YuliHrytskoff

Дієтична добавка «Спіруліна», 500 мг Now Foods Certified Organic Spirulina

Дієтична добавка «Спіруліна», 500 мг Now Foods Certified Organic Spirulina

В схемі лікування залізодефіцитної анемії, окрім самого заліза та необхідних вітамінів ко-факторів, лікарем мені було назначено таку дієтичну добавку як «Спіруліна». Але відразу зазначу, що я з тих людей, які ну дуууже рідко приймають будь-які БАДи і щоб я наважилась на їх прийом, це мають бути дуже вагомі підстави та чітка аргументація лікаря, чому це необхідно. Проте, на всі мої уточнюючі питання лікарем була надана мені аргументована відповідь, яка таки переконала мене в необхідності прийому цього препарату. Однак, лікарем мені було тільки призначено таку добавку як «Спіруліна» і зазначено дозування прийому на день, а вибір препарату я вже мала зробити самостійно, виходячи із своїх фінансових можливостей та вподобань. Переглянувши асортимент в наших аптеках і нічого путнього там не знайшовши, я вирішила замовити американський БАД - «Certified Organic Spirulina» від бренду Now Foods – як на мене, це прекрасне співвідношення ціни та якості.

А тепер більш детально розповідаю, що ж таке «спіруліна» та, власне, про сам препарат.

Спіруліна – це синьо-зелені мікроводорості, є одним з видів ціанобактерій, що ростуть в прісному та солоному середовищі. Вона є одноклітинною та має низку унікальних біохімічних властивостей. Головний елемент в складі мікроводоростей – хлорофіл, який відповідає за їх характерне забарвлення. Саме він обумовлює ряд корисних властивостей спіруліни, підвищує опірність імунітету до інфекцій і бактерій, насичуючи організм мікроелементами та вітамінами.

Спіруліна на 70% складається з рослинного білка, більш легкого в порівнянні з білком тваринного походження. Окрім цього, спіруліна містить близько 60 видів необхідних для людського організму речовин: білки, вуглеводи, жири, харчові волокна, вітаміни та мінерали, а саме:

18 видів амінокислот: ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, треонін, тріптофан, валін, аланін, арганін, аспарагінову кислоту, цістин, глутамін, гліцин, гістидин, пролін, серин, тирозин.

15 видів жирів: DLA, DHA, ліноленову кислоту, альфа-ліноленову кислоту, дигомо-гамма-ліноленову кислоту, пальмітолеінову кислоту, олеїнову кислоту, міристинову кислоту, пальмітинову кислоту, стеаринову кислоту, арахідонову кислоту, бегенову кислоту, лігноцеринову кислоту, ерукову кислоту.

13 видів мінералів: кальцій, залізо, магній, фосфор, цинк, селен, хром, марганець, мідь, натрій, калій, молібден, германій.

12 видів вітамінів: бета-каротин, фолієва кислота, вітамін В1, вітамін В2, вітамін В6, вітамін В12, вітамін С, вітамін А, ніацин, вітамін D.

12 видів антиоксидантів: бета-каротин, хлорофіл, каротиноїд, фікоцианін, СОД.

Ціанобактерія має масу цінних властивостей для здоров’я, куди відносяться:

  • Протизапальні та антиоксидантні властивості. Речовини, що входять до складу синьо-зеленої водорості, перешкоджають окислювальному стресу і захищають клітини організму від ушкодження.
  • Протипухлинні властивості. Фікоціанін, що є основним пігментом синьо-зеленої мікроводорості, помітно знижує ризик онкологічних захворювань. Він має властивість знищувати ракові клітини і зміцнювати імунітет.
  • Профілактика анемії. Мікроводорості володіють великим запасом заліза, тому прийом біодобавки зі спіруліни лікує залізодефіцитну анемію, підвищує гемоглобін, а також корисний при хронічній нестачі лейкоцитів (лейкопенії).
  • Зниження артеріального тиску. Регулярний прийом синьо-зелених водоростей зміцнює серцево-судинну систему, бореться з холестериновими відкладеннями і розріджує кров, запобігаючи утворенню тромбів.
  • Підвищення силових показників і витривалості. Інтенсивні тренування приносять окислювальні руйнування та втому м’язів. В ході досліджень було встановлено, що при регулярному вживанні в їжу спіруліни час, необхідний для втоми м’язів, значно збільшується. Ціанобактерії значно покращують фізичний стан спортсменів і мінімізують процеси катаболізму.
  • Нормалізація рівня цукру. Вживання спіруліни знижує рівень глюкози і підвищує рівень інсуліну в крові, що може допомогти людям з діабетом 1-го типу. Також спіруліна показує хороші результати при лікуванні діабетичних уражень тканин.
  • Поліпшення стану шкіри. Спіруліна позбавляє від запалень і висипань, робить шкіру рівною, гладенькою та сяючою.

Незважаючи на всі свої корисні властивості, спіруліна має також деякі протипокази для її прийому. До них належать:

1. Аутоімунні захворювання. Добавка активізує імунні клітини, внаслідок чого захисні сили почнуть атакувати власний організм.

