Anna_feerie

Вітамін С, що не викликає печії та болі в шлунку

Вітамін С, що не викликає печії та болі в шлунку

Отримала я ось такий запит від Настюні та вирішила, що ця тема може бути цікавою багатьом, тому ловіть новий допис про здоров’я та правильні форми вітамінів!))

Вітамін С, що не викликає печії та болі в шлунку

Він і антиоксидант, приймає участь в синтезі колагену, допомагає в кровотворенні, захищає наші судини, потрібен для коректної роботи імунітету та багатьох інших процесів!

Симптоми його дефіциту можуть виглядати як:

- Кровоточивість ясен, крововиливи на шкірі та слизових;

- Загальна втомлюваність, слабкість та виснаження організму;

- Носові кровотечі;

- Біль в м’язах та суглобах;

- Зниження імунітету, часті ОРВІ;

- Сухість, огрубіння та лущення шкіри;

- Легка синюшність шкіри та слизових.

Чому в нас може бути дефіцит вітаміну С? По-перше, через незбалансоване харчування. Крім того, зниженню засвоєння вітаміну С сприяють оральні контрацептиви, аспірин, кава та напої з содою.

Тому завжди актуальним є прийом добавок з цим життєво важливим вітаміном – але головне, яку форму обрати? Адже якщо ми зайдемо в аптеку, то 98 % запропонованих варіантів міститимуть вітамін С у формі аскорбінової кислоти – найпростішу, найдешевшу та найнебезпечнішу для людей з чутливим травленням.

В чому ж причина? Аскорбінова кислота підвищує Ph шлункового соку, тому для багатьох людей це може обернутись печією, болем в шлунку та навіть гастритом (якщо приймати великі дози протягом тривалого періоду часу). Як людина з проблемним ШКТ можу сказати, що обходжу аскорбінку десятою дорогою)). Але чим її замінити?

Це менш кислі сполуки вітаміну С та мінералів (натрію, кальцію, магнію та ін.), які не шкодять шлунку та легше переносяться. Для дітей краще підходить аскорбат натрію (Sodium Ascorbate), для дорослих – аскорбат магнію (Magnesium Ascorbat). Аскорбат магнію взагалі знахідка, адже магнію нам всім завжди не вистачає, а тут, так би мовити, два в одному)). Про магній та інші засоби від стресу писала ось тут: https://club.makeup.com.ua/post/23861/ .

*Важливо! Якщо ви маєте сечо-кам’яну хворобу або інші захворювання нирок, то краще уникати аскорбату кальцію (Calcium Ascorbate), а також вітаміну С у формі Ester-C (аскорбат кальцію+метаболіти вітаміну С).

Представляє собою покращену форму, адже ліпосоми обволікають вітамін С, полегшуючи його транспортування та засвоєння. Він не дає побічних ефектів на ШКТ, також підходить дітям. На сайті не знайшла варіантів, тому без прикладів).

Аскорбілпальмітат – це доволі цікава сполука, така собі суміш водо- та жиророзчинних вітамінів. Моєму шлунку підходить ідеально.

*Важливо! Всі жиророзчинні вітаміни засвоюються при коректній роботі жовчного міхура та достатній кількості корисних жирів в раціоні.

Тепер пару слів про дозування:

Діти: 6-12 міс. – 300-500 мг/день

1-3 роки – 750-1000 мг/день

3-18 років – 1500-2000 мг/день

Від 18 років – 1000-5000 мг/день

При вірусних захворюваннях дозу вітаміну С збільшують до 3000-5000 мг.

Варто зазначити, що найкраще засвоюється 250-500 мг в один прийом, тому вітамін С рекомендовано розбивати на декілька прийомів за день.

Сподіваюсь, мій допис був корисним і ви зможете обрати свою форму вітаміну С, від якого отримаєте лише позитивні ефекти для здоров’я та краси!