Yustal

Зробила собі тонік-спрей

Зробила собі тонік-спрей

Цього тижня я зрозуміла, що скучила за тоніками-містами, за самим процесом розпорошення. Звідки взагалі в нашому догляді з’явились тоніки? Колись вони були потрібні, щоб відновити ph баланс шкіри після вмивання, тому що шкіра вирівнює ph баланс по водному засобу на ній, зараз же ми маємо лагідні засоби для вмивання, які і не порушують цей баланс, тож зволожувальний тонік став додатковим джерелом корисних (і шкідливих) компонентів, також тонік сприяє глибшому проникненню речовин з засобів, які ми наносимо після нього (вода сама по собі теж цьому сприяє), і будучи додатковим шаром, що утримує вологу, дає нам більше зволоження, ніж коли ми використовуємо крем сам по собі. Тоніки можуть слугувати для вирівнювання ph балансу шкіри, коли він порушений, що властиве сухій шкірі, жирній шкірі, шкірі з розацеа. Окрім зволожувальних тоніків ми можемо знайти на ринку тоніки з кислотами, які рекомендують використовувати кожен день або один-два рази на тиждень в залежності від концентрації кислот. В продажу є тоніки і тонери, які переважно відрізняються тим, що в тонер додали ще загущувачі і тому вони не як вода, а трішечки густіше. Окрім звичних прозорих тоніків і тонерів нам пропонують кремові тоніки, тобто ріденькі креми, та есенції (я не знаю в чому різниця між тоніком і есенцією окрім назви), які бувають і водянистими і кремовими, і, власне, місти та тоніки-спреї, знову ж таки, практична різниця між якими мені невідома, хоча десь я читала, що ph баланс містів не визначають на відміну від тоніків, але я також і бачила випадки коли дівчата заміряють полосками ph баланс дорогих кремів, а він виявляється шаленим, тож гарантій в цьому косметичному світі все рівно немає. Mist перекладається як “димка, туман” і теоретично розпилювач міста має бути більш тонким ніж у тоніка-спрея, а практично вже бувало по-всякому. Ви маєте знати, що тонік не дає виробнику можливості розчинити достатню концентрацію пептидів, наприклад, і містить найменшу концентрацію речовин у порівнянні з іншими засобами як то креми та сироватки. Як я вже згадувала, тонік це на 98-99% вода.

Отже, моя душа скучила за містами і чи була я готова заплатити за воду? Так! Але я нічого не знайшла, справа в тому, що немає ніяких компонентів, які мені хотілось би ввести в догляд, все вже в ньому є, і є такі компоненти, які я не дуже люблю в своєму догляді і намагаюсь уникати: ароматизатори та барвники (окрім декоративної косметики), простий спирт, ефірні олії, DMDM hydantoin. Також я не дуже люблю гліколі, які майже кругом. І ось, наприклад, заспокійливий міст для обличчя, тіла та волосся від Floslek. Склад починається чудово: вода, гліцерин, сік алое, екстракт огірка, ну а потім ароматизатор, барвники.

Або прекрасний інтенсивний зволожувальний тонік-міст для сухої шкіри від Bielenda. Він зволожує просто супер, я знаю, тому що він в мене був і я витримала його запах буквально пару разів, дуже сильна віддушка (зато він порадував мою подругу з сухою шкірою, якій байдуже на запахи)

Вчора за вечерею мені склала компанію Dr. Shereene Idriss, сертифікований дерматолог з США, а точніше її відео з лайфхами проти сухості шкіри взимку. Dr. Shereene Idriss хоч і не вважає тонери потрібним етапом догляду, робить собі спрей за таким рецептом:

50 мілілітрів дистильованої води

50 мілілітрів трояндової води

30 мілілітрів (2 столові ложки) гліцерину

Така пропорція гліцерину видається мені надто великою, для водного спрею достатньо 3-4%. В мене не було трояндової води, тому що я не купую ароматні води, вони містять залишки ефірних олій, які в свою чергу можуть підвищувати чутливість шкіри та викликати почервоніння, також певні ефірні олії підвищують чутливість до сонця. Однак, в мене було все інше для щастя:

— флакон з розпилювачем з дорожнього набору

— дистильована вода

— косметичний гліцерин з аптеки

Я накапала трошки гліцерину у флакон, додала води і збовтала, гліцерин добре розчиняється у воді сам по собі, та перевірила рівень зволоження на руці: воно було присутнє )

Якщо ми порахуємо приблизну вартість страви, то літр дистильованої води коштує 12-19 гривень, тобто 50 мілілітрів коштують не більше гривні, а косметичний гліцерин 25 грамів коштує 22 гривні, я точно використала не більш 5 грамів на 4,40, отже вклалась в 6 гривень.

Щодо ефекту, то тепер моя душа спокійна, тому що мені є що пшикати, мій саморобний спрей не містить ароматизаторів, які потрапляли б на шкіру навколо очей, зважаючи на спосіб використання, і шкіра більш зволожена.

Одна молекула гліцерину здатна утримувати 10 молекул води, також гліцерин відкриває водні шляхи в шкірі, внаслідок чого корисні речовини з крему проникають глибше, гліцерин утворює на поверхні шкіри захисну плівку та сприяє відновленню шкіри, яка була пошкоджена псоріазом або дерматитом. Я люблю гліцерин в косметиці ❤️

Дякую, що прочитали 🤗

P.S. Ще один лайфхак від Dr. Shereene Idriss: вона переливає свою міцелярну воду від Bioderma у флакон з розпилювачем і розпилює на обличчя, а потім змиває водою і вмивається, каже, так на довше вистачає міцелярної води.