KsuLv

Моя історія від третиноїну до ретинолу #notscarywithmakeupclub

Моя історія від третиноїну до ретинолу #notscarywithmakeupclub

Привіт, дівчатка ❤️

Сьогодні поговоримо про те, що відлякує небажаних гостей на обличчі.

Мова піде про засоби для лікування акне, що перевірені часом і моєю шкірою.

Золотим стандартом у терапії акне є біологічно активні форми вітаміну А 🥕(ретиноїди). За шляхом потрапляння в організм вони поділяються на місцеві (через шкіру) і системні (через шлунково-кишковий тракт).

В свою чергу місцеві поділяються на

1 покоління: ретиноєву кислоту (третиноїн);

2 покоління: ретинальдегід;

3 покоління: ретинол.

Ретиноїди в шкірі трансформуються по схемі: ретинол ➡️ ретинальдегід ➡️ третиноїн (ретиноєва кислота). Чим більше етапів проходить ретиноїд, щоб стати третиноїном, тим дія його стає мʼякшою.

Тепер розберемо що значать ці схожі слова.

Ретинол, нестабільний інгредієнт, що застосовується для постійного використання в концентрації 0,5-2%;

Ретинальдегід (ретиналь) активніший за ретинол у 10 разів, стабільніший до окислення, має низький подразнюючий потенціал, легко проникає в шкіру і легко перетворюється на ретиноєву кислоту (середні концентрації 0,025-0,5%);

Третиноїн (ретиноєва кислота) вільно проходить через клітинну мембрану, тому є найефективнішим, має високий подразнюючий потенціал (може сприяти розвитку так званого ретиноїдного дерматиту), використовується курсами, в основному в медичних цілях.

Чому ретиноїди так популярні? Як же вони діють на шкіру?

🟠 знижують товщину епідермісу та стимулюють його оновлення;

🟠 збільшують шар дерми і як результат - підвищується пружність і еластичність шкіри;

🟠 зменшують глибину зморшок і запобігають появі ознак старіння;

🟠 освітлюють пігментацію і постакне;

🟠 регулюють діяльність сальних залоз, знижують запальні процеси і лікують акне;

🟠 стимулюють синтез колагену.

Моє лікування акне розпочалось з системних ретиноїдів (❗️вони застосовуються обовʼязково за призначенням і під ретельним контролем лікаря-дерматолога❗️). Впродовж 1 року набирала я кумулятивну дозу, кожного місяця здавала необхідні аналізи, терпіла всі побічні дії, випивала всю воду, яка була навколо, але впевнено йшла до мрії про чисту шкіру.

Після набору кумулятивної дози мій дерматолог перевела мене на третиноїн. Введення в догляд було поступове, стикалися з епізодами ретиноїдного дерматиту, який проходив самостійно на тлі відміни препарату.

Після 1,5 річного використання третиноїну я була переведена на ретинол для попередження рецидивів і у якості анти-ейдж. Ретинол, у порівнянні з іншими ретиноїдами - дозволі мʼякий препарат, проте навіть у такого на перший погляд нешкідливого препарату може бути побічна дія у вигляді появи гіперпігментації (у звʼязку з підвищенням чутливості до сонця), тому обовʼязкове застосування спф-засобів з високим рівнем захисту!

Отже, ретиноїди - потужні препарати для лікування акне, але як говорив Парацельс «Все — отрута, все — ліки; те й інше визначає доза», тому будь який препарат має застосовуватись за призначенням кваліфікованого фахівця!

Бажаю всім здорової шкіри! 🫶