Пришелець Ольга

Поговоримо про мушки

Поговоримо про мушки

Хочу признатися, я люблю мушки. Вони можуть додати образу завершеності, можуть бути елементом загравання з образом, а можуть його й спаскудити.

Історія створення мушок мені певно не відома, зате відома причина популярності — епідемія віспи. Ця хвороба не жаліла нікого, а тим паче нашу «чистокровну» аристократію. Чому вона «чистокровна» я вдаватися не буду, та й наслідки ви можете бачити наочно на портретах королівських вельмож. Але… але треба жити далі, і викручуватися треба теж якось. Ось і прийшли на допомогу маленькі чорні клаптики з оксамиту та інших тканин з задньою клейкою стороною. Нічого не нагадує? В деяких джерелах читала, що мушки робилися зі шкурок мишок, але в правдивості цього я сумніваюсь.

Назва «мушка» пішла від французького слова «mouche» (муха), і, як на мене, вона ідеально підходить. Люди з поганим зором зрозуміють чому.

Поговоримо про мушки
Поговоримо про мушки
Поговоримо про мушки

Хочу зазначити, що не даром ми звемось «людина розумна», бо явно любимо тягнути прикол з усього. Щоб не зовсім було скучно це носити наші пращури вирішили робити мушки різними формами: сердечко, трикутничок, квадратик, місяць, зіронька, листочок і вершина цього слею - карета! (Тепер Ви бачите для чого люди депілювали голову. Карету ж кудись треба впихнути!) І з такою катавасією на обличчі наша аристократія виходила у світ, а потім це покоління булить моє за татуювання на обличчі. А головною фішечкою цього приколу стало те, що для мушок придумали мову флірту.

Прям точно сказати що, куди і як ліпить я не скажу, бо значення змінювалось. Для прикладу, можу сказати, що наша славлена карета символізувала, що дама не проти втекти з кавалером. Напівмісяць був натяком на нічне рандеву, а сердечко натякало на те, що наша дама закохана. А звичайні кружечки взагалі мали настільки багато значень, що там краще було б дивитися на картину загалом — вік, статусність тощо. Також мушками можна було «викласти» цілі речення. Наприклад, «мені можна довіряти секрети», «в активному пошуку» та «не підходь».

До нашого дня найпопулярніше значення зберігають мушки над губою - любителі цілуватися, та під оком - пристрасна, загадочна людина. Не поширюється на латиносів, особливо на їхні крапельки під очима. Хто знає, той знає.))

Великим плюсом для нашої бзігованої аристократії було те, що чорний колір робив білу шкіру ще білішою. Якщо Вам цікаво як виглядає цей бзіг в наші дні, то подивіться, що робить Ілон Маск з Твіттером.

На початку 20-го століття мушки набувають більш декоративне значення. Головна модниця 20-х років Клара Боу любила додавати їх до свого образу. В 40-х та 50-х головною королевою мушок була Мерлін Монро з її натуральною родимкою.

А в нашому тисячолітті мушки бувають різними. Бувають круглими прозорими, ось наші патчі від прищів. А є такі патчі, просочені саліциловою кислотою, що представлені різними кольорами та емодзі. За частіше я бачу у західних соцмереж патчі-зіроньки. Також до специфічних мушок можна занести намальовані мушки, камінці на обличчі, тимчасові тату.

Як на мене, це доволі таки цікава ретроспектива, що показує яка мода циклічна.

Р.S.: На моїй аватарці також можна помітити мушки під очима)