Олена В

Colostrum: що це і навіщо?

Про колострум чула ще з дитинства. Але тоді всі називала його просто: молозиво.

Мама в дитинстві його обожнювала. Це був справжній смаколик: і корисно,і поживно. Всі чекали,коли корова отелиться і буде молозиво).

Мене пам'ятаю веселили ці надписи на будочках: морозиво/молозиво. Все думала,що це помилка в літері і що вони хотіли написати два рази "морозиво"))).

Тепер я знаю,що це дуже корисна річ для імунітету. Розкажу чому.

Молозиво – перша форма молока, яке виробляється у жінок і самок ссавців перед і відразу після розродження. Молозиво є їжею та питтям для новонародженого, протягом перших днів життя

Склад коров’ячого колоструму дуже схожий на людське молозиво. У ньому майже немає молочного цукру (лактози) і жиру, натомість присутні потрібні вітаміни, мінерали, сироваткові білки, амінокислоти та казеїн, імуноглобуліни, імуномодулятори та олігосахариди, у тому числі велика кількість:

• клітин адаптивного імунітету – лімфоцитів, лімфокінів та антитіл IgG, IgA, IgD, IgM та IgE;
  • клітин вродженого імунітету – лізоциму [2], лактоферину, лактопероксидази, комплементу, багатих на пролін поліпептидів PRP, трансферину;
  • контролерів та коректорів імунної системи – цитокінів, інтерлейкінів, інтерферонів, факторів некрозу пухлини, хемокінів;
  • понад 12 різновидів факторів росту;
  • протеолітичних ферментів;
  • етиленглікольтетраоцтової кислоти (ЕГТА).

У складі людського та коров’ячого колоструму також присутні глікопротеїни, які захищають перелічені імунні фактори від руйнування шлунковим соком.

Чим корисний?

✔️поліпшення загального самопочуття та настрою

✔️підвищення фізичної працездатності та функціональних можливостей у літніх людей;

✔️уповільнення процесів старіння (тут спірний важкодоказовий момент)

✔️має антимікробну, противірусну та протигрибкову дію;

✔️пригнічення активності кишкової палички, шигели, сальмонели, стафілококу;

✔️відновлення та підтримання цілісності слизової оболонки стінок шлунково-кишкового тракту ;

✔️підтримка кишкового мікробіота;

✔️нормалізація роботи травної системи;

✔️лікування респіраторних інфекцій верхніх дихальних шляхів зокрема covid-19;

✔️зменшення епізодів рецидивуючих респіраторних інфекцій;

✔️зниження (незначне) рівня глюкози у крові;

✔️захист від травмуючих факторів та швидша реабілітація після хіміо- та променевої терапії раку;

У мене колострум з'явився,коли я захворіла на ковід минулого літа. Якраз я замовила його і злягла разом з чоловіком.

Хочу сказати,що я хворіла перший раз ковідом саме тоді. І хоч перші дні були жахливі,але ми досить швидко одужали. Здаючи аналізи крові через тиждень після початку хвороби я помітила,що у мене всі показники були просто шикарні. Це здивувало лікаря й мене.

Що я ще помітила : на фоні прийому я почувала себе дуже енергійною. У мене налагодилася робота ЖКТ. Ще цікава річ: мені гінеколог якось назначала пробіотики. І там в складі разом зі штамами біфідо і лактобактерій був саме колострум.

Ще колоструму приписують:

✔️зниження рівня цукру в крові

✔️нормалізацію тиску і укріплення судин

✔️підняття феритину та гемоглобіну ( у мене піднявся досить відчутно гемоглобін коли приймала колострум,але я не знаю чи точно він зіграв головну роль в цьому). Є багато відгуків на цю тему,але вони якісь суперечливі.

✔️корисний при лікуванні дизбактеріозу та дизбіозу піхви.

Є і протипокази. Якщо у вас є якісь автоімунні захворювання по типу ревматоїдний артрит,захворювання щитовидки чи вовчак,то краще не приймати без консультації лікаря.

Приймати треба 2-3 місяці пару раз на рік. Бо перестимуляція імунітета теж нікому не потрібна. Я думаю,що ідеально приймати восени та весною,коли організми ослаблені.

Я брала колострум California Gold в капсулах. Є в порошку. Але капсули звичайно зручніші.

Пити його краще зранку за хвилин 30 до сніданку.

Ще колись пила колострум іншої фірми. Там рекомендували на початку будь-якої хвороби відкрити капсули і розсмоктати цей порошечок ,не запиваючи водою. Я пробувала. Дійсно у мене починалася хвороба і так відчутно погано себе почувала,вже була субфебрильна температура. Колострум припинив всі прояви зразу ж,як то кажуть " на корню")).

З приводу непереносимості лактози. У мого сина якраз легка форма непереносимості лактози. Виражається сильним вздуттям і раніше навіть спазмами в кишківнику. Колострум прекрасно він сприймає,ніяких побічних ефектів від нього не було.

Вважаю цю біодобавку корисною для імунітету дорослих і дітей.