lea_gvan

Чи працює бюджетний ретинол?

Вітаю. Сьогодні маю допис постфактум бюджетного анти-ейдж засобу з ретинолом Beauty formulas "Retinol", виготовленого на теренах ЄС. Оскільки це мій перший ретинол в догляді за шкірою, задля більш м'якої дії на мою комбі чутливу, схильну до сухості в осінньо-зимовий період шкіру, з метою ліпшої адаптації та уникнення побічних ефектів, таких як, подразнення, лущення, сухість та дерматит шкіри, я обрала одну з найбільш досліджених форм та низької концентрації. Я маю шкіру категорії 35+, тож сироватці було над чим "попрацювати". Основною метою використання засобу було покращення пружності, вирівнювання рельєфу та тону шкіри обличчя, зменшення ліній заломів.

Виробник зазначає на пакуванні “Допомагає впоратись із ознаками старіння для більш молодшого вигляду”. Як на мене, звучить реалістично.

Розглянемо, який же склад цієї сироватки, адже ретинол потребує додаткових умов для “роботи”, або форми введення для стабільності, тому засоби з ретинолом в таких випадках мають достатньо високу вартість. В даному випадку вартість сироватки дуже бюджетна, тому проаналізуємо більш детально, чим же стабілізовано ретинол та які доглядові компоненти присутні.

Aqua (Water) – вода, основа засобу; Glyceryl Stearate SE, Cetearyl Alcohol, Polysorbate 20 - емульгатори, коемульгатори для емульсії масло у воді; Ethylhexyl Palmitate – емолент, розм’якшувач, фіксатор віддушки, утворює плівочку на шкірі, тому тут дія аналогічно силіконам, але “зелений”, має низький індекс комедогенності, отримують із пальмової олії; Carbomer – загусник, Sodium Hydroxide - луг, вирівнює рН, для стабільності; BHA, BHT – синтетичні антиоксиданти для стабільності формули; Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin – консервант для сироватки; Parfum (Fragrance) – віддушка, окремо вказані складові компоненти віддушки (Parfum Contains: Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool). Це все технологічні компоненти, щоб з’єднати все до купи, щоб стабільно зберігалась сироватка, її компоненти були ефектині при використанні, крім того, продукт був комфортним за сенсорикою та мав приємний аромат.

Активні компоненти: Retinol – ретинол, жиророзчинний вітамін, антиоксидант.

Доглядові компоненти: Glycerin – “класика” для зволоження шкіри, універсальний хумектант, використовується і в дороговартісній косметиці, і в бюджетній; Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil олія жожоба – емолент, має низький індекс комедогенності; Tocopheryl Acetate - вітамін Е, антиоксидант для формули, крім того, має + ефект для шкіри; Allantoin – його функції регенерація, пом'якшення, загоєння.

По формулі дана сироватка: легка емульсія за рахунок використаних емульгаторів, для стабільності формули загусник та регулятор рН. Для запобігання окислення ретинолу, тобто, для стабілізації (можливості його дії в засобі) антиоксиданти – вітамін Е, ВНТ, ВНА. Для жиророзчинного активу (ретинол) та пом’якшення шкіри під час використання – етилгексил пальмітат та олія жожоба. Для догляду за шкірою та усунення негативних проявів ретинолу на останню – гліцерин, вітамін Е та аллантоїн. Достатньо продумано для ефективності сироватки плюс догляду. Так, є й синтетичні компоненти, але, задля стабілізації активу та покращення формули. Оскільки концентрацію ретинолу не вказано, я вважаю, його кількість мінімальна. Моє припущення: діапазон 0,1 – 0,2%.

По сенсориці: сироватка є емульсією, легко розподіляється, швидко вбирається сухою шкірою, можна сказати в “0” та має легкий аромат, який швидко зникає.

Оскільки ретинолом користуюсь вперше, вводила восени, спочатку наносила в моноваріанті, тому відчувала сухість і стягнення шкіри. Після нанесення відчувалось поколювання-“морозець” кілька хвилин. Після того, впевнившись, що реакція шкіри ок, закривала зволожуючим кремом. Також застосовувала ”сходинки” під час введення. Через більш ніж 3 місяці я трішки сміливіша, і користуюсь 3 – 4 рази в тиждень, після тоніка, есенції з ніацинамідом та різними формами гіалуронової кислоти, а потім закриваю зволожуючим кремом.
Побічні ефекти: сухість шкіри (завжди є у мене при використанні, якщо зволожувати, то ок) та більша кількість висипів була приблизно 2 місяці. Результат видимий – через 3 місяці: шкіра стала більш пружною, вирівнявся тон, дещо зменшились пори на щоках та зменшилась кількість підшкірників, тобто шкіра стала “чистішою”. Я дуже задоволена ефектом, тепер завдання втримати результат та не допустити пігментації.

Є декілька фото результату. Ефект присутній, але, вважаю, що такий результат – це комплексний догляд за шкірою протягом цих 4 місяців.

Є фото порівняння, коли в догляді не було ретинолу і коли в догляді він присутній.

Кому підійде: перш за все,тим хто використовує вперше ретинол, власницям/кам сухої, нормальної, комбінованої, чутливої шкіри 30+. Для жирного типу шкіри наявність емолентів, хоч із низьким індексом комедогенності, це завжди ризик, тому швидше, ні. Щодо індивідуальних реакцій шкіри, то все індивідуально.)
Знаходиться сироватка у 30 мл тюбику із завуженим носиком, легко дозується необхідна мінімальна кількість. Все ж, мінусом є можливість доступу повітря, а отже, поступове окислення основного активу і зменшення його концентрації з часом. Засіб є достатньо економним для мене, адже користуюсь приблизно 5 місяців, а він ще не закінчився.

Загалом, продукт працюючий та якісний, тому, якщо вихідні умови підходять, варто спробувати.