saybeautyk

#beautystudymakeupclub

#beautystudymakeupclub

Я усвідомлювала все на своїх помилках, поступово дізнавалась і вивчала склади засобів, вздовж і впоперек вивчала кожну баночку…

І сьогодні сміливо можу сказати, що я знаю… нуууу, не все, але дуже багато) можливо це надто самовпевнено, але так і є🫣для підтвердження цього мені не вистачає хіба лише сертифікатів з курсів косметичної хімії та естетичної косметології (бо хоч я в маю медичну освіту, але косметологом працювати, на жаль, не можу 🤪), але маю надію, що все це ще попереду)

Спеціально ще не читала дописів дівчат з цього челенджу (ну окрім дописів Олі та Ані), щоб не повторювати чужі факти 🤣

1️⃣ Звичайно, цей пункт стосується такого захворювання, як акне.

І як би я хотіла знати з самого початку, що акне - це самостійна хвороба вашої ШКІРИ, це ненормальна і порушена робота сальних залоз. І з акне життя існує так само, як і без нього. Ця хвороба хоч і не лікується, але виводиться в ремісію)

2️⃣Цей пункт теж буде стосуватись акне - саме його лікування.

Дисклеймер: це все, звичайно, обговорюється з лікарем-дерматологом, а я тут лише ділюсь своїм багаторічним досвідом лікування цієї хвороби.

Не всім потрібна системна терапія, але і не всім допоможе місцева. Якщо протягом довгого часу лікар вас лікує лише місцево, а ситуація не змінюється або має лише негативну динаміку - то тут потрібен одназначно більш серйозний підхід. Так само це працює і тоді, коли вогнища висипань є не лише на обличчі, а і по тілу - тоді хороший, грамотний спеціаліст однозначно з самого початку призначить саме системну терапію, бо місцева не має сенсу.

І ще найголовніше (я це на собі відчула): після системної терапії ОБОВʼЯЗКОВО потрібна підтримуюча місцева, теж ретиноїдами. Мене по от це моя лікарка не попередила, і в мене стався рецидив 🤦‍♀️з яким я дуже довго боролась та і продовжую досі.

Іноді задумуюсь і про повторний курс ретиноїдів - це нормально. Деяким пацієнтам потрібно 2,3 курси для того, щоб досягти повної ремісії.

3️⃣Тут буде про ментальне: відчепіться від себе. Якщо постійно вас переслідують думки, що якась «не така» і тд, то це все лише надумані проблеми, які знаходяться тільки у вашій голові.

Кожна з нас - прекрасна, і не слухайте нікого.

Ніколи не порівнюй себе з іншими. Ти така, як є, і все йде своїм чередом.

Вилизана картинка в соціальних мережах не завжди відповідає реальності, тим паче в наш час фотошопу і ШІ🙄

4️⃣Підбирайте тональний, тестуючи відтінки не на руці, а на шиї - так буде найкраще попадання і не буде різниці у відтінках між обличчям і шиєю.

5️⃣Вчіть косметичну хімію і розбирайтеся у складах того, що наносите на обличчя.

Не завжди спирт буде прямо адом для обличчя, як і сульфати, і силікони. Все індивідуально - не треба шукати зло там, де його немає 😉

6️⃣Активи. Не дивлячись на те, що всі кажуть, що не можна поєднувати різні активи (наприклад ретинол і кислоти), я кажу МОЖНА.

Але враховуючи склад, чутливість шкіри і взагалі загальну ситуацію на обличчі)

7️⃣Вводити у догляд нові продукти ПО ОДНОМУ. Таким чином легко відслідкувати реакцію на новий засіб і зрозуміти, чи підходить він тобі, чи є якась проблема (сушить, жирнить, забиває пори і тд).

Коли одразу в догляд кидаєш купу нових засобів, то тоді незрозуміло, звідки вилазить проблема (наприклад висипання) - який засіб її провокує.

8️⃣Закріплюй пучок на голові «крабиком» - таким чином волосся менше травмується, ніж від шпильок і тим паче резинок) я велика любительця пучків і в 95 випадках зі 100 мене можна зустріти саме з гулькою на голові (а особливо літом, тоді пучок в мене постійно).

Коли я стала закріпляти свою гулю на голові крабиком, то помітила, що кінчики дійсно менше січуться і травмуються)

9️⃣Не давити прищі - це просте правило, якого я, якщо чесно, досі не до кінця дотримуюсь в грішу. У результаті воно ще більше запалюється і стає помітнішим, а також є ризик отримати пляму або навіть рубець 😱пустулу ще можна прибрати механічно (якщо дуже обережно), а от папулу краще не чіпати взагалі.

🔟Не можу не написати про це, але санскрін - твій кращий друг. Зроби вклад у майбутнє - використовуй спф круглий рік і збережи молодість та запобіжи пігментації)