Як визначити тип свого волосся
Хочеш розібратися в типах волосся та їх особливостях? Я допоможу!
Привіт!
На флаконах засобів для волосся можна зустріти абсолютно різні написи, які описують те, для кого вони були створені. І, насправді, відсутність порядку у таких підписах спричиняє досить сильну плутанину. Більшість шампунів пропонують нам зволоження та делікатне очищення, а маски всі як одна гарантують легкість розчісування. Проте на ділі різні типи потребують специфічного догляду, який підходить тільки для них. Але як у цьому всьому розібратися? Як визначити тип волосся, який ти маєш? І головне, для чого це робити?
Все це та навіть трохи більше я розкажу сьогодні. Ми пройдемося по типології та особливостям, торкнемося теми станів та того, чому, власне, вони виділяються окремо. Обіцяю, це буде цікаво. Поїхали?
Навіщо нам знати тип волосся?
Відповідь на це питання абсолютно проста і логічна. Саме від розуміння типології прямо залежить вибір продуктів для догляду і навіть укладки. Адже немає абсолютно ніякого сенсу користуватися шампунем для сухої шкіри у випадку, коли ти маєш комбінований тип волосся. А використання олій на жирному варіанті може зробити всю ситуацію ще гіршою. Єдиним виключенням тут можна назвати продукти проти електризації, адже вона може з'являтися на будь-якому типі.
До того ж це знання може навіть наблизити до нормалізації стану локонів. Інколи може бути достатньо прийому вітамінів, корекції харчування чи звичок, щоб ситуація змінилася просто кардинально. Та й проста цікавість і бажання пізнати свій організм трошки більше теж займає не останнє місце у цікавості до цієї теми.
Які типи волосся бувають?
Перш за все, давайте зробимо невеликий акцент: сьогодні ми говоримо саме про довжину і шкіру голови. Можна зустріти типології за пористістю та видами завитків, проте це тема для іншої розмови. До того ж важливо розуміти, що тип волосся, на відміну від типу шкіри обличчя, може змінюватися. Тому не дивуйся, якщо ще рік назад ти б віднесла себе до іншого варіанту.
Тож що ми маємо? Трихологи виділяють 4 типи волосся:
- нормальне
- сухе
- жирне
- комбіноване.
Найбільш омріяним, тим самим ідеалом, до якого прагнуть всі, є саме перший вид, інші, здебільшого, намагаються коригувати. Вони відрізняються за тим, як тримають укладку, наскільки добре блищать та чи здоровий це блиск, наскільки часто в них з'являються посічені кінчики, а також тим, як відчувається шкіра голови після миття.
До речі, уточню, що у випадку жирного типу ми говоримо саме про епідерміс, адже саме його надмірне виділення себуму спричиняє такий зовнішній вигляд. Безпосередньо волосини, звісно, не мають залоз і не брудняться самі по собі. Та і у випадку інших типів стан шкіри займає далеко не останнє місце у розумінні типології.
Як визначити тип волосся?
Існують різні тести та опитувальники для цього. Проте я пропоную два максимально варіанти.
Перший – це спостереження. Так, все настільки банально. Помий голову з делікатним шампунем та не нанось більше нічого. А далі відміть для себе три моменти: термін, через який тобі знов треба мити голову, відчуття на шкірі та легкість розчісування. Якщо наступне очищення необхідне через 3-4 дні, стан епідермісу абсолютно не турбує, а прочісування навіть пальцями є комфортним і безболісним – вітаю, у тебе нормальний тип. Коли заплутування майже не спостерігається, але ти хочеш помити голову вже на наступний день та відчуваєш неприємну “брудність” шкіри – це жирний варіант. Коріння втрачає свіжість на 2-3 день, але довжина складно розчісується? Маєш комбіноване волосся. А якщо ти можеш ходити тиждень і навіть більше, але при цьому відчуваєш стягнутість, лущення, а також постійну електризацію – це сухий тип.
А можна протестувати свій тип і без тривалого очікування. Тут тобі потрібні будуть звичайні сухі серветки. Візьми три штуки, першу притисни до коренів, другою проведи приблизно починаючи з відстані 3-4 см від голови до середини довжини, а третю потри об кінці (так, це схожий тест до того, який я вже розповідала стосовно шкіри обличчя). Жирний тип волосся матиме всі три серветки зі слідами, а на комбінованому вони будуть тільки на першій. У випадку нормального волосся ти не побачиш жодних відбитків, а після сухого можуть залишитися лусочки зі шкіри голови та обламані волосини.
Трошки розібралися? Далі я більш детально розповім про кожен із варіантів, після чого в тебе точно не залишиться питань чи невпевненості.
Нормальний тип
Якщо ти по-справжньому щаслива власниця цього типу – ти майже ніколи не маєш претензій до стану своїх локонів. Вони виділяються красивим здоровим блиском, добре тримають зачіски, залишаються свіжими протягом 3-4 днів, а з використанням сухого шампуню ти можеш збільшити час до миття голови навіть до 5-6 днів. Таке волосся пружне і міцне, воно не обламується, не січеться. Під час розчісування воно не спричиняє жодних болісних відчуттів.
Такий тип може електризуватися у випадку занадто сухого повітря чи синтетичного одягу. Влітку він потребує зволоження. Можна сказати, що саме цей тип зазвичай матиме у своєму арсеналі велику кількість пляшечок і флакончиків та тривалу рутину, перевірену часом та досвідом. А серед загальних порад можна виділити вибір делікатних м'яких шампунів, миття голови виключно по мірі забруднення і не гарячою водою, уникнення тертя і занадто частого використання термоінструментів, а також використання захисних продуктів від впливу ультрафіолету, вітру та перепадів температур.
