Жахастик про минулорічне сильне висипання
Дуже великий допис
В мене жирна шкіра схильна до висипань, висипання після школи зʼявлялося здебільшого до і під час менструації. З початком війни мала два роки підряд загострення акне під осінь, але, нарешті, не цього року. Так як минулого року були сили це якось документувати, а ще й історія покупок на мейкапі також ілюстрюють всі події, маю нагоду розписати як все було.
Також мені подобаються такі історіїї з порівнянням, датами та оглядом засобів.. Проте хочу наголосити, що кращім рішенням завжди буде звернутися до фахівця і сформувати догляд і лікування.
Маленька передісторія першого загострення осінню 2022го року
Загострення 2022го року вважаю через стрес, бо на той момент ментальне здоровʼя вже не витримувало, також посприяли деякі травматичні події, які в першу чергу привели до кабінету психотерапевта і вже зимою 2023го року акне почало проходити. Проте були спроби вирішити цю проблему засобами La Roche-Posay, а саме 20 жовтня 2022го року купила наступні засоби:
💖 La Roche-Posay Physiological Soothing Lotion
💖 La Roche-Posay Effaclar Duo + M
💖 La Roche-Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel
💖 La Roche-Posay Effaclar Unclogging Purifying Sebo-Controlling Mask Anti-Shine
Цей бренд мені колись допомагав прибрати акне завдяки гелю для вмивання La Roche-Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel, який містить саліцилову кислоту і в моєму випадку дуже гарно діяв. Купувала його в великому розмірі і користувалася в зоні декольте, плечей, спині, коли мала висипання на тілі. Він досить "активний", тому користувалася тільки, коли мала помітні висипання. Цього разу він не допомагав повністю позбутися висипань, як завжди. Згодом 13 січня 2023 року купила також умивалку 💖 La Roche-Posay Effaclar +М Purifying Foaming Gel для чергування у викорстанні. Він більш легкий і також подобався, проте не став рятунком.
Тонік La Roche-Posay Physiological Soothing Lotion не зацінила, було якось не дуже приємно користуватися, запах неприємний. Стояв потім довго без діла.
Сос-засіб La Roche-Posay Effaclar Duo + M робив ніби гірше, після нього запалення було більш роздратованим. Використала декілька разів і більше використовувати боялась.
Маска La Roche-Posay Effaclar Unclogging Purifying Sebo-Controlling Mask Anti-Shine ніби щось робила, але помітного результату не було. Використала повністю, ще купувала, досі не можу сказати, що він якось позитивно вплинув, але й не робив гірше.
10 грудня купила і почала використовувати патчі 💖 Elizavecca Witch Piggy Hell Pore Blemish Spot Patch. Непоганий СОС-засіб, витягує гній з прищика та захищає від царапання і утворення пост-акне. Але вони не допомагають позбутися висипання, тільки локально.
Загалом, як зазначалось, висипання пішло здебільшого само після приблизно 5 місяців сеансів з психотерапевтом і досі вважаю це загостренням через стрес.
Сильне загострення 2023го року (частина 1: висипання)
В мене немає припущень з приводу того, чому сталося загострення в 2023, окрім того що це теж було на початку осені. Тут розділю історія на дві частини: боротьба з висипанням та боротьба з постакне.
Тож 13 серпня я купила СОС-засіб 💖 MyIDi Acne-Off Local Essence з саліциловую кислотою і потім повторила, бо локально він дещо прибирав запалення, але його дії було замало для виведення такого стану акне, який в мене був.
1 вересня купила маску 💖 Byphasse Masque A L'Argile Anti-imperfections Clay Mask, мені вона подобалась, трішки заспокоювала обличчя, але не те щоб прибирав глобально запалення.
В цьому ж замовленні з маскою купила тонер 💖 MyIDi Acne-Off Control Toner, але він ніби провокував більше запалень. Можливо, це і була його ідея очистки, але я припинила використання. Закінчила вже коли пройшли запалення і він вже вів себе не так "активно" на шкірі.
Продовжувала користуватися на великі прищі патчами Elizavecca Witch Piggy Hell Pore Blemish Spot Patch. Трішки допомагало позбутися наслідків акне.
