Yustal

Записки шопоголіка. Продовження

Записки шопоголіка. Продовження

Мене попросили дати конкретні поради з приводу того, як справитись з шопоголізмом і розповісти, що допомогло мені.

Психологічні поради:

Розплутати клубок першопричин

Я купувала забагато косметики, тому що була незадоволена своїм виглядом. Не поспішайте казати, що це очевидно ) В певний момент я почала аналізувати, чим саме я незадоволена і чому, наприклад, дискомфортна стягнутість шкіри була реальною проблемою, а присутність пор? Пори нормальне явище, рідко в житті побачиш шкіру абсолютно без пор. Я сумніваюсь, що дівчата з Інстаграму виглядають так само в реальному житті і через поширеність фільтрів і через те, що я теж можу зробити такі фото на свій телефон, що не видно ні пор, ні зморшок. Мені стало легше, коли я почала порівнювати не своє відображення в дзеркалі та чужі фото, а свої фото та чужі фото. Також я аналізувала, чому взагалі вигляд має для мене таке велике значення. Звісно, суспільство сильно впливає на нас, якщо хлопчиків зазвичай хвалять та оцінюють за їх силу, спритність чи розум, то дівчат за зовнішність. До речі, чоловікам теж властивий шопоголізм і вони витрачають на нього не менше грошей ніж жінки, тільки частіше це не косметика і одяг, а рибацькі снасті, інструменти і т.п., які не використовуються, хочу в суспільстві домінує думка, що спускають гроші на покупки виключно жінки це не так. В дорослому житті ми так само стикаємось з подвійними стандартами, думаю, ви теж чули фразу, що чоловік, який трохи кращий за мавпу, вже красень і мені захотілось пред’явити до себе ті ж вимоги, що до чоловіка. Я також розмірковувала про те, що зміниться в моєму житті, якщо завтра я прокинусь з ідеальною зовнішністю. Що я робитиму? Чом би й не робити це вже?

Визначити свій оптимальний рівень

До того ж я роздумувала про те, скільки часу я готова приділяти догляду і дійшла висновку, що я не хочу приділяти йому значно більше часу ніж посередній чоловік. Так, я не припинила фарбуватись і мені приємно нафарбувати губи і отримати комплімент, але мені точно не хотілось, щоб догляд був моїм основним заняттям і я визначала для себе необхідну кількість засобів та рухів, які готова робити на постійній основі. Це така кількість, яка підходить саме мені, тому що я знаю деяких жінок свого віку в яких догляд обмежений милом та запозиченим дитячим кремом і для них мій набір косметики виглядає чималим, а для інших жінок, навпаки, аскетичним. Я могла б не фарбуватись взагалі та користуватись одним кремом для обличчя та тіла, якби я хотіла економити дуже жорстко, та я цього не хочу, не хочу почувати себе обділеною і страждати, я хочу, щоб в мене було те, що мені дійсно треба, і не було того, що ні.

Оздоровлення самооцінки

Оздоровлення самооцінки відіграло, мабуть, найважливішу роль. Я пригадала своє минуле: в різні періоди я виглядала по-різному, заробляла по-різному, в мене були більш і менш престижні посади та знайомства. Але ж я була тією самою людиною в усі ці періоди і в результаті самоаналізу я перестала прив’язувати відчуття власної цінності до того як я виглядаю, скільки заробляю і оцінок оточення. Людина і її життя цінне тому що вона є на цьому світі і мені не потрібно це нікому доводити, достатньо самій це знати. Я також зрозуміла, що багато з моїх покупок мали своєю основною метою справити враження, однак, зовнішній вигляд це не єдиний спосіб справити враження, і хоч косметика в цьому допомагає, ніхто ж не знає, дивлячись на мене скільки коштує мій крем чи скільки на мені шарів засобів. Я не вважаю, що ідеально виглядаю, я вважаю, що виглядаю достатньо добре і що я не зобов’язана виглядати ідеально, особливо 24\7 і в будь-якій ситуації, я не брала на себе зобов’язань ідеально виглядати, не підписувала такий договір ні з ким і не вбачаю для себе в цьому якихось значних бонусів, а лише потенційне джерело напруження. І коли я чую чергового “коуча”, який розповідає, що головне в жінці це манікюр, я далі не слухаю, бо мені немає чому вчитись у цієї людини. Я люблю манікюр і водночас щиро не розумію, чому хтось його від мене вимагає. Незнайомому чоловіку буде приємно на нього дивитись? І що мені з того?