2. Зниження згортання крові. Спіруліна має антикоагулянтну дію. Це може призвести до внутрішніх кровотеч і збільшення об’єму крові, втраченої в результаті травм і пошкоджень. Спіруліна також несумісна з прийомом медикаментів, призначених для розрідження крові.

3. Шлунково-кишкові хвороби в стадії загострення.

4. Фенілкетонурія. Пацієнти з цим рідкісним діагнозом повинні уникати спіруліни, оскільки в ній міститься речовина фенілаланін, метаболізувати яку їх організм не може.

5. Алергія, індивідуальна непереносимість спіруліни.

6. Спіруліна, що росте в екологічно несприятливих регіонах, може вбирати в себе токсичні речовини. Саме тому при покупці важливо віддавати перевагу товарам відомих брендів.

7. Дитячий вік до 6 років.

8. Обережно під час вагітності та грудного вигодовування – тільки після консультації з кваліфікованим лікарем!

БАД приїхав до мене в традиційній пластиковій баночці Now Foods, на якій є вся необхідна інформація про продукт. На банці були всі необхідні рівні захисту та контролю першого відкриття. В середині, окрім таблеток, поглинах вологи.

Самі таблетки темно-зеленого кольору, маленькі, легко ковтаються.

Мають трохи специфічний запах, але він не сильно виражений і, особисто в мене, відрази не викликає.

Дозування - 500 мг в одній таблетці. У виробника є тара на 100, 180, 200 та 500 таблеток.

Чітких рекомендацій від виробника щодо прийому спіруліни ні на самій баночці, ні на сайті немає. Тому я вивчила багато інформації щодо цього і зрозуміла, що суттєвих особливостей в прийомі немає. Її можна приймати як перед їдою, так і після, чи в проміжках між прийомами їжі, або добавляти у смузі чи коктейлі.

Мені було назначено дозування – 3 тис. на день, що дорівнює 6 таблеткам спіруліни. Прийом таблеток я розділила на 2 рази – по 3 вранці та ввечері після прийому їжі, запиваючи мінімум склянкою води. Особисто я вважаю, що спіруліну таки краще приймати після їжі, оскільки вітаміни та мінерали, як нам відомо, краще засвоюються разом з їжею. Стандартна тривалість прийому – 1 місяць, але лікарем може бути продовжено курс до 3х місяців.

Мікроводорость добре всмоктується організмом разом з їжею. Виняток становлять лише молочні, смажені та борошняні продукти харчування. Щоб витягти максимум користі з прийому спіруліни, її не можна піддавати термічній обробці, оскільки нагрівання руйнує корисні властивості продукту.

Також зустрічала цікаву теорію, що для схуднення спіруліну необхідно приймати до їжі хоча б за півгодини, а якщо хочете поправитись – то після їжі. Але, чесно кажучи, такі твердження у мене викликають хіба що сміх) Насправді, це нічим не підтверджено і являється всього лиш вигадкою. Ні особливо схуднути, ні поправитись прийом спіруліни не допоможе. Єдине (але це суто теоретично і моя думка), якщо пити спіруліну до прийому їжі і запивати склянкою води, то логічно, що після цього ви з’їсте менше, ніж звикли, оскільки шлунок до прийому їжі вже буде частково наповнений (пам’ятаємо, що спіруліна дуже багата білком і рослинними волокнами), тому відчуття ситості наступить раніше. Ну і плюс – спіруліна таки покращує травлення та обмін речовин, що може таки трохи вплинути на вагу, але не суттєво. Але я помітила, що під час прийому спіруліни в мене знизилась тяга до солодощів і некорисної їжі, а це, звичайно, також позитивно впливає на фігуру та вагу)

Так як спіруліна – це дієтична добавка, то прослідкувати за допомогою обстежень чи аналізів її вплив на організм, звичайно, неможливо. Але, так як мені її було назначено в схемі лікування анемії, то відповідні показники я контролюю щомісяця. І можу сказати, що за час прийому спіруліни (помимо заліза і додаткових вітамінів) у мене справді гарно піднявся феритин – до її прийому підйом феритину та гемоглобіну був повільнішим і не таким значним.

Що стосується зовнішнього вигляду, то ні на волосся, ні на шкіру суттєвого впливу я не помітила.

На травлення прийом спіруліни вплинув позитивно, також, як я зазначила трохи вище, в мене знизилась тяга до солодощів та некорисної їжі.

Прийом спіруліни в загальному гарно вплинув на життєвий тонус - під час її вживання в мене з'явилось більше енергії та сил, я стала витривалішою. Вранці встаю більш відпочившою, а протягом для можу зробити більше, не так швидко втомлююсь.

Якихось негативних моментів – болів, тошноти і т.д. зі сторони ШКТ під час прийому спіруліни не було, хоч у мене є захворювання органів черевної порожнини і я далеко не всі ліки можу приймати.

Тому, якщо вам лікар призначає таку дієтичну добавку як «Спіруліна», дуже рекомендую звернути увагу саме на Now Foods Certified Organic Spirulina! Особливо, якщо вас турбує анемія, оскільки це прекрасне джерело білку, заліза та необхідних для його кращого засвоєння вітамінів!