Потеревенькаєм про КОНСЕРВАНТИ

Потеревенькаєм про КОНСЕРВАНТИ

Увага! 👀 Інформація, яку я аналізую та готую пости основана здебільшого на роботах, що представлені в англомовних статтях, підготовлених хіміками та біологами сумісно з лікарями-дерматологами🧑‍⚕️. Такі публікації, щоб потрапити на сторінки журналів📑 та видавництв📚 проходять жорсткий контроль науковим товариством 🧑‍🔬🧪. Решта мій досвід роботи.

Я не використовую інформацію, що розміщена на сторінках інтернету і не має наукового обгрунтування, так як зачасту вони проплачені та мають за мету маркетингове просування певних компонентів.

Чому консерванти алергенні❓🧐

Оскільки спосіб їх дії часто передбачає взаємодію з білками мікробів, протеїни шкіри людини також можуть стати мішенню, що призводить до сенсибілізації шкіри, тобто алергії.

А чи можна обійтися без консерванту❓

Більшість косметичних засобів містять в складі воду, а їх оптимальний рН зазвичай варіюється від 5-8, це є ідеальним середовищем для розвитку мікроорганізмів. То ж наявність консерванту є ОБОВ'ЯЗКОВИМ. Є виключення, але це вже інша
історія.

В даній таблиці представлені 20 найбільш поширених консервантів в косметичних засобах. Можна побачити, що феноксиетанол та парабени найчастіше використовуються в продуктах по догляду за шкірою та нігтями, а також в декоративній косметиці 💄💅.

Потеревенькаєм про КОНСЕРВАНТИ

• Консерванти у верхньому правому квадранті (особливо МСІ/МІ) викликають найбільше занепокоєння через небезпеку контактної алергії, оскільки ці консерванти є поширеними у косметичних засобах.

• Консерванти з низькою частотою контактної алергії та високою поширеністю у косметичних засобах (наприклад, парабенів) викликають найменше занепокоєння

Phenoxyethanol (Феноксиетанол) в діаграму не вносили, так як даний консервант уже схвалений у всьому світі для використання в косметиці у кількості до 1-го %

Чому❓

✅ Захищає формули від патогенної дії широкого спектру

✅ Підкріплено десятиліттями досліджень і оцінок безпеки

✅ Універсальний у тому, що він сумісний із широким діапазоном речовин, а також стабільний у широкому діапазоні pH

✅ Вважається ніжним для шкіри (випадки сенсибілізованої реакції на феноксиетанол зустрічаються рідко)

✅ Синтетичний

Хоча феноксиетанол отримав погану репутацію в останні роки, суперечливі дослідження, що стоять за цим рухом, стосуються не косметичного феноксіетанолу, і це важлива мати на увазі❗

Подумайте про це так: навіть рослинні екстракти потрібно очищати, коли їх виймають із землі та додають у засоби для догляду за шкірою. Ніхто не хоче, щоб у своїх продуктах були черв'яки та бруд. Феноксиетанол подібний тим, що його очищають перед використанням у косметичних формулах, і в такому вигляді він безпечний, що підтверджено десятиліттями оцінок безпеки.

А що показують дослідження❓🧑‍🔬

Дослідження показують, що порівняно з багатьма іншими консервантами випадки сенсибілізованої або алергічної реакції на феноксіетанол, який Використовується в косметиці, є рідкісним.

Але правда полягає в тому, що всі консерванти, навіть натуральні, несуть певний ризик виникнення алергії, оскільки будь-які консерванти призначені для знищення грибків, бактерій і цвілі, а це може негативно вплинути на шкіру. Ризик для вашої шкіри від таких патогенів набагато більший, ніж ризик, який може становити будь-який консервант.

За іронією долі, щоб натуральні консерванти були ефективними, вони повинні використовуватися в набагато більшій кількості, ніж синтетичні консерванти, часто 2% і навіть вище. До того ж вони зазвичай мають більш жорстке обмеження по рН від 3-6. Більша кількість може подразнювати або викликати чутливість шкіри, тому натуральні консерванти навіть близько не можуть замінити синтетику.

І на останок цікавий факт: хоча феноксіетанол, який використовується в продуктах по догляду за шкірою, є синтетичним, ця хімічна речовина природним чином міститься в зеленому чай 🍵🫖

8
Підписники
0