Щит від токсичності

Натхненні розповіді про те, які жінки подобаються чоловікам, це лише одне із джерел токсичності. Мені здається, кожній жінці треба вміти критично осмислювати токсичні зауваження і іншу лапшу, що нам вішають. Токсичних людей я б поділила на дві великі групи: ті, у токсичності яких немає ніякої мети, вони просто не рефлексують, що взагалі говорять (“свята простота”) та ті, у яких мета є і це їх користь. Можливо вони хочуть знизити самооцінку, щоб щось продати нам, можливо, щоб “продати” нам себе, отримати на хвильку відчуття, що вони краще нас, чи затвердити свій авторитет. Давайте подивимось на них тверезо, на цих людей для яких токсичність найкращий інструмент і не будемо їх жаліти. Чому взагалі їх думка має мати для нас якесь значення? Вони явно погано до нас ставляться. А якщо вони своїм зауваженням влучили в саме “яблучко”? Як наше слабке місце стало слабким? Припустимо, хтось мені скаже, що я “вже не юна”. Окей. Здорова самооцінка реалістична. Я в курсі, що не юна і це просто факт. Мені могло б стати неприємно, якби я вважала, що маю бути юною чи виглядати юною в свої 36, якби я сама не приймала свій вік і відповідні зміни як щось нормальне, якби я не дивилась тверезо в дзеркало і мені здавалось би, що ну на 20 тягну (хоча ні), тоді б мене “зачепило” і я б могла захотіти щось купувати, робити процедури і т.п. лише через те, що токсичні зауваження розхитали мою самооцінку. А так, я знаю, що не юна і що? Те, що хтось мені вказує, що я не юна не буде мати на мою самооцінку ніякого впливу, тільки от якщо я бачу, що мене таким чином намагаються образити, то я зроблю певні висновки про те, чи продовжувати мені спілкування з цією людиною, як його обмежити чи перервати. Чи захочу я молодитися, щоб справити враження на цю людину? Точно ні. Вона не варта того і погано до мене ставиться. А як щодо маркетингу? Ви знаєте, жодного разу я не чула, щоб чоловік казав, що целюліт це щось погане. Про це каже тільки маркетинг та інші жінки. Також я знаю, що останнім часом питання пігментних плям стало дискусійним в косметології: чи вважати їх об’єктивним недоліком? Є люди які не вважають пігменті плями недоліком і не хочуть їх зводити. Хіба це не прикольно, що десь зібрались косметологи і вирішують, що нам казати про пігменті плями, про те як ми маємо їх сприймати? І хто формує наше сприйняття в результаті, ми самі чи ми просто запозичуємо стандарт мислення? От ще нещодавно була купа порад про те як звести веснянки, а зараз їх навіть малюють. То може забити трошки на ті всі стандарти?

Головне результат

Як не дивно, думку про те, що головне результат, і що для нього не треба скуповувати все на світі заронила в мою голову косметолог, звісно, при цьому вона казала, що професійна косметика, яку вона продає, дасть мені кращий результат і що мас-маркет косметика не працює. Зараз зі свого досвіду використання можу сказати, що мас-маркет косметика працює, якщо знати, що шукати та обирати. Я писала про дійсно дієві компоненти в своїх попередніх дописах і хоч я витратила дуже багато часу, щоб знайти та перевірити на практиці інформацію, я про це не шкодую, тому що більше не роблю рандомні покупки наосліп, сподіваючись, що хоч щось спрацює, і навички підбору вже лишаться зі мною на все життя.

