kristi_demchyk

Моя історія лікування акне. Чи як замінити 9 років хвороби, на 9 місяців лікування?

Моя історія лікування акне. Чи як замінити 9 років хвороби, на 9 місяців лікування?

Для мене акне завжди було болючою темою. Моє протистоя з ним почалося ще в 10-11 років, коли тільки зʼявлялися перші підліткові прищики, та всі розповідали що вони скоро пройдуть та немає за що переживати 😉

Але їх ставало більше і більше, вони не проходили, не зникали, а лікарі все казали: "До весілля пройде".

В першу чергу, акне неприємна хвороба, тому що псує наш зовнішній вигляд, робить нас невпевненими в собі.

У мене майже немає фотографій з періоду де в мене акне, тому прийдеться вірити на слово 🫣

Лікувати акне, я почала в 14 років, коли зверталися до педіатра, який виписував мені лише борну кислоту, щоб протирати лице, і через певний час ще Ілон мазь (абсолютно не рекомендую дані засоби).

На косметичні процедури я також ходила. Мені з 13 років, орієнтовно, разів 4, робили механічну чистку лиця. Це дуже болюча процедура, про яку сам косметолог казала, що не всі дорослі жінки витримують до кінця. (Хто не знає, механічна чистка - це коли вам в ручну, пінцетом, видушують кожну пору лиця).

В 15, я вперше пішла до дерматолога і отримала рецепт спиртової бовтанки. Вона підсушувала шкіру, але результату не було ніякого. Також в цей же час, я потрапляю на іншу, комбіновану чистку, поєднання апаратної та механічної. Що також дає лише тимчасовий результат та роздратовану шкіру.

В 16 років я записуюсь на процедури лазерної чистки. Це коли лазером стимулюють вироблення колагену, що допомагає регенерувати вашу шкіру. Я пройшла ці процедури від А до Я, результат був лише тимчасовим, акне нікуди не ділося.

І остання моя спроба вилікувати акне, була в 17-18 років, коли я знову пішла до дерматолога, який знову виписав мені вже 2 різних бовтанки, і результатом було лише підсушення шкіри, але не зменшення висипань.

Після такої історії боротьби з акне, в мене просто опускалися руки, хотілось зняти з себе цю шкіру, яка не може бути такою гарною як в інших. 💔

Але мені повезло, я дала останній шанс лікарям та не прогадала.

В 20 років я потрапляю за рекомендацією сімейного лікаря, до чудового дерматолога, який рекомендує мені почати курс лікування ретиноїдами з підтримкою доглядом. Показанням до рентиноїдів було наявність висипань не лише на лиці, але і на тілі (шия, плечі, руки, спина та груди).

Ми почали прийом Акнетину. Лікар вирахувала щомісячну дозу, в залежності від моєї ваги тіла. Найсильніша доза у мене припала на 5-ий місяць лікування - 42 мг.

Моя рекомендація та насторога! Не приймайте системні ретиноїди самостійно, не порадившись з лікарем. Я приймала їх під строгим контролем дерматолога та здавала перед початком курсу та щомісячно аналіз кров та печінкові проби, щоб контролювати будь які зміни в організмі. Ретиноїди - це чудовий засіб проти лікування акне, але в більшості випадків він має більше побічних ефектів та негативу ніж користі.

З побічних ефектів від використання ретиноїдів я отримала вічну сухі губи (про гігієнІчні помади я можу написати окремий пост), суху та травмовану шкіру обличчя, сухість шкіри рук, на більш великих дозах в мене була кровотеча з носа, точніше, порожнина носа була повністю вся в ранах, через які і відбувалася кровотеча. Всі проблеми пройшли, як тільки закінчився курс та вивелись ретиноїди з організму.

Через скільки я помітила результат дії ретиноїдів?

У мене акне було на тілі та на обличчі, найважче проходило акне на обличчі. Результат я помітила після місяця лікування - висипання на тілі зникли, залишивши лише постакне, яке через певний час пройшло. Лице у мене пройшло десь через півроку, але повністю я вилікувалася від акне лише після того як пройшла ще місяць курсу зовнішніх ретиноїдів. Під час лікування кількість підшкірних прищів зменшувалася, збільшувалось кількість ран(фото прикріпляю), на їх місцях, але самі прищі ще зʼявлялися в період лікування.

Чи потрібно вам починати лікування ретиноїдами?

Це може сказати тільки лікар. Мій дерматолог сказала, що показанням до лікування висипань системними ретиноїдами є 3 та 4 стадія акне, та висипання на тілі. У мене були висипання на тілі та орієнтовно 2-3 стадія акне. Відповідно, у мене було доцільним лікування ретиноїдами. При інших обставинах, можна виправити ситуацію правильно підібраним доглядом.

Під кінець, у мене була така колекція (якщо цікавить вартість, то орієнтовно весь курс мені коштував 23к, не враховуючи догляд):

Під час лікування у мене догляд не змінювався майже. Дерматолог мені виписала умиватися Physiogel-ем та після нього використовувати крем La Roche-Posay Effaclar H. Фактично догляд був підтримуючим для шкіри, щоб забезпечити її зволоження.

Фізіогель непоганий легкий засіб, не травмував шкіру, був приємним в нанесені та чудово її очищав. Фактично він мені підійшов, бо шкіра через ретиноїди почала підсушуватися і тому потрібен був легкий догляд.

Крем від La Roche-Posay зволожував мені чудово, підтримуючи шкіру, але ціна кусалася, тому використовувала його обережно та тоді коли, було необхідно. Приємна текстура крему та запах, можна було б записати, на той момент, його до моїх фаворитів.

Про догляд який я додатково використовувала, розповім в інших постах. Всіх обіймаю 🤗 та діліться своїми історіями🫶

kristi_demchyk
3
Підписники
0