Anna_feerie

Боротьба зі стресом або що робити, коли вже сіпається око

Боротьба зі стресом або що робити, коли вже сіпається око

Останнім часом моя нервова напруга досягла небачених висот, а на додачу я отримала око, що сіпається (причому, в прямому сенсі). Так, окрім постійного стресу з цілком зрозумілих причин, за останні місяці я мала хворобу, лікування антибіотиками, також нездужали мої близькі і навіть собань (якби ви бачили, як цей дужий пес тремтів на столі у ветеринара, ви б точно побігли за заспокійливим 😥).

І хоч десь в ідеальному світі люди завжди в доброму гуморі, чудово харчуються та отримують всі необхідні вітаміни та мінерали з їжі, ми поки що далекі від такого стану речей. Тому я все ж допомагаю своєму організму не тільки прогулянками, спортом та творчістю, а й корисними речовинами з баночок🤗. Тож, чим я рятувалась:

1. Ашваганда

Це адаптоген, рослина, яку здавна використовують в аюверведичній медицині (і не тільки) для підтримки наднирників у періоди підвищених навантажень, боротьби зі стресом, підвищення енергії і життєвих сил. Вперше я познайомилась з цим компонентом у складі Adrenal Health – це комплекс адаптогенів, які мені призначила мій ендокринолог у складі комплексного лікування.

І вже тоді я була в захваті від дії адаптогенів, адже через пару тижнів прийому відчула себе більш врівноваженою та сповненої енергії. Цього разу вирішила спробувати ашваганду у вигляді моно-препарату і також отримала очікуваний ефект – мені стало легше переносити погані новини та тримати себе в тонусі (бо інколи хотілося просто лежати і плакати весь день).

Адаптогени краще за все приймати курсами по 3 місяці з перервою (і, як завжди, нагадую, що перед застосуванням необхідно проконсультуватись з лікарем 🤗).

Боротьба зі стресом або що робити, коли вже сіпається око
Боротьба зі стресом або що робити, коли вже сіпається око

Важливість магнію неможливо переоцінити, адже він виконує різноманіття функцій в нашому організмі та є необхідним для цілого ряду реакцій. Дивіться самі:

- Це один з ключових компонентів кісної тканини;

- Підтримує нервову систему під час стресів;

- Має здатність розчиняти камені в нирках;

- Знижує цукор в крові, адреналін та кортизол;

- Збільшує виробництво серотонінау та ДГЕА;

- Відповідає за створення антитіл;

- Корисний для серцево-судинної системи, суглобів та щитоподібної залози.

І зараз я переконаю багатьох в тому, що вони мають симптоми нестачі магнію:

- Судоми, болі в м’язах, оніміння та поколювання рук та ніг;

- Головний біль, головокружіння;

- Нестримне бажання з’їсти шоколад));

- Випадіння волосся, крихкість нігтів;

- Безсоння, часті пробудження;

- Стрибки тиску;

- Мерехтливі мушки перед очима.

Насправді ми рідко отримуємо необхідну кількість магнію з їжею, нажаль. А якщо врахувати, що під час стресу організм спалює його кілограмами – то можна уявити ступінь дефіциту.

Головне – обрати правильну форму, адже не весь магній однаково корисний)). Що НЕ ТРЕБА пити:

- Сульфат

- Оксід

- Гідроксід магнію

Ці форми є найменш засвоюваними та при цьому мають багато побічних ефектів.

Тому замість них звертаємо увагу на хелатні форми та сполуки магнію з амінокислотами (вони дуже класні, адже мають свої спецефекти)):

- Цитрат магнію – Mg + лимонна кислота. Найкраще засвоюється, допомагає при судомах та поколюваннях, при ПМС та менструальних болях.

- Малат магнію – Mg + яблучна кислота. Додає бадьорості та енергії, бореться з депресивними станами та хронічною втомою (тому на відміну від інших форм його краще приймати вранці, а не ввечері);

- Гліцинат – Mg + гліцин – найбільш заспокійлива форма, що має протитривожну дію, допомагає покращити сон.

- Таурат – Mg + таурін – ідеальна форма для підтримки серцево-судинної системи.

- L-треонат – цей магній показаний людям з деменцією та проблемами когнитивного характеру.

Стандартна профілактична доза – 400 мг в день, під час стресу доза може збільшуватись в 2-3 рази. Для себе я обрала магній у формі цитрату (ми ж пам’ятаємо про око, що сіпається)), в дозування 670 мг. Плюс він йде в комплекті з вітаміном В6 - а це відомий синергіст нашого герою, який підсилює його ефект.

Такий самий магній я беру для мами свого чоловіка – в неї давня проблема з високим пульсом навіть у стані спокою – і магній єдине, що допомагає).

Баланс електролітів також страждає, коли ми нервуємо, тому по судомах я чітко можу відстежити нестачу калію. Він також продається окремо, але я взяла звичайний аптечний аспаркам (калій+магній). Треба зауважити, що магній тут не найкращий в плані біодоступності, тому я використовую цю добавку виключно як джерело калію (до того ж, значно зменшую дозу в порівнянні з інструкцією).

Так от: моє око вже через день прийому такого комплексу почало менше сіпатись, через три дні я забула про таку проблему. Також я стала трохи легше сприймати оточуючу дійсність та відчула збільшення сил та енергії.

Хочу побажати всім миру та гармонії, щоб не було приводів обирати антистресові добавки та ось це все. Сподіваюсь, скоро так і буде, та нашими придбаннями будуть смаколики, модний одяг та нова косметика=).

P.S. Нагадую про необхідність консультації з лікарем перед прийомом вітамінів, мінералів та інших добавочок 🤗. Хоч я і навчалась нутріціології та маю достатньо великий досвід вивчення вітамінів та мінералів, питання здоров'я доволі складні та індивідуальні, тому потребують ведення Вашим спеціалістом 🙏.