Практичні поради:

Відписатись від б’юті-блогерів

Можна відписатись від блогерів з проплаченою рекламою, щоб не вводити себе у спокусу. Вірною ознакою того, що бренд проплатив рекламу у блогерів для мене є те, що якийсь продукт з’являється буквально у всіх плюс-мінус одночасно. Тобто нам здається, що він є у всіх, хоча масова частка б’юті-блогерів відносно всього населення мала.

Безжальний Excel

Облік всіх витрат по статтям в таблиці дав мені розуміння скільки я куди витрачаю, де потрібно зменшити, а де збільшити. Також, коли записуєш свої витрати краще їх усвідомлюєш, вони не проходять непоміченими. В Excel дуже зручно автоматично сумувати колонки. Я чула, що є хороші застосунки для фіксації витрат, але не пробувала, люблю таблиці.

Розмір не має значення

Розмір знижки не має значення, якщо товар по суті не потрібен. Якою б вигідною не здавалась покупка з акціною пропозицією, якщо вона не корисна і ми не будемо її використовувати, це марно витрачені гроші.

Дрібниці мають значення

Здається, дрібниця. Там якийсь олівчик купила за копійки не в тому тоні, там лак для нігтів, не прочитавши відгуки, а він полосить, там трапилась якась кумедна штучка, хіба це суттєві суми? Може загальна сума таких витрат за місяць навіть не вразить вас, припустимо, лише 500 гривень, але за пів року це  3000 гривень, а за 10 років таких звичок це 60000. Хіба в мене так багато грошей, щоб просто викидати їх у смітник у вигляді непотрібних покупок?

Переспрямувати кошти

Були в мене такі моменти, коли я обирала чергову блузочку, дивилась на її вартість, на ті блузочки, що в мене вже є, і донатила цю суму. Або ж можна перекинути ці гроші на спеціальний рахунок (картку) для заощаджень.

Правило множення на два

Це правило звучить так: “Якщо ти не можеш дозволити собі купити це двічі, ти не можеш собі цього дозволити”. Воно зав’язано на тому, що людина часто переоцінює свої фінансові можливості. Єдине що я не стала б розповсюджувати його на купівлю першого житла, а щодо малих витрат воно хороше, особливо при покупках косметики, яка може і не підійти і треба буде купувати заміну.

Дати новим грошам вистигнути

Точніше, дати охолонути своєму запалу скупити все, якщо ви раптом отримали додаткові кошти, перебороти імпульс до покупки та приймати рішення коли гроші добряче вистигнуть. Для мене ознакою хорошої покупки є те, що мені не кортить. Чим більше мене “тягне” щось купити, чим більше мені хочеться вхопити тут і зараз, тим краще я розумію, що мною керують суто емоції. Емоції важлива частина нашого життя, однак, вони мають бути в балансі з логікою та холодним розумом.

Пробники та мініатюри

На жаль, не всі засоби представлені в мініатюрах, але якщо є у продажу, то це хороший спосіб, щоб оцінити засіб.

Взяти за правило використовувати засіб до кінця

Звісно, якщо він підходить та не викликає негативних реакцій.

Запаси

Я розумію бажання мати запаси, тим паче, що ми пережили період, коли не могли замовити потрібну косметику. Я не роблю собі значні запаси по трьом причинам: якщо це буде новий для мене засіб, мені буде надто цікаво його затестити і буде складніше використати той засіб, що в мене вже є, до кінця, запаси звичних засобів не роблю, тому що шкіра змінюється і засіб може перестати підходити, та під впливом історії про дівчину, якій довелось тікати до іншого міста і з речей в неї була лише маленька сумочка, набита грошима. Так от, якби в тій сумочці була косметика, вона допомогла б їй менше. Якщо ж ви впевнені, що запаси будуть лежати у вас, чекаючи свого часу, а потім ви їх використаєте, можливо це і хороший спосіб. Які запаси в мене є: ватні палички (були ще пафи, та зараз я мало ними користуюсь і вже не купую про запас), серветки, засоби жіночої гігієни, зубна нитка (відкриваю нову, купую іншу про запас, тому що її упакування не прозоре і не видно, коли вона закінчиться), все по одній упаковці, також я можу купити засоби, які вже добігають до кінця, трошки раніше ніж вони закінчаться зовсім. Загалом, бажання зробити запаси в стресовій ситуації це нормальне явище. Знову ж таки, національна валюта вже не раз знецінювалась (гроші взагалі знецінюються в ході історії) та я думаю, все ж таки краще подбати про те, щоб мати запас коштів у зручній для вас формі та валюті і тим самим купити собі трохи спокою, подбати про свою фінансову стабільність наскільки це можливо.