Жирний тип волосся
Жирний тип пасом може похвалитися тим, що майже ніколи немає посічених кінців та не стикається з електризацією. Проте таке волосся не тримає об'єм та укладки, а хоч і блищить – це не той здоровий блиск, як у нормального. Нерідко, навпаки, воно може бути тьмяним навіть за яскравого кольору. Часто саме цей тип стикається з проблемою випадіння, спричиненою забрудненням фолікулів, а також лупою. Ну і головне, що виділяє цей тип – необхідність просто постійно мити голову. Навіть якщо у тебе не спостерігаються всі описані вище ознаки, але коріння виглядає брудним вже на наступний день – це саме жирний тип.
У цьому випадку краще забути про олійні засоби навіть для кінчиків. Не зловживай масками, особливо з силіконами. Серед шампунів обирай ті, що здатні глибоко очищувати, можна також брати варіанти для об'єму і зволоження. Обов'язковим є подвійне намилювання, а також використання теплої води, що є ближчою навіть до кімнатної температури. Також варто переглянути стан гормонів і харчування, вони теж можуть впливати на це. Постарайся відучити себе від дотиків до пасом, а також подружись із сухим шампунем (але не забувай, що його треба ретельно вимивати). І забудь, нарешті, про міф стосовно “відучування” від частого миття. Звісно, ідеальним у твоєму випадку є хоча б миття через день, але якщо тобі треба це робити кожен день – не бійся цього.
Сухий тип
Протилежна сторона медалі – сухий тип залишається умовно свіжим протягом тижня. Але, насправді, це абсолютно не про чистоту. Так проявляється нестача природної вологи, шкіра просто не виробляє достатню кількість себуму. Це може спричиняти неприємні відчуття, такі, як стягнутість, лущення чи навіть свербіж. Довжина у такого типу рідко може похвалитися блиском та яскравістю, є багато посічених та обламаних кінців. До того ж вона сильно електризується, плутається, через що легко пошкоджується ще більше.
Сухе від природи волосся зустрічається не так часто, до того ж зазвичай воно йде за ручку з таким же типом шкіри обличчя. Але здебільшого воно є наслідком різноманітних зовнішніх і внутрішніх негативних факторів. Температура, грубі металеві гребінці, а також нестача вітамінів в організмі – це лише три основних причини, які можуть перетворити нормальне волосся на сухе. Стосовно догляду критично важливим є використання зволожувальних шампунів і додаткових засобів для догляду. Добре спрацюють і продукти для живлення та повернення блиску. Справжнім мастхевом будуть олії та різноманітні сироватки, словом, різні незмивні штуки для довжини. Уникай металевих розчісок, а також неякісних пластикових варіантів. А також можеш додати у свою рутину масаж шкіри голови, який допоможе з активацією фолікулів і навіть зможе дещо покращити загальну ситуацію.
А що, як у мене щось середнє?
Може бути і так, що волосся ознаки одразу двох типів – сухого і жирного. Це комбінований тип, який зустрічається найчастіше. Особливо актуальним він є для довгих локонів, їм просто не вистачає кількості шкірного сала, яку виробляють залози. Коріння у такого типу стає брудним через день або два після миття голови, воно може злипатися, інколи проявляється лупа. При цьому середня частина довжини може мати абсолютно нормальний стан, а кінці бути сухими і посіченими. Комбінований тип піддається укладці, але вона швидко розпадається, а коріння поступово втрачає навіть спеціально доданий об'єм.
Найбільш неприємною особливістю цього типу є складність підбору продуктів. Кінчики можуть потребувати активного зволоження і живлення, фактичного склеювання. При цьому наносити щось подібне на коріння категорично не можна. Саме тому варто або підбирати багатоступеневу рутину, або пробувати універсальні продукти, злегка змінюючи способи використання. Я, наприклад, маю саме комбінований тип, тому використовую шампунь для глибокого очищення, наношу його двічі, але майже не розтягую по довжині. Тим часом маски і кондиціонери у мене використовується десь від середини довжини. Для цього типу класним варіантом будуть гребінці з широкими зубцями, можливо навіть дерев'яні або полімерні. Також варто потурбуватися про зменшення електризації довжини без потрапляння продуктів для цього на шкіру голови (тут круто спрацюють спреї, що наносяться на вологе волосся).
А які бувають стани?
Ти можеш побачити, що я абсолютно не згадала фарбоване, пошкоджена та пересушене волосся. Інколи можна побачити те, що їх додають до типологій, хоча це і не є коректним. Це – стани, які можуть поєднуватися з усіма типами. Ти можеш мати нормальне фарбоване волосся, або ж пошкоджене і жирне. Ці особливості можуть певною мірою провокувати зміну типу, наприклад, перетворення нормального у комбіноване. Але дуже часто спеціалізовані продукти для них є лише маркетинговим ходом. Я сама стикалася з тим, що догляд за травмованими та сухими пасмами має майже однаковий склад, при цьому потреби жирного типу повністю ігноруються. Тому важливо перш за все орієнтуватися саме на класичну типологію, а вже потім додавати до неї інші описи.
Я спробувала розповісти все, що знаю про типи локонів та те, що з ними робити. Звісно, експерти у сфері трихології та косметології можуть десь не погодитися зі мною або мати бажання доповнити мене. Тому я запрошую всіх до обговорення у коментарях. Чи маєте ви якісь фішки по догляду за своїм волоссям, які стосуються саме його типу? А може є улюблені продукти? Пропоную поділитися рекомендаціями! Ну і, традиційно, дякую за прочитання ❤️
Коментарі (0)