе обмежувати). Щоб побороти страх перед їжею, я вирішила відмовитись від м’яса і виключити калорійні продукти. Втримувати вагу було важко, збільшення цифри на вагах викликало жах і сльози. У такому стані я прожила останні 5 років. Був спортзал, який я ненавиділа усім серцем, бо потрібно їсти не раз в день, як я звикла, а тричі. Я відчуваю себе товстою і мені некомфортно в лосіках. Здається, що весь зал дивиться на мене через мої величезні сідниці і пузік. А насправді - через те, що я просто не можу взяти найменшу вагу, постійно падаю і доводжу тренера до сказу. Вага коливалась, це можна побачити на фото.

У перші тижні війни я не мала що їсти. Шукати свіжу руколу, тунець чи тверді хлібці… Не раціонально і безглуздо. Дуже мерзла і була кволою. Потім спрацював захисний механізм і я відпустила ситуацію. Вперше за довгий час знайшла задоволення у їжі. Мені було не соромно в одній руці тримати сосиску, в іншій - печиво. Я не знала, що буде далі, тому насолоджувалась звичайними радощами, такими як батончик і чай із цукром. А далі…

Зараз у мене немає вагів. Немає речей, які я носила до. Я знаю, що набрала, але не знаю скільки. І, якщо чесно, не хочу знати. Цінність життя більша, ніж 34 розмір.

Чи вважаю я себе гарною у своєму тілі сьогодні? Ні. Чи буду я щось робити із цим зараз? Ні, бо ціль №1 - не поїхати кукухою. Але я дуже хочу вірити, що мої стосунки із їжею нарешті стануть здоровими і я зможу просто любити себе безвідносно до розміру сідниць.

Ті теплі слова, які я чую від дівчат зі спільноти до себе, неймовірно цінні для мене. Бо показувати себе, трошки кривлятись на камеру - це також крок до сприйняття себе. Кожна із вас - неймовірна. Не тільки зовнішньо, але і всередині. Обіймаю кожну.