Чому я збираю парфумерні знятості
Сьогодні пост для "поговорити". Привіт, я Люба і я колекціоную парфуми. Наразі в колекції близько 50 флаконів, бо дуже активно переглядала її влітку. Хочу поговорити про улюблену частину - зняті флакони, які вдалось вполювати, і для чого мені це.
Mémoire d’une Odeur Gucci, Miss Dior Cherie, Lancome Climat, Max Mara le parfume - що об'єднує ці назви? Як мінімум те, що вони всі були супер популярні, але у певний момент їх вирішили зняти з виробництва 🥲
Чому ж так стається?
Причина перша, здається меня популярна зараз - наша безпека
IFRA (Міжнародна асоціація парфумерії) змушує виробників змінювати формули парфумів, щоб захистити споживачів і довкілля. Основні причини:
- Безпека: IFRA обмежує інгредієнти, які можуть викликати алергії або бути шкідливими для здоров’я.
- Екологія: Деякі речовини забороняють через їхній негативний вплив на природу.
- Ринки: Виробники адаптують продукцію під різні країни й регуляції.
Кілька прикрих прикладів, коли ця організація вплинула на реформулювання і це не найкращим чином вплинуло на аромати
- Chanel No. 5 – цей культовий аромат мав змінити формулу через обмеження на використання дубового моху, який може викликати алергічні реакції.
- Guerlain Mitsouko – також постраждав через обмеження на дубовий мох і деякі інші природні інгредієнти.
- Dior Miss Dior (оригінальна формула) – змінилася через обмеження на природні компоненти, зокрема дубовий мох і цитрусові масла.
А я так люблю дубовий мох!
Дуже вам вдячні за ваші старання, Ifra, але іноді варто притримати свої зусилля 😆
Причина друга - маркетинг
Знаєте цю відому історію, коли легенду Lancome Climat зняли з виробництва, тому що новинка Magie Noire просто задушив своїми продажами стару-добру кліма?
Підозрюю, що те саме стається іноді з популярними флакерами - і те, що подобається особисто нам перестає бути вигідним для виробництва 🥲
Причина основна: гроші
Іноді компанію може купити гігант ринку - і звісно що спадок будинків не завжди буде цікавий тим, хто ставить фінансові показники вище задуму дизайнера.
Кілька прикладів
LVMH та Dior
Після того як LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) придбав Dior, деякі класичні аромати Dior зазнали змін. Наприклад, оригінальна версія Diorissimo — знаменитий аромат на основі конвалії — була змінена через оновлення формул. Складні й дорогі натуральні інгредієнти частково замінили синтетичними аналогами для спрощення та здешевлення виробництва.
Procter & Gamble та Gucci
Після того як Procter & Gamble придбала ліцензію на випуск парфумерії Gucci, кілька класичних ароматів були або зняті з виробництва, або спрощені. Один із прикладів — Gucci Envy, популярний аромат, який був повністю знятий з виробництва, хоча мав великий фанатський базис.
Памятаю Енві, це було щось, просто рідка сексуальність у флаконі.
L’Oréal та YSL
Після придбання парфумерного напрямку Yves Saint Laurent компанією L’Oréal, деякі аромати були спрощені або переформульовані. Зокрема, Opium — легендарний аромат YSL — зазнав кількох змін, що викликало критику з боку прихильників оригінальної формули. Лімітовані випуски, такі як Nu, також були зняті з виробництва 🥲
Не можу сказати що я так зразу стала полювати за знятими парфумами.
Але коли зрозуміла, що моя Miss Dior Cherie більше не випускається - задумалась роздобувати ще флакон. І так ставши власницею кількох рідких флаконів, і розвиваючи свій парфумерний смак - подумала що варто було б взнати більше про старі шедеври.
Де їх знаходити, не писатиму - бо ми все таки на сайті улюбленого мейк-апу. При бажанні, все можна знайти у інтернеті. Я ще полюбляю залізи у парфумерні гарбероби подруг або знайомих (всі вже знають мої маніяцькі парфумні уподобання, і з радістю діляться враженнями і затестами 🤣 Останню чорну Далію я так обміняла на щось скучніше у подруги.
Для мене лімітки і знятості це ще одна змога згадати прекрасні двотисячні, коли мода і косметика були чимось менш досяжним (принаймні для мене! і від того ще більш бажаним).
Лише подивіться на рекламу далії з Марією-Карлою Босконі або прекрасний Ланком Маніфік з Енн Хетеуей ❤️
Моя поточна поличка має такі ностальжі аромати:
Квітково-деревний Lancome Magnifique - щедевр за яким вже влаштовують полювання
Byredo Cuir Obscur - недавня лімітка, випуска Байредо спеціально для універмагу Харродс - найгарніші пачулі у замші на світі 😍
Fendi L'Acquarossa Elixir - терпка вишнева настоянка, справжня косметична отрута (у хорошу сенсі! у флаконі)
Paris Nuit de Fete Yves Saint Laurent - більше писала тут
Turbulences Louis Vuitton - моє улюблене сідло з туберозою від Маестро Жака Кавал'є
YSL Parisienne - троянди і вініл, ніколи не чула нічого схожого.
Ще мрію про Роша аквавуман (памятаю їх дуже смутно, і вірогідність знайти вже низька 😪 і Dior Midnight Poison (але кажуть, що бутікові Dior Gris дуже на них схожі, тому треба тестити).
Ще розповідала про лімітовані Ангели Мюглера тут - але позбулась їх - бо реально використовувала дуже мало і не зотілось щоб такі бажані парфуми просто зіпсувались на полиці.
Діліться, чи маєте спогади про парфуми, що вже не існують?
Розкажіть, будь ласка про своїх улюбленців, дуже цікаво!
Коментарі (0)