В якийсь момент я налякалась, що роблю навіть гірше і зовсім нічим не користувалася деякий час.
Загалом, на цьому етапі відкрила для себе український бренд доглядової косметики MyIDi, він не дуже розкручений, але спробувала вже багато тоніків і ензимну пудру, які вважаю дієвими і вартими уваги.
Нарешті, тою чарівною паличкою, який прибрав запалення став засіб 💖 Stridex, Single-Step, контроль акне, максимальна дія, який купила на iHerb. Протирала подушечками ввечері, іноді через день, бо дуже сушив та явно руйнував захисний барʼєр шкіри, але висипання пропадали супер швидко. Вистачило приблизно 20-30% великої упаковки (така упаковка складає 90 подушечек), тож ще залишилось і стоїть в мене як СОС-засіб.
Сильне загострення 2023го року (частина 2: сліди постакне, гіперпігментація)
Після того як активне висипання вдалося прибрати, залишилися сліди, які не хотіли проходити. До цього не було проблем с постакне, тому замість того, щоб консультуватись з фахівцем просто пробувала засоби по боротьбі з постакне, а саме:
23 вересня 2023 придбала 💖 MyIDi Lipo-Illuminas Glowa8 White Activator (пробник), велика баночка коштує 900 грн, але я просто накупила пробничків і їх цілком вистачало для мене. Цікавий продукт, приємна текстура, запах, трішки було видно результат. Я його тестувала десь півроку, але він здається більше направлений на вікову пігментацію, з ним обличчя виглядало більш рівномірним.
30 грудня купила умивалку CeraVe Foaming Cleanser, яким користуюсь і досі. Він не гірший очищувальних засобів від La Roche-Posay, а судячи з відгуків навіть краще. Мене він влаштовую повністю, тому користуюсь досі.
6 лютого 2024 року взяла 💖 Jole Retinol encapsulated for Post-Acne Serum, а потім 13го лютого ще додала 💖 Jole Prebiotics Serum, 💖 Jole Azelaic Acid 10% Serum та крем 💖 Face lab Hydration Hyaluronic Cream 50ml і легкий пілінг 💖 Face lab Peeling Complex AHA+BHA pH 3,3. Продукція Face lab ніби теж їх брендований продукт. Купувала все це на їх офіційному сайті.
Ретинол від Jole користувалася досить довго, повільно, але висвітлював в комбінаціїї з періодичним кислотним пілінгом, нічого не провокував і дуже приємний у використанні. Jole Prebiotics Serum стала в мене маст-хев продуктом до сих пір, дуже приємна заспокоююча сироватка, яку я брала під час використовування пілінгів, але купую навіть і без особої причини, бо шкіра виглядає дуже приємно після неї.
Пілінг і крем від Face lab не вразили, пілінг слабенький. Сироватка Jole Azelaic Acid 10% Serum ніяк не допомагла мені, просто перестала використовувати. Я хотіла прибирати рідкі висипи, які досі мала час від часу, щоб не бахкати одразу подушечки Stridex.
В квітні також користувалася 💖 A'pieu Glycolic Acid Peeling Booster, який купувала ще коли просто була потреба вирівняти тон. Це дуже чудова річ, вирівнює класно, але теж досить сушить шкіру. Він дуже круто справляється з вирівнюванням текстури, щодо вирівнювання тону з боротьбою від гіперпігментаціїї - тоді користувалась ретинолом від Jole, до того ж шрамиків від акне в мене не було, з яким би він мав непогано спрацювати.
З 25го травня 2023 року використовувала пілінг 💖 The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution. Він дійсно робить диво і потроху освітлює пігментацію. Користувалась ним з травня 2023 до січня 2024. Кидала його періодично, коли мала невеличкі запалення, бо він дратує шкіру, якщо є прищики. Дуже економний, залишилось більше півбаночки, коли перестала використовувати і потім викинула після закінчення терміну придатності.
Навесні 2024го року ще залишалось трішки постакне, але то вже не було критично, тому активно боротись з ними перестала.
