Spice Must Flow, але чомусь не той Flow та Spice
Сьогодні в мене поганий настрій, тому й відповідний допис
Передісторія:
Повинна признатися, я фанатка жанру фентезі та фантастики. Люди, які пишуть твори в такому жанрі, неймовірно розумні та ерудовані люди. Придумувати абсолютно новий світ, нову мову та закони по якому все повинно ладнатися доволі таки складно. Тому коли умовна Ема Антонюк знецінює цей жанр, бо він «дитячий», то палає вже в мене.
Полюбила я всесвіт Дюни, як і багато хто, через однойменний фільм 2021 року, знятий візуалістом Дені Вільньовим. Скажу чесно, спочатку я заліпала на Оскара Айзека, бо для Тімоті Шаламе я трошки застара. Хоча в кінці фільму мені так не казалось 😂. Як тільки сюжет перенісся на планету Арракіс — щелепа моя відпала. І просиділа так, з відкритим ротом та очима, увесь фільм. Після чого побігла читати книжку, бо мені настільки сподобався цей всесвіт, що не хотілось його покидати. Хочу сказати, що перша книжка Герберта доволі таки цікава. В інших більше політики (принаймні у другій частині, яку я не змогла одужати). Тут тобі й політичні ігри, і війни, і любов, і зростання персонажу і драма. Сам твір кишить відсилками на різні війни з російською імперією (що доволі не дивно, бо книга була написана в 1965 р.). Доволі таки потішно, що головного злодія звуть Владімір.
Тепер поговоримо про аромат:
Аромат був випущений парфумерною компанією Etat Libre d’Orange (ЕЛДО) у 2019 р., і належить до колекції The Orange Extraordinaire Collection. Тип аромату — східні та пряні. Ідеально підходить під осінньо-зимовий період, особливо в сонячну погоду. Говорячи за піраміду, то вона на різних сайтах різна — з фрагрантики найбідніша. На нашому Мейкапі взагалі визначили який саме перець в флаконі - чілі.
Отже, фрагарнтика:
Верхні ноти: Кардамон;
Середні ноти: абсолю троянди, імбир;
База: ладан.
Піраміда з сайту ЕЛДО:
Верхні ноти: кардамон, перець, імбирні акорди;
Середні ноти: кориця, абсолю турецької рози, шафран;
База: ладан, пачулі, смерековий бальзам, циперус.
Насправді я відчуваю дуже добре верхні ноти, потім корицю з трояндою. Базу також добре прослуховую. Тут парфумери вирішили нас порадувати рідкісними та дорогими компонентами, до яких можна прирівняти Спецію з Дюни. Тоді в чому питання? Він пряний, східний, дорогий. В чому тоді виникає незадоволення? Відповідь проста. Мені не вистачає тваринних нот, бо Спеція є продуктом життєдіяльності Хробака (вибачте за спойлер). Нема в цьому прекрасному букеті чогось тварино-грубого. Він ніжний, космічний і дуже цікавий, але максимально не про дикість та щось магічне.
Висновки:
Чи було це загравання з фанами? Так. Чи залишу я собі пробник? Так, однозначно. Чи куплю якось повний розмір? Звичайно, мене легко купити ладаном. Чи раджу я його Вам? Так. Чи це та сама Спеція з Дюни? Ні.
Але плюсом можу сказати, що ця історія надихнула мене перечитати знову книгу. Але це вже після циклу «Відьмак».
P.S.: Хочу відзначити, що Френк Герберт при написанні народу Фріменів (мешканців Арракісу) також надихався нашими козаками 🇺🇦. Це можна помітити по словах sieth (січ) та tabir (табір). Тому пора вже виходити з меншовартості. Ми дійсно круті! 💖🇺
Коментарі (0)