Мати на меті щось більше

Може бути складно обмежувати та стримувати себе, коли здається, що це все рівно нічого не дасть чи не зрозуміло навіщо. Однак, якщо витрати перевищують доходи, то не вистачить ніяких грошей. Я знаю дуже різних людей, в одних при малих доходах вистачає на все і є фінансова подушка безпеки, інші при значно більших доходах витрачають все від зарплати до зарплати, і у других значно більше стресу в житті, тому що варто їм втратити роботу і їх чекає фінансовий колапс. Бережливість як і дієта вимагає вольових зусиль, осмислення та заміни звичок на нові тільки на перших порах, потім вона стає автоматичною. Мати звички це добре, звички дають нам можливість економити час та енергію, тому природа попіклувалась про те, щоб у нас був цей механізм в голові. Людина не раб своїх звичок, ми можемо їх змінювати.

Підвищувати рівень своєї фінансової грамотності

З цього приводу є чимало літератури та статей, певні з них несуть потенційну шкоду як ті, що пропагують ідеї на кшталт “витрачай легко, щоб гроші легко приходили”, але є і хороші книги та статті, наприклад, про метод п’яти конвертів (рахунків) згідно якого надходження коштів розподіляються по різним конвертам: довгострокові заощадження, короткострокові заощадження (збір на крупну покупку, НЗ), поточні витрати на ведення домогосподарства, витрати на збереження здоров’я, витрати на шопінг (одяг, взуття, прикраси, косметику).

Спершу відкласти

Перевести гроші зі своєї картки для розрахунків на іншу хороша стратегія, ти вже їх не бачиш і виходиш з тієї суми, що в тебе лишилась.

"Єдині колишні, за якими я сумую, це колишні гроші"

Цей жарт допоміг мені зрозуміти, що не тільки кількість часу, який я проживу, обмежена, але і кількість грошей, які я отримаю за життя. Те, що я витрачаю сьогодні, може стати сумою, якої мені не вистачить завтра, через півроку, рік. Звісно я не за крайності і потрібно знайти баланс між тим, скільки часу витрачати, щоб зекономити гроші, і скільки грошей витрачати, щоб зекономити час та отримати комфорт.

На останок хочу сказати, що ми звикли до думки, що вкластись в косметику це вкластись в себе, однак це далеко не єдиний спосіб подбати про себе і покращити свій вигляд та не головний: якісне і різноманітне харчування, достатнє фізичне навантаження, розумовий розвиток, своєчасні обстеження та лікування хвороб і дефіцитів, за потреби звернення по психологічну допомогу. Якщо ми перебуваємо в сильному стресі і відчуваємо, що не справляємось з ним, немає нічого зазорного в тому, щоб піти на консультацію до терапевта та придбати ліки для нервової системи. Якщо ми зіткнулися з втратою близької людини, ми можемо звернутись до психіатра та отримати ліки для душі. І вони потрібні, берегти нервову систему вкрай важливо.

Зрозуміло, що зараз в Україні може хотітися жити одним днем, тому що наступного дня може не бути. А що якщо ні? Що, якщо попереду ще багато десятків років, що тоді?

Якою б сильною не були звичка, наше “Я” більше однієї нашої звички, воно сильніше ніж одна звичка чи одна емоція, навіть якщо в якийсь момент нам здається, що це звичка володіє нами, а не ми нею, що одна маленька звичка проти нашого великого, багатогранного, жіночого “Я”? Ми самі собі володарки і господині та можемо обирати в якому напрямку рухатись в житті.

Дякую, що прочитали. Бережіть себе ❤️

15 грудня, 2023
Yustal
15 грудня, 2023