Теперішня рутина (частина 1: очищення)
Наразі в мене рідкі прищички повʼязані з циклом, а після початку приймання оральних контрацептивів (з 21го липня) виспання майже повністю припинилось. Є ще сліди від акне, але вони помітні при уважному досліді обличчя (фото зроблено сьогодні). Почну з першого етапу очищення:
💖 Elizavecca Face Care Olive 90% Cleansing Oil купила 6 липня 2023 і користуюсь нею досі, якщо наносила сонцезахисний або трішки мейкапу. В інших випадках пропускаю його.
💖 CeraVe Foaming Cleanser ,користуюсь ще з 2023, влаштовує повністю, гарно очищує, легкий засіб.
💖 Fraijour Original Herb Wormwood O2 Maskpack купила 1го березня, використовую після вмивання. Брала після знайомства з засобом 💖 Elizavecca Face Care Milky Piggy Carbonated Bubble Clay Mask і його перевагами. Маска від Fraijour пропунує навіть ще більше переваг, тому з задоволенням користуюсь.
💖 MyIDi Acne-off Enzyme Powder придбала 2го квітня 2024, щоб користуватися перед менструацією і прибирати невеличкі запалення. Подобається його дія, він дійсно підсушує прищички і вони потім зникають. Користуюсь не більше 1 раз на тиждень або через день, коли є запалення.
Загалом вкладаюсь зараз більше в якісне та багаторівневе очищення.
Теперішня рутина (частина 2: активи)
● Тоніки:
💖 iUNIK Tea Tree Relief Toner (міні), тільки тестую, купила 3 жовтня 2024. Загалом приємний у використанні.
💖 Paula's Choice - Skin Perfecting - 2% BHA Liquid Exfoliant, купила 15го серпня 2024 на Notino, подобається, ніби попереджає висипи і робить шкіру менш жирною. Користуюся наніч досить рідко, тому міні версії мені досить.
💖 I'm From - Rice Toner, купувала 2го квітня 2024 у магазині Sisters, досі користуюсь міні версією, загалом вдень перед виходом. Він ніби трішки вибілює обличчя і робить ого шовковистим. Мені подобається.
Також наразі не при собі, але ще користуюсь тоніком 💖 MyIDi Probiotics Pleasure Toner, купила вже 2гу баночку, мені подобається як основа і ефект заспокоєння. Також один раз брала 💖 MyIDi H2ydrO Balance Toner, теж сподобався, можливо буду повторювати в майбутньому.
● Сироватки:
💖 Jole Niacinamide N12 Intensive Booster Serum, користуюсь часто, якщо за добу треба вирівняти тон, звечора наношу, на ранок досить рівний тон виходить. Мені подобається, але користуюсь час від часу.
💖 Jole Prebiotics Serum вже описувала, дуже подобається, знімає почервоніння і роздратованість, просто так наношу іноді для ефекту.
💖 CeraVe Resurfacing Retinol Serum купила 4 серпня 2024 року, знову хотіла спробувати ретинол, але від CeraVe, мені подобається текстура і те що він добре поглинається. Після користування шкіра приємна і здається більш рівномірна.
● Крем:
💖 Fraijour Yuzu Honey Enriched Cream, загалом зараз користуюсь тільки їм, подобається запах прополісу і як він легко всотується. Взяла багато міні версій, бо також беру в подорожі з собою.
Загалом міні версії припали до душі, користуватися великими тарами, а потім нудитись і чекати їх закінчення якось не дуже хочется. Також можна чергувати їх і щось тестити більш частіше. Це стосується тільки основної рутини. На очищення та масочки беру велики тари.
Теперішня рутина (частина 3: маски)
💖 Byphasse Masque A L'Argile Anti-imperfections Clay Mask маска ще лишилась, але користуюсь вже дуже рідко. Докупила ще 💖 Byphasse Home Spa Experience Purifying Face Mask Combination To Oily Skin та 💖 Byphasse Soothing Face Mask. Мені подобається, залишають приємне відчуття після себе, досить легко змиваються. Використовую особливо перед сироватками.
Коментарі (0)