Ya Yana

Гіалуронова кислота в косметиці: що варто знати?

Гіалуронова кислота в косметиці: що варто знати?

Усі ми помічаємо, що в індустрії краси бувають періоди, коли один активний компонент стає трендовим і заповнює усі полички магазинів. Гіалуронова кислота теж колись мала свій зірковий час, а сьогодні, вона скоріше незмінна класика і ви точно маєте на поличці не один продукт з її вмістом.

Мої стосунки з косметикою легко можна вмістити цитату Сократа — «я знаю, що я нічого не знаю». Адже інформації дуже багато і постійно дізнаєшся щось нове. Та в цьому щось однозначно є)

Гіалуронова кислота вже є в нашій шкірі від природи, тому «сюрпризів» як від інших кислот, від неї можна не чекати. Вироблення гіалуронової кислоти значно зменшується з віком і це одна з причин, чому з’являються зморшки. Саме тому, цей компонент є крутим доповненням догляду anti-age.

Навіщо нам потрібна гіалуронова кислота в косметиці?

Бо вона здатна:

  • зв’язувати молекули води та підтримувати оптимальний рівень зволоження;
  • забезпечувати антиоксидантну дію, відбиваючи атаку вільних радикалів, які пришвидшують процеси старіння;
  • формує додатковий захисний шар, який не випускає вологу та мінімізує зовнішній вплив;
  • розгладжує зморшки зсередини;
  • усуває запалення та значно прискорює загоєння ран.

У своїй первозданній формі, гіалуронова кислота є надто великою молекулою, щоб проникати в шари епідермісу і на щось там впливати. Саме тому, вчені навчилися змінювати її молекулярну масу. І залежно від цього показника, компонент більше діє на той чи інший аспект догляду.

  • Висока молекулярна маса — притягує вологу зовні, формуючи на поверхні шкіри такий собі магніт для неї.
  • Середня молекулярна маса — утримує вологу всередині та діє досить поверхово.
  • Низька молекулярна маса — розгладжує зморшки та дбає про глибоке зволоження, адже може проникнути далі у шари епідермісу.

Ідеальна формула косметично засобу — це та, в якій зібрано мікс гіалуронової кислоти різних мас. Такий підхід є найефективнішим.

Гіалуроновій кислоті потрібні помічники. Утримувати вологу на зневодненій шкірі — важко. Потрібно зрозуміти, що її функція не саме зволоження, а саме підтримка оптимального рівня зволоження.

Цей компонент може стати дуже крутим доповненням повсякденного догляду. І якщо ви відмовилися від нього, бо гіалуронова кислота неприємно скочується по шкірі чи перетворюється у порошок, то зверніть увагу на її концентрацію. Якщо це десь 3%, та така реакція природна. Оберіть засіб з концентрацією 1,5%.

Тим, хто має акне, особливо в активній стадії і високому ступені. Перше, що сказав мені косметолог, побачивши засоби, якими я користуюся — прибрати сироватку на гіалуроновій кислоті.

Так, здорову шкіру вона загоює і значно зменшує ризики появи запалень, бо ж тримає оптимальний рівень вологи. Але для мого 4-того ступеня акне — це був потужний такий каталізатор.

Чому? Гіалуронова кислота значно призупиняє випаровування води зі шкіри і формує умовну плівку, під якою запалення ростуть, як на дріжджах. Їм там цілком круто, волого і зменшувати свою кількість в таких «кулуарах» вони точно не захочуть.

Не хочу заявляти зайву експертність, це скоріше users experience — історія, що зі мною сталася, підкріплена словами мого дерматолога. Якби не він, я б не дізналась більшість цієї інформації самостійно, бо причинно-наслідкові зв’язки, чомусь не склалися в моїй голові саме таким чином.

Отже, гіалуронова кислота — крута річ для підтримання шкіри обличчя зволоженою, гладенькою та підтягнутою. Сама по собі вона взагалі не здатна закорковувати пори чи провокувати висипання, але якщо акне присутнє, краще порадитися щодо застосування з лікарем. Можливо питання саме в форматі косметичного засобу чи концентрації самої кислоти.