Alina Litva

Перевірка ступеня пошкодження волосся

Перевірка ступеня пошкодження волосся

На відео нижче, волосся зав'язують у вузол, щоб визначити його стан - це називається тестом натягу. Тільки подивіться, як відкривається і розривається кутикула.

Перевірка ступеня пошкодження волосся

Можете провести подібний експеримент самостійно: розчешіть волосся і візьміть одну волосину з гребінця. А тепер розтягніть його до розриву. Ну як, утворилася спіраль на цьому місці?

✔️ Якщо на місці розриву з'явився завиток - вітаю, кератин у складі волосини не втратив свою еластичність, волосся не пошкоджене.

➖ На місці розриву рівні краї? На жаль, пошкодження очевидне.

На зображені нижче, наочно показано 4 класи пошкодження волосся під мікроскопом. Причиною таких пошкоджень можуть бути як індивідуальні особливості людини (наприклад, пористість волосся), так і відсутність належного догляду за волоссям (регулярне використання гарячих інструментів, відмова від термозахисту, тривале перебування на сонці без SPF-захисту, відсутність зволоження і багато іншого).

До подібних пошкоджень призводять також постійні хвости, коси, гульки тощо.

  1. Зверніть увагу на тактильні показники: чи гладке волосся на дотик? Або ж навпаки - ніби чіпляється за шкіру?
  2. Як волосся поводиться під час розчісування? Чи необхідно докладати зусиль, щоб прочесати пасма?
  3. Чи швидко волосся втрачає захисні властивості від косметичних засобів? Як скоро вимивається колір, якщо нанесено пігмент?
  4. Чи ламке волосся по всій довжині або ж обламуються тільки кінці?
  5. Чи зберігся здоровий блиск? Або ж лусочки до такої міри пошкоджені, що заломлюють, а не відбивають світло?

Залежно від відповідей на запитання вище ви зможете зрозуміти, в якому стані перебуває ваше волосся і підібрати правильний догляд (самостійно або за допомогою